Beste sauteerpan. Onze top 5 in 2024

Sauteren is een Frans woord en betekent zoiets als springen of opgooien. Het is een kooktechniek waarbij je de ingrediënten in een klein beetje olie snel aanbakt en op hoge temperaturen. Door het veelvuldig opgooien van het voedsel voorkom je dat het aanbrandt. Vanwege de snelheid en hoge temperatuur is het goed te vergelijken met traditionele wokken. Een sauteerpan is daarom ook erg geschikt voor roerbakgerechten. Een sauteerpan lijkt een beetje op een wokpan, hapjespan en koekenpan in één. Veel mensen weten daarom niet precies wat ze met een sauteerpan moeten doen, maar het is door zijn veelzijdigheid een goede aanvulling in de keuken! Op deze pagina vind je de 5 beste sauteerpannen die door ons zijn geselecteerd. Daarnaast vind je genoeg extra informatie zodat je zelf ook een goede keuze kan maken.

Beste sauteerpan van 2024

De beste sauteerpan is de Onyx Cookware Sauteerpan 26 cm. Met deze sauteerpan heb je genoeg kookoppervlakte om meer dan voldoende gerechten te bereiden. De diameter van 26 cm is vrij groot maar past op vrijwel alle inductie kookplaten (het is dus ook geschikt voor inductie). Sauteerpannen zijn vaak vrij duur en deze hebben nog een relatief zachte prijs. 

Het is één van de best verkochte sauteerpannen en dat begrijpen wij goed. Het behoort tot de beste pannen vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding en de nieuwste technologie van de antiaanbaklaag. Het is namelijk een hybride antiaanbaklaag. In de pfas-vrije antiaanbaklaag wordt namelijk roestvrij staal verwerkt. Dat zijn die puntjes die je ziet die weer de honingraad vormen. Deze rvs puntjes steken iets uit waardoor de keramische antiaanbaklaag wordt beschermd tegen krassen. Bovendien draagt het rvs bij aan de goede bakprestaties zoals je die kunt verwachten van een volledige rvs (of stalen) koekenpan. Je krijgt dus uitstekende bakprestaties en ondertussen ook het gemak van een anti-aanbaklaag zonder dat deze snel zal slijten!

Wij raden deze sauteerpan aan vanwege zijn veelzijdigheid en kookgemak. Het is geschikt voor heel veel situaties zoals het bereiden van sauzen, stukken vlees en eenpansgerechten. Voor deze prijs ga je geen betere sauteerpan vinden.

Beste sauteerpan overzicht

1. Onyx Cookware sauteerpan

Onyx Cookware sauteerpan

2. Demeyere Industry Conische Sauteuse

Demeyere Industry Conische Sauteuse

3. Le Creuset Les Forgees - Sauteerpan 2 grepen 26cm

Le Creuset Les Forgees - Sauteerpan

4. GreenPan Memphis hapjespan 28 cm

GreenPan Memphis hapjespan 28cm

5. De Buyer Sauteuse Mineral B Pro

DeBuyer Sauteuse Miniral B Pro

Beste sauteerpannen beschreven

Een sauteerpan kopen is niet gemakkelijk. Dat komt omdat het aanbod niet erg groot is en vaak vermengd is met andere soorten pannen zoals steelpannen, wokpannen en hapjespannen. Het valt daarom niet mee om dan óók nog de goede sauteerpannen te selecteren. Op zoek naar de beste sauteerpannen? Hieronder vind je onze selectie toegelicht. We vertellen waarom dit de beste zijn en voor welke situatie, zodat het kopen van de beste sauteerpan een makkie wordt.

1. Onyx Cookware sauteerpan

Zoals gezegd voert de Onyx Cookware sauteerpan ons overzicht top 5 beste sauteerpannen van 2024 aan. En er valt nog genoeg te vertellen over deze sauteerpan of sauteuse genoemd. Naast de uitstekende anti aanbak prestaties is het geschikt voor alle warmtebronnen. Ook kan de sauteerpan in de oven. Onyx pannen bevatten ook een tri ply technologie. Van bodem tot rand bestaat de pan uit drie verschillende lagen van rvs, aluminium en de hybride laag. Hierdoor krijg je gelijkmatige warmteverdeling tot in de rand. Tijdens het koken zal het eten sneller gaar zijn hierdoor en ontstaan er geen ‘hotspots’. Daardoor is het ideaal voor het bereiden van eenpansgerechten die profiteren van hitte van meerdere kanten. 

