Demeyere Alu Cosi 3 Ceraforce review

De Demeyere Alu Cosi 3 Ceraforce is één van de goedkopere pannen van het premium merk. Maar is het dan ook een goede stap naar het merk? Of kun je deze serie beter overslaan? En is het geschikt voor alle consumenten die op zoek zijn naar een pan met een keramische antikleeflaag? In deze review geef ik mijn bevindingen naar ruim een half jaar gebruik én na het uitvoeren van diverse testen.

De Alu Cosi 3 Ceraforce is alleen verkrijgbaar via speciale verkoopkanalen zoals Bol.com maar niet via de website van Demeyere (Zwilling.com). De pan is overigens sterk vergelijkbaar met de Alu Comfort 3 en de Alu Classic 3. Deze zijn wel via meerdere kanalen te koop. Het verschil zit vooral in de vormgeving van het handvat maar niet in het materiaal of de bevestigingsmethode. De koekenpan is gekocht met eigen geld en is niet gesponsord. 

Samenvatting

De Demeyere Alu Cosi is een mooie instap in een wat duurder merk. Zeker als je op zoek bent naar een koekenpan met een keramische antiaanbaklaag, voldoet de pan zeker. Met de Ceraforce keramische antikleeflaag, heeft Demeyere een prima pan uit de Alu serie neergezet. Toch merken wij na veelvuldig gebruik dat de antiaanbakeigenschappen verminderen. Iets dat we veel zien bij keramische antiaanbaklagen. Als je bereid bent iets meer olie te gebruiken, is dat overigens niet erg. 

De aluminium bodem warmt redelijk snel op maar laat niet snel de warmte los. Een goede prestatie voor een aluminium pan met 8 mm dikke bodem! Ondanks het materiaal is het geschikt voor alle warmtebronnen (inclusief inductie) en krijg je 5 jaar garantie. Een prima pan uit de 3 reeks en een aanrader voor alledaags gebruik. Wij hebben alleen échte opmerkingen over de constructie en de antiaanbaklaag maar dat was te verwachten van een keramische koekenpan.

Uiteindelijk krijgt de Demeyere Alu Cosi 3 Ceraforce een 6,8. 

Voordelen

Nadelen

Voor wie is de Demeyere Alu Cosi 3 Ceraforce de moeite waard?

De Demeyere Alu Cosi 3 is er voor mensen die graag willen proeven van de Demeyere producten. Het heeft namelijk dezelfde keramische antiaanbaklaag als op andere series die meestal een stuk duurder zijn. Je kunt dus voor een lagere prijs premium features uitproberen! Het gesmeed aluminium is dikker dan dat je voor de prijs mag verwachten. Met een 8 mm dikke bodem en 4 tot 5 mm dikke rand is dit voldoende om de pan warm te houden voor enige tijd. Dat geeft een goede prijs-kwaliteit verhouding weer. Het is de moeite waard als je op zoek bent naar een keramische antiaanbaklaag maar houdt er dus rekening mee dat deze ceraforce antikleeflaag in werking afneemt na een half jaar van dagelijks gebruik.

Wil je meer weten? Hieronder bespreken we deze lichtgewicht pan uitgebreid en nemen we je mee in alle aspecten. 

Hoe hebben wij de Alu Cosi 3 gebruikt?

Onze Alu cosi van 24 cm is gekocht in december 2023 en deze review is geschreven in mei 2024. De pan is dus een half jaar intensief gebruikt. Er is ongeveer 5x per week een ei in gebakken en 3x per week vlees in gebakken. Het is een keramische pan, dus er is altijd netjes met accessoires van hout of siliconen kookgerei gewerkt. De pan is gebruikt op inductie en altijd netjes rustig opgewarmd en vervolgens niet te warm laten worden (niet hoger dan 180 °c). De pan is niet in de oven geweest of in de vaatwasser. De pan is dus onder ideale omstandigheden gebruikt om beschadigingen te voorkomen. 

Het ontwerp van Demeyere Alu Cosi 3 Ceraforce

Het ontwerp van de pan bepaalt voor een groot deel de prestaties én het gebruiksgemak. Hieronder vind je daarom een uitgebreide omschrijving van onze eigen bevindingen en van de specificaties van de fabrikant.

Binnenkant

Demeyere Alu Cosi 3 Ceraforce

De binnenkant van de pan is gemaakt van een keramische coating. Bij Demeyere noemen ze dat ‘Ceraforce’. Een keramische laag is een soort antiaanbaklaag die zo hard en glad is dat voedsel niet gemakkelijk kan aanbakken. Het nadeel is wel dat deze laag een stof loslaat (soort olie) die onderdeel is van de antiaanbakeigenschappen maar naar verloop van tijd (half jaartje) wordt dit dus minder omdat de stof dan opraakt. 

De antiaanbaklaag is redelijk krasbestendig (ik heb na een half jaar gebruik géén krassen) en je hebt weinig vetstof nodig (maar wel degelijk een kleine hoeveelheid en niet niks). Gebruik enkel accessoires van hout of siliconen om krassen te voorkomen. 

Keramische antiaanbaklaag Demeyere Alu Cosi 3 Ceraforce

Wil je graag grillen in de oven? Dan moet je verder zoeken want grillen in de oven (of flamberen op een gasfornuis) wordt afgeraden. 

Verder wordt de binnenkant van de pan niet onderbroken door revetjes (klinknagels). Dat is een groot voordeel tijdens het roeren (dit kan in één mooie beweging) en het schoonmaken (er blijft geen vuil achter zitten).

De bovenrand is niet gecoat met een keramische laag maar gepolijst. Hierdoor merkte ik wel dat het gevoelig voor krassen is, maar dat heeft verder geen gevolgen voor de prestaties van de pan. En daar wordt direct zichtbaar waar de buitenkant van gemaakt is.

Buitenkant

Radiant bodem Demeyere Alu Cosi 3 Ceraforce

De buitenkant is gemaakt van aluminium met een poedercoating. Hierdoor is de pan vrij licht en toch vrij dik. De bodem is en blijft belangrijk en heeft een dikte van 8 mm. Dat is vrij dik! De onderkant beschikt over een ‘Radiant design’ waardoor de hitteverdeling beter zou zijn. Er zit ook een nadeel aan het Radiant design. Het is een vrij grove textuur. Zolang je hier wat extra aandacht aan geeft tijdens de handwas, is er niets aan de hand overigens.

Demeyere Alu Cosi 3 Ceraforce dikte net onder de rand
Demeyere Alu Cosi 3 Ceraforce dikte van de rand

De randen zijn 4 mm dik en de bovenrand is 4,7 mm dik. Hierdoor wordt de rand ook goed warm en dat zorgt voor betere bakprestaties als de pan goed gevuld wordt. De gehele pan weegt nog geen 0,93 kg (bij 24 cm) en is daarom erg licht.

De pan is versterkt met een magnetisch metaal waardoor het geschikt voor alle kookplaten is (ook inductie). 

Handvat

Het handvat is lang genoeg met 17,2 cm en wordt niet warm. Het is gemaakt van bakeliet, een soort kunststof. De bakelieten greep is stevig bevestigd door middel van een schroef. Ik merkte na een half jaar wel dat er wat speling op kwam. Gelukkig kun je de schroef aandraaien en dan is het weer goed. De pan zelf kan in de oven tot 230 °c maar de bakelieten handgreep enkel tot 150 °c. Dit beperkt je wel wat in de mogelijkheden want veel gerechten vragen een oventemperatuur van 180 °c.

Deksel

Een deksel is niet inbegrepen, wat ook niet te verwachten is bij een koekenpan. Je kunt wel een deksel kopen bij Demeyere zelf of bij bol.com of Amazon. Je kunt ook van een ander merk kopen. Let dan wel op de diameter van de rand van de koekenpan. Die is 25 cm van de buitenkant en 24 cm van de binnenkant.

Overige accessoires

 Met deze lichtgewicht pan uit de Alu serie worden verder geen accessoires geleverd.

Prestaties van Demeyere Alu Cosi 3 Ceraforce

Tijd om de Alu Cosi 3 koekenpan op de pijnbank te leggen en te kijken hoe de testen worden doorstaan. We kijken altijd naar de warmteprestaties, bak prestaties en de non-stick prestaties (indien van toepassing) van de pan.

Warmte prestaties

Demeyere Alu Cosi 3 Ceraforce watertest

De pan wordt vrij snel warm en de verdeling van de warmte is vrij goed. Sterker nog; omdat het een aluminium koekenpan is, wordt de rand ook goed warm. De pan is dikker en dus sterker dan gemiddeld. Als de panbodem ongeveer 100 °c was, dan was de rand ongeveer 80 °c. Je kunt de zijkant dus ook gebruiken om je voedsel te verwarmen. 

De verdeling van de warmte over de pan is erg goed. Er is een kleine afwijking van een paar graden. 

De tijd om water te koken tot 90 °C duurt 21:47 minuten. Zetten we daarna de inductieplaat uit en verplaatsen we de pan naar een koude kookzone. Dan is het water na 10 minuten afgekoeld naar 60 °C. Een prima prestatie, maar niet bijzonder.

Bakpresaties

Om de bakprestaties te meten, bakken wij altijd een hamburger. Ook heb ik een half jaar deze pan gebruikt. De bakprestaties zijn gewoon goed. De warmte wordt egaal verdeeld dus je krijgt niet snel heat spots. Ik merkte wel dat je toch wat vetstof nodig hebt en niet droog kan bakken. Het eitje bakt bijvoorbeeld aan zonder olie. De hamburger daarentegen bakt zeer goed. Je krijgt een mooie korst op de burger met weinig olie of boter. De pan mag 230 °C worden en dat haalt de koekenpan ook wel. Je kunt dus niet extreem hoog gaan met deze pan en daarvoor is de koekenpan ook niet bedoeld. Prima voor een burger, aardappeltjes, eitjes en gewoon met geduld bakken!

Non-stick prestaties

De non stick prestaties zijn goed maar worden na een half jaar wel slechter. Dat komt door het gebruik van de keramische coating. We lezen het ook vaak bij gebruikersreviews dat het eerst goed gaat maar na een paar maanden niet meer zo. Het hoort er simpelweg bij. Ik gebruik daarom altijd een beetje olie en dan bakt het niet zoals in de onderstaande video’s is te zien. De onderstaande video’s zijn trouwens na een half jaar gebruik. De antiaanbaklaag is dan niet meer optimaal.

Schoonmaken

Na het gebruik moet de koekenpan schoongemaakt worden. Zowel bakken als reinigen gaat goed. Ik heb de pan alleen gereinigd met zeepsop en een afwasborstel. Ook hardnekkige vlekken maak je gemakkelijk schoon met wat warm water. Geef wel speciale aandacht aan de onderkant. Die heeft een grovere structuur waardoor vet sneller zal hechten. Het is wel gemakkelijk schoon te houden mits je hier wat aandacht aan geeft.

Radiant bodem Demeyere Alu Cosi 3 Ceraforce

Gebruik van de vaatwasser wordt afgeraden door de fabrikant. Dat is overigens voor alle Demeyere koekenpannen met antiaanbaklaag. Wil je wel graag gebruik maken van de vaatwasser, dan moet je accepteren dat je koekenpan minder lang mee zal gaan omdat de antiaanbaklaag dan sneller zal slijten.

Levensduur van Demeyere Alu Cosi 3 Ceraforce

Rand Demeyere Alu Cosi 3 Ceraforce

Een koekenpan met keramische antiaanbaklaag gaat nou eenmaal niet een leven lang mee. Dat accepteren we. Toch kan deze pan goed voor jarenlange trouwe dienst zijn. De werking van de antiaanbaklaag gaat redelijk vlot achteruit maar stabiliseert na ongeveer een half jaar. Als je dan kan leven met een iets minder goede antiaanbaklaag (wat voor mij prima is), zit je nog wel een paar jaar goed.

De rest van de pan krijgt een voldoende maar geen ruim voldoende. De rand is gepolijst en laat nu al wat krasjes zien. Vet en vuil zullen hier sneller in kunnen werken. Het handvat is goed maar bij flink schudden voel ik al wat speling. Dat is prima te verhelpen door de schroef weer wat aan te draaien. Toch zal deze constructie naar mijn vermoeden niet langer uithouden van 5 jaar. Dat is een acceptabele levensduur voor een keramische koekenpan.

Prijs-kwaliteit verhouding

 De Alu Cosi 3 is verkrijgbaar in de volgende maten:

  • 20 cm
  • 24 cm
  • 28 cm
  • 30 cm

In de aanbieding is deze Cosi 3 bakpan in gesmeed aluminium verkrijgbaar vanaf 25 euro maar normale prijzen lopen op tot 60 euro. Betaal je ongeveer 50 euro voor deze pan, dan heb je een goede koekenpan voor de kwaliteit en levensduur die je kunt verwachten. Als je redelijk zuinig bent op je pan, heb je er ongeveer 5 jaar plezier van. Voor 10 euro per jaar, kun je fatsoenlijk bakken!


Nadelen van Demeyere Alu Cosi 3 Ceraforce

We willen ook altijd de nadelen benoemen, dat hoort er nu eenmaal bij. Hieronder vind je de nadelen die wij hebben ervaren bij het gebruik van de Demeyere Alu Cosi 3 Ceraforce:

  • Je mag de pan niet gebruiken onder de grill en niet in flamberen.
  • De antiaanbaklaag zal na ongeveer 6 maanden minder goed werken en na enkele jaren volledig opraken. Dat is bij alle keramische koekenpannen.
  • Het handvat kan beter (steviger) maar is gezien de prijs nog acceptabel.
  • De onderkant kan behoorlijk vies worden als je deze nooit schoonmaakt.

Demeyere Alu Comfort 3 Ceraforce vs Demeyere Alu Cosi 3 Ceraforce. Welke kiezen wij?

Beide pannen hebben dezelfde pan en dezelfde keramische antiaanbaklaag. Het enige verschil is de vormgeving van het handvat. Wij hebben ook de Demeyere Alu Comfort 3 in onze handen gehad. Voelt vrijwel hetzelfde. Het verschil is dus in onze ogen te verwaarlozen. Ga vooral voor de goedkoopste als je voor deze keuze staat!

Mijn persoonlijke ervaring met Demeyere Alu Cosi 3 Ceraforce

Het is onze eerste ervaring met een keramische koekenpan op zo’n lange termijn (persoonlijk kook ik meestal met rvs). Het werkt erg fijn en de antiaanbaklaag werkt goed. Helaas zal de werking hiervan wel achteruitgaan. Dit merk je in dagelijks gebruik overigens niet zo erg (mits je een beetje boter of olie gebruikt), aangezien dit proces erg geleidelijk verloopt. 

Wij waren sceptisch over een bakelieten handvat maar het ligt erg fijn in de hand en voelt ook niet snel glad aan (je houdt dus goed grip). Jammer dat er gekozen is voor een schroefbevestiging in plaats van een klinknagel (daarvoor moet je een duurdere Demeyere kopen). Na een tijdje merkte ik dat de onderkant wel wat extra schoonmaakaandacht verdiende en daarmee was het ook snel opgelost. Ik gebruik deze pan vaak om omeletjes in te bakken en dat is vrij delicaat. Goed om te weten dat de warmte goed verdeeld wordt en dat heb ik als erg prettig ervaren!

Conclusie

De Demeyere Alu Cosi 3 Ceraforce is een aantrekkelijk instapmodel van een premium merk, ideaal voor wie een keramische antiaanbaklaag wil uitproberen zonder een fortuin uit te geven. De pan heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding dankzij de dikke aluminium bodem die zorgt voor gelijkmatige warmteverdeling en langdurig warmtebehoud. Hoewel de keramische antiaanbaklaag na een half jaar intensief gebruik wat in kwaliteit afneemt, blijft de pan functioneel met een beetje extra olie. Het lichte gewicht en de compatibiliteit met alle warmtebronnen, inclusief inductie, zijn pluspunten. Het handvat kan steviger, en de antiaanbaklaag verliest geleidelijk zijn effectiviteit, maar voor dagelijks gebruik blijft de pan een betrouwbare keuze. Met een score van 6,8 biedt de Demeyere Alu Cosi 3 Ceraforce een solide optie voor een redelijke prijs, ondanks enkele beperkingen.

Ben je nog niet overtuigd en wil je nog even verder kijken? Dan raad ik aan om onze Beste Koekenpannen pagina te bekijken. Of onze beste keramische koekenpannen

Hoe wij producten testen 

Bij Pankopen.nl testen wij al sinds 2017 allerlei pannen. We testen pannen grondig op warmtegeleiding, duurzaamheid, veelzijdigheid en onderhoud. We zorgen ervoor dat de aanbevolen pannen uitblinken in gelijkmatige warmteverdeling, hoogwaardige materialen, geschiktheid voor verschillende warmtebronnen en gemakkelijk onderhoud. Zo garanderen we dat onze lezers de beste keuzes maken voor hun keukenbehoeften. Hier lees je meer.

Over de auteur

Bij PanKopen geven wij al ruim 10 jaar advies over het aankopen van pannen. Wij kopen en testen onze producten zelf. De eigenaar van PanKopen.nl is Kenneth. Hij werkt al meer dan 10 jaar met pannen en was verkoopadviseur Non-Food bij een horeca groothandel. Bekijk hier meer informatie. 

Geef een reactie