Beste teppanyaki plaat. Onze top 5 voor 2024

In Japan maken ze één van de lekkerste kipspiesjes die je kan vinden. Dat ligt deels aan de overheerlijke teriyaki saus die je gebruikt maar ook door de bakplaat. Een teppanyaki bakplaat wel te verstaan! Vroeger waren die bijna niet te koop maar tegenwoordig heb je genoeg keuze als je op zoek bent. Er zijn zelfs uitstekende keuzes voor op de inductie kookplaat! Op deze pagina vind je onze top 5 favoriete teppanyaki platen. We geven aan waarom het de beste Japanse bakplaten zijn, zodat je ook zelf een goede keuze kan maken.

Beste teppanyaki plaat van 2024

De beste teppanyaki plaat is de Demeyere Specialties 5 Teppanyaki Bakplaat. Wij gaan nog veel verschillende teppanyaki platen bespreken voor verschillende gebruiksdoeleinden maar dit vinden wij de beste. Dat komt allereerst door het gebruikte materiaal; roestvrij staal. Het heeft namelijk alle voordelen van gewoon staal maar is wel gemakkelijker in onderhoud en je hebt geen zorgen om roestvorming. De echte Japanse bakplaten zijn namelijk gemaakt van staal maar dat is in thuissituaties (waarbij je niet dagelijks de plaat zal gebruiken) niet zo handig. rvs kan wel de hoge temperaturen aan en je hebt geen zorgen om het beschadigen van de teppan yaki bakplaat. Ook is het geschikt voor inductiekookplaten maar raden wij wel een inductiematje aan om de plaat niet te beschadigen. Gebruik je de teppanyaki plaat voor inductie? Dan kun je wellicht twee kookzones tegelijkertijd inschakelen voor een optimale warmteverdeling.

De plaat ligt verder goed in de hand en voelt erg stevig aan. De rand is hoog genoeg zodat vet of olie niet van de plaat afdruipt. Er zitten goede handvatten op, die groot genoeg zijn om met een pannenlap of handschoenen vast te kunnen grijpen. En als laatste; heb je geen anti aanbaklaag. Laat dus eerst het kookoppervlak goed heet worden voordat je olie en voedsel toevoegt! Anders kan het aanbakken. Als je geen anti-aanbaklaag hebt, heb je ook geen zorgen over eventuele schadelijke stoffen, dus dat zijn wij als een voordeel! Dit formaat geeft voldoende ruimte voor 8 flinke hamburgers. 

Hoe wij producten testen 

Bij Pankopen.nl testen wij al sinds 2017 allerlei pannen. We testen pannen grondig op warmtegeleiding, duurzaamheid, veelzijdigheid en onderhoud. We zorgen ervoor dat de aanbevolen pannen uitblinken in gelijkmatige warmteverdeling, hoogwaardige materialen, geschiktheid voor verschillende warmtebronnen en gemakkelijk onderhoud. Zo garanderen we dat onze lezers de beste keuzes maken voor hun keukenbehoeften. Hier lees je meer.

Beste teppanyaki bakplaten overzicht

1. Demeyere Specialties 5 Teppanyaki bakplaat 39 x 27

Demeyere Specialties 5 Teppanyaki

2. Nedis Teppanyaki tafelgrill 47 x 26

Nedis Teppanyaki Tafelgrill

3. Le Creuset Bakplaat 35 x 25

Le Creuset Bakplaat Les Forgées

4. Gietijzeren bakplaat rond 30 cm

Gietijzeren teppanyaki rond 30 cm

Goedkoopste bij:

bol.com (€89,00)

5. Eurolux Teppanyaki plaat Ceramic Coating 43 x 28

Eurolux Teppanyaki Plaat

Goedkoopste bij:

bol.com (€149,99)

Beste teppanyaki platen beschreven

Hieronder vind je diverse teppanyaki platen en ze zijn allemaal anders. In hun klasse of niche hebben ze een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en zijn ze allemaal geschikt voor inductie en flexinductie (behalve de elektrische met een stekker uiteraard). Ook bevatten ze geen schadelijke stoffen zoals PFAS of PFOA.