Voor een sauteerpan is de Onyx Cookware vrij plat en lijkt ie een beetje op een hapjespan. Hierdoor heb je veel kookoppervlakte maar kun je het eten niet zo gemakkelijk opgooien (alhoewel dat ook wel lukt hoor). Hierdoor is het ook zeer geschikt voor grote stukken vlees. De handgreep is gelast aan de pan waardoor je in de pan geen revetjes (knoppen) ziet zitten. Hierdoor is de pan gemakkelijker schoon te maken en kun je volledig rond met je pannenlikker. Over schoonmaken gesproken. Sauteerpan in de vaatwasser is geen probleem.

De Onyx Cookware sauteerpan is de aanrader vanwege het gemak van een antiaanbaklaag en de kookprestaties van roestvrij staal. De sauteerpan ziet er goed uit en is door het ruime kookoppervlak geschikt voor het bereiden van gerechten van veel verschillende internationale keukens.

Pluspunten

Minpunten

Onyx Cookware sauteerpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

2. Demeyere Industry Conische Sauteuse

De Demeyere Industry Conische Sauteuse is de ideale sauteerpan voor het maken van sauzen. Hij is gemaakt van roestvrij staal waardoor deze gemakkelijk schoon te maken is. Demeyere adverteert met 5 lagen maar in werkelijkheid is dat hetzelfde als 3 lagen (een marketingtruc die meerdere fabrikanten toepassen). Helemaal niet erg maar besef dat 5 lagen niet beter is dan 3. De 5 lagen lopen overigens door tot in de rand dus de zijkanten van de sauteerpan worden ook wel warm. De sauteerpan is ideaal voor veel gerechten hierdoor. De steel van de pan is fijn en ligt goed in de hand. Ook als je de pan kantelt blijft deze goed in de hand liggen. Deze sauteerpan kan op alle warmtebronnen en is ook geschikt voor inductie koken. 

Met een diameter van 20 cm is het een vrij kleine sauteerpan en hierdoor heeft het veel weg van een steelpan. Door de afgeronde opstaande randen is het echter wel een stuk veelzijdiger. Houd er rekening mee dat het gemaakt is van rvs en dat het geen antiaanbaklaag bevat. Materialen zoals roestvrij staal vereisen wat gewenning met bakken, sauteren en braden maar persoonlijk heeft het onze grote voorkeur omdat het zeer goede bakkwaliteiten levert en gemakkelijk is schoon te maken. Wij raden deze Demeyere vooral aan als je op zoek bent naar een pannetje voor sauzen met een onverwoestbare kwaliteit.

Pluspunten

Minpunten

Demeyere Industry Conische Sauteuse

Eigenschappen

Actuele prijzen

3. Le Creuset Les Forgees – Sauteerpan 2 grepen 26 cm

De Le Creuset Les Forgees is zeer bekend van de koekenpannenserie. De sauteerpan is van dezelfde kwaliteit en is een sauteerpan met deksel. Er is een 26 cm en een 30 cm versie verkrijgbaar. De 26 cm is voor veel gerechten voldoende voor 4 personen maar het is natuurlijk afhankelijk wat je wil klaarmaken. Gebruik van een sauteerpan als deze is net wat anders. Je beschikt namelijk over 2 handvatten in plaats van 1 steel. Dat is soms best handig met opruimen of extra pannen op het fornuis. 

De Le Creuset Les Forgees serie staat erom bekend een goede antiaanbaklaag te hebben die behoorlijk krasvast is. Dat blijkt ook uit onze test en met die reden hebben wij deze sauteerpan opgenomen in onze top 5. De pan is gemaakt van gietaluminium en dat zorgt voor een goede warmtegeleiding en het vasthouden van warmte. Deze sauteerpan is sterk te vergelijken met een hapjespan (die worden vaak ook geleverd met een deksel) en het traditioneel opgooien van het eten is bij deze sauteerpan wat lastig met twee handvatten. Omdat de opstaande rand geleidelijk (en niet recht) omhoog loopt, is het ook te vergelijken met een wokpan. Wanneer je de sauteerpan koopt, heb je een mooie tussenoplossing.

Pluspunten

Minpunten

Le Creuset Les Forgees - Sauteerpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

4. GreenPan Memphis hapjespan 28 cm

Wil je graag een lichte(re) pan? Dan is de GreenPan Memphis van 28 cm een goede overweging. Door het lichte gewicht van 2,2 kilo (incl. glazen deksel) is het goed te hanteren tijdens het koken. Hij heeft veel weg van een hapjespan maar kan ook gebruikt worden om te sauteren. Door de gladde onderkant schuift het lekker over de kookplaat (zonder die te beschadigen) en de pan ligt lekker in de hand. Je hebt geen last van revetjes (knoppen) aan de binnenkant waardoor je lekker door kan koken. Bovendien blijft er geen viezigheid achter hangen of bouwt daar olie of vet zich op. 

De warmteverdeling van deze sauteerpan is wel wat minder dan de andere maar nog steeds prima. Het extra handvat hadden wij niet nodig gevonden en is niet van erg goede kwaliteit. Je kunt deze wel (deels) verwijderen met een schroevendraaier. Dit is de best geprijsde sauteerpan die wij nog als ‘goed’ willen bestempelen. Toch is de prijs-kwaliteitverhouding van de Onyx Cookware beter. Wij raden deze sauteerpan aan als je op zoek bent naar een lichte pan en een deksel wil.

Pluspunten

Minpunten

GreenPan Memphis hapjespan 28cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

5. DeBuyer Sauteuse Mineral B Pro

De DeBuyer Sauteuse Mineral B Pro is een stalen sauteerpan. Het grote voordeel is dat ze extreem heet kunnen worden. Bovendien kan staal een leven lang mee gaan. Iets wat onmogelijk is voor een pan met antiaanbaklaag. DeBuyer is dé specialist op het gebied van stalen pannen. Deze stalen sauteerpan is het ideale formaat, heeft een hoge rand en je kunt goed het eten opgooien. Het handvat ligt goed in de hand en samen met het materiaal maakt dat de ‘Pro’ versie. De normale versie heeft een handvat dat iets minder fijn is. Het scheelt best wel wat in prijs dus dat is ook het overwegen waard. Het handvat is overigens vervaardigd uit roestvrij staal en daardoor iets lichter dan staal. Roestvrij staal heeft nog een voordeel. Het kan koel blijven tijdens het koken. 

Dankzij de hoge rand is het ook erg geschikt om eenpansgerechten te maken of een lekkere wokmaaltijd. Het is daarom een erg veelzijdige sauteerpan die wij zeker kunnen aanraden. Toch willen wij ook een waarschuwing geven. Net als roestvrij staal is staal anders om te koken en om te onderhouden. Als je hiermee om kan gaan of de uitdaging aan wil gaan, is het zeker de moeite waard. Je hebt namelijk een sauteerpan voor het leven! 

Pluspunten

Minpunten

DeBuyer Sauteuse Miniral B Pro

Eigenschappen

Actuele prijzen

Een sauteerpan

Een sauteerpan is een pan gespecialiseerd in sauteren. De pan lijkt traditioneel op een steelpan met een iets rondere rand maar je ziet tegenwoordig ook veel hapjespannen die worden verkocht als sauteerpan. Een sauteerpan wordt ook weleens sauteuse genoemd. Sauteren is Frans voor opgooien. Je bakt de ingrediënten heel snel en op hoge temperaturen. Daarmee is het sterk te vergelijken met wokken. Oh en het heeft ook wat weg van een gewone koekenpan.

Doelgroep van een sauteerpan

Voor wie is een sauteerpan dan eigenlijk!? Voor iedereen en voor niemand. Voor iedereen omdat het een veelzijdige pan is. Je kunt erin bakken, braden, sauteren, wokken en frituren. Het is geschikt voor een breed scala aan recepten. Tegelijkertijd is een sauteerpan voor niemand omdat je waarschijnlijk deze functies al toepast met andere pannen. Deze verwarring wordt alleen maar sterker doordat er ook verschillende vormen van een sauteerpan verkrijgbaar zijn. 

De echte sauteerpannen hebben een vlakke bodem en een hoge rand. Die hoge rand kan kaarsrecht zijn, maar soms ook met een bolling erin. Sommige sauteerpannen hebben meer de vorm van een steelpan en sommigen meer als een koekenpan (waardoor ze op een hapjespan lijken). Wij raden aan goed voor jezelf te bedenken waarvoor je de sauteuse wil gebruiken. Een sauteerpan met een grote bodem is bijvoorbeeld handig om eerst de kip te bakken (waarvoor je voldoende oppervlakte nodig hebt) om vervolgens bijvoorbeeld een sausje of groenten toe te voegen. Je kunt de ‘steelpan’ versie beter gebruiken voor eenpansgerechten in een een- of tweepersoonshuishouden. Daarvoor is het juist een erg efficiënte pan! 

Kenmerken van een goede sauteerpan

Een goede sauteerpan is natuurlijk een pan die bij jou past. Daarbij zijn materiaalgebruik en vormgeving erg persoonlijk (en geen objectieve kenmerken van een goede sauteerpan). Naast deze twee punten kun je op de volgende kenmerken letten:

  • Handvat: Deze moet stevig zijn. Gelast is fijner want dan heb je geen dopjes aan de binnenkant van de pan maar dit is iets minder stevig.
  • Deksel: Een sauteerpan wordt vaak geleverd met een deksel of deze is apart verkrijgbaar.  

Bodem: De bodem van de pan moet de warmte goed geleiden en gelijkmatig verdelen. Een pan met 3 (of 5) lagen tot de rand zal dit erg goed doen. Ook volledig staal is hier goed in. Een pan met alleen een dikke bodemplaat (sandwichbodem) zorgt alleen voor warmte op de bodem.

Le Creuset Les Forgees Sauteerpan op tafel

Een sauteerpan onderhouden

Een sauteerpan schoonmaken is erg makkelijk. De methode die je kunt gebruiken hangt af van het materiaal van de binnenkant van de pan. Hieronder vind je een kort overzicht:

  • Anti-aanbaklaag: Kan in de vaatwasser maar liever niet. Gebruik zeepsop om de pan schoon te maken met een spons of afwasborstel. Bij hardnekkige etensresten kun je het sop laten koken in de pan zodat het losweekt.
  • Roestvrij staal: Kan in de vaatwasser maar liever niet. Gebruik zeepsop om de pan schoon te maken met een spons of afwasborstel. Bij hardnekkige etensresten kun je het sop laten koken in de pan zodat het losweekt. Bij witte vlekken, eventjes wat azijn koken.
  • Staal: Mag niet in de vaatwasser en gebruik geen zeepsop. De vaatwasser kan bijdragen aan roestvorming en zeepsop zal de natuurlijke antiaanbaklaag aantasten. Gebruik gewoon water en schrob het schoon (kan ook met ijzersponsje). Water koken zal gemakkelijk de etensresten loslaten. 

Een sauteerpan gebruiken

 Een sauteerpan gebruik je op dezelfde manier als een wokpan of koekenpan. Het vereist geen speciale techniek. Ga je echt sauteren in de sauteerpan? Dan is het belangrijk dat je bij de pan blijft en zeer regelmatig het eten opgooit en omschept. Anders heb je kans dat het eten aanbak. 

Onyx Cookware sauteerpan met spaghetti

Handige accessoires bij een sauteerpan

Er zijn verschillende bijkomstige producten voor de beste sauteerpannen. Hieronder vind je een makkelijk overzicht:

  • Spatel: met een goede siliconen spatel kun je het eten makkelijk opgooien en omscheppen. Bovendien zal je de pan niet beschadigen.
  • Vleesthermometer: zorgt ervoor dat je snel even kan kijken of het vlees de juiste temperatuur heeft bereikt.
  • Keukentang: maakt het mogelijk om vlees, vis of kip gemakkelijk om te draaien.
GreenPan Memphis hapjespan 28cm op het fornuis

Conclusie

We hebben de top 5 vergeleken en concluderen dat de Onyx Cookware Sauteerpan 26 cm de beste keuze is vanwege de geweldige prijs-kwaliteitverhouding en de slimme hybride antiaanbaklaag. Als je van stalen pannen houdt, is de DeBuyer Sauteuse Mineral B Pro een goede optie. Voor precieze sauzen is de Demeyere Industry Conische Sauteuse perfect. De GreenPan Memphis hapjespan 28 cm is een lichter alternatief, terwijl de Le Creuset Les Forgees Sauteerpan 26 cm topkwaliteit en gemak biedt.
Hopelijk helpt deze lijst en de tips je om de juiste beslissing te nemen bij het kiezen van een sauteerpan!