1. Demeyere Specialties 5 Teppanyaki bakplaat 39 x 27 

Zoals we net hebben besproken, geven wij de voorkeur aan de Demeyere Specialties 5 Teppanyaki bakplaat. Het heeft een mooie afmeting en past goed bij onze manier van koken. Dit is tevens de beste teppanyakiplaat inductie alhoewel je nog wel wat onder je bakplaat moet leggen om de inductiekookplaat niet te beschadigen. Dat kan met een matje maar ook met wat siliconen dopjes. Wij vonden het erg fijn om vlees en vis te bakken en als je de plaat eerst gloeiend heet laat worden, heb je niet veel olie nodig. De plaat is behoorlijk dik (en met 2,5 kg redelijk zwaar) en heeft daardoor een goede warmte geleiding. Ook de hoeken geven een egale warmte. Wij geven de voorkeur aan rvs omdat het goed te vergelijken is met een ijzeren plaat (zoals ze die in Japanse keuken). Het kan op hoge temperaturen (ook op een inductiefornuis) maar kan óók in de vaatwasser bijvoorbeeld.

Je vind best wel wat verschillende roestvrij stalen teppanyaki bakplaten voor nagenoeg elke inductie kookplaat. Zo heb je merken als Etna, Siemens, Smeg TPK en Novy. Wij geven de voorkeur aan Demeyere omdat wij gewoon goede ervaring hebben met het merk bij de koekenpannen en je krijgt 30 jaar garantie.

Pluspunten

Minpunten

Demeyere Specialties 5 Teppanyaki

Eigenschappen

Actuele prijzen

2. Nedis Teppanyaki tafelgrill 47 x 28 

De Nedis Teppanyaki heeft onze voorkeur als we graag elektrisch  willen gaan. Het is speciaal ontworpen voor op tafel bijvoorbeeld als vervanging van gourmetten. Erg gezellig dus! En laten we eerlijk zijn; in deze niche heb je niet echt uitblinkers. Ook de Nedis Teppanyaki is vrij eenvoudig maar heeft toch wat punten waardoor deze boven de menigte uitsteekt. Allereerst zijn dat de hoge handgrepen. Een bakplaat kan een hoge temperatuur krijgen en dan wil je niet te dichtbij komen met je handen, dus dat vinden wij een groot voordeel. Verder is het redelijk vergelijkbaar. Het is 2.000 watt en heeft 5 standen. Het heeft een mooie opstaande rand zodat de olie en sappen goed weg kunnen lopen richting de goot. Daar vind je ook een gemakkelijk lekbakje dat je eenvoudig schoon kan spoelen. Wij raden aan om de goot te verstoppen (keukenpapier instoppen) en wat water op te zetten en te koken. Dan is het gemakkelijk schoon te maken.

Er zit een goede antiaanbaklaag op die veilig is voor het bereiden van voedsel. Zorg er voor dat jouw teppanyaki plaat direct wat olie of boter heeft terwijl de plaat opwarmt. Je hebt verschillende maten, waarbij de lengte hetzelfde blijft en de breedte 2 cm verschilt. Het is een goede keuze voor een zeer acceptabele prijs.

Pluspunten

Minpunten

Nedis Teppanyaki Tafelgrill

Eigenschappen

Actuele prijzen

3. Le Creuset Bakplaat 35 x 25 

Vond je de Demeyere Teppanyaki plaat wel interessant maar wil je wel graag een antiaanbaklaag? Dan is de Le Creuset bakplaat een aanrader. Je kunt er heerlijke maaltijden op bakken en is eenvoudig schoon te maken. Je moet wel oppassen met metalen kookgerei maar dat is voor velen geen probleem. Deze teppan yaki bakplaat is gemaakt van aluminium en heeft een goede warmteverdeling. Bovendien duurt het niet lang voor je kunt beginnen met koken want het warmt snel op. Er zitten grote, stevige handgrepen op.

Wij hebben wel één nadeel ervaren maar dat is sterk afhankelijk van het inductie fornuis. Met een lengte van 35 cm was het net niet groot genoeg om 2 kookzones te bedekken (wij hebben geen flex inductie). Heeft jouw inductieplaat wel een flexzone? Dan moet het geen probleem zijn! Het is sowieso aan te raden altijd goed de afmetingen te controleren, welke teppanyakiplaat je ook kiest. 

Als je op zoek naar een teppanyaki plaat bent, mét antiaanbaklaag, heeft deze onze voorkeur. Le Creuset is een topmerk en biedt uitstekende kwaliteit gedekt door een goede garantie. 

Pluspunten

Minpunten

Le Creuset Bakplaat Les Forgées

Eigenschappen

Actuele prijzen

4. Gietijzeren bakplaat rond 30 cm

Op zoek naar teppanyaki plaat die rond is? Dan vinden wij deze gietijzeren bakplaat de beste optie. Een ronde bakplaat gaat erg goed op één pit en is geschikt voor alle warmtebronnen. Met een diameter van 30 cm heb je genoeg ruimte om 4 hamburgers tegelijkertijd te bereiden. De kookervaring was direct goed omdat de bakplaat al ingeolied is. Je kunt dus direct van start zonder in te branden bijvoorbeeld! De bakplaat verwarmt zeer gelijkmatig door het gebruik van gietijzer als materiaal. Dat wordt langzaam warm en houdt de warmte vervolgens langdurig vast.

Veelzijdigheid is een belangrijk punt en deze pan kan voorzien in veel verschillende kookbehoefte. Het is bijvoorbeeld ook geschikt voor pannenkoeken en andere verschillende gerechten. Nog een voordeel van gietijzer, het eten wordt mooi dichtgeschroeid en voorziet dus in verschillende kookbehoeften. De eerste laag olie is al goed ingebrand maar na meerdere keren gebruiken heb je nog maar weinig olie nodig.

We raden deze teppanyaki aan voor mensen die op zoek zijn naar een ronde vorm. Dan is het een erg geschikte pan voor jouw keuken.

Pluspunten

Minpunten

Gietijzeren teppanyaki rond 30 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

Goedkoopste bij:

bol.com (€89,00)

5. Eurolux Teppanyaki plaat Ceramic Coating 41 x 24

De Eurolux Teppanyaki plaat is sterk vergelijkbaar met de bakplaat van Le Creuset en is dus ook geschikt voor alle warmtebronnen zoals inductiefornuizen. De handgrepen zijn lekker groot en er zit een goot aan de rand zodat het vet en vocht goed weg kunnen. Het is lekker groot. Er is genoeg ruimte zodat je verschillende stukken vlees, vis, kip en groenten kunt bereiden. Als je gebruik kan maken van meerdere kookzones, flexzone of bridgezone kun je de temperatuur gemakkelijk aanpassen.

Le Creuset heeft de naam maar de kwaliteit met deze Eurolux is sterk vergelijkbaar. Waarom is deze teppanyaki dan toch noemenswaardig? De onderkant bevat namelijk siliconen voetjes. Zo weet je zeker dat je de inductiekookplaat niet beschadigt. Gebruik je de bakplaat boven bijvoorbeeld een gasfornuis? Dan moet je de voetjes wel verwijderen (anders smelten ze). We raden deze daarom aan voor mensen die extra voorzichtig willen zijn met hun glazen kookplaat. 

Pluspunten

Minpunten

Eurolux Teppanyaki Plaat

Eigenschappen

Actuele prijzen

Goedkoopste bij:

bol.com (€149,99)

Een teppanyaki plaat

Een teppanyaki is een Japanse bakplaat. Vreemd genoeg komt het echter niet uit Japan. Is is namelijk ontwikkeld door Japanners in Amerika. Daar zagen ze het succes van de bakplaat voor bijvoorbeeld hamburgers. Deze Japanners hebben de techniek vervolgens helemaal eigen gemaakt en de teppanyaki ontwikkeld. Teppan betekent ‘ijzeren plaat’ en yaki betekent ‘gebakken’.

Kenmerken van een goede teppanyaki plaat

De teppanyaki die wij in Nederland kennen, is vaak niet gemaakt van ijzer. Dat komt omdat ijzer eigenlijk alleen in de professionele keukens wordt gebruikt. Het bakt erg fijn maar is wat lastiger in onderhoud en biedt daarom niet het gebruiksgemak voor in een Nederlands huishouden. Het is niet erg overigens om andere materialen te moeten gebruiken want er zijn goede alternatieven, zoals roestvrij staal, aluminium met antiaanbaklaag en gietijzer. Alle drie zijn goed en hebben hun eigen voor- en nadelen. Onze voorkeur gaat uit naar roestvrij staal omdat dit erg lijkt op ijzer (of staal) maar minder nadelen heeft (zoals onderhoud). 

Naast het materiaal moet je ook kijken naar het formaat en vooraf besluiten op welke warmtebron je het wil gebruiken. De meeste teppanyakis zijn geschikt voor inductie maar check altijd de specificaties. Een goede teppanyaki kenmerkt zich verder door goede handvatten en verder eigenlijk niet te veel poespas. Het is fijn als er een gootje zit in de rand zodat het vet en vocht gemakkelijk weg kan (maar dit vinden wij geen vereisten). 

Eten direct van de Demeyere Teppanyaki plaat

Voordelen van een teppanyaki plaat

Bakken op een teppanyaki heeft wel een paar voordelen. Het is allereerst een andere kooktechniek en maakt het eenvoudig om gezond te koken. Het is namelijk gemakkelijk om pure ingrediënten te bakken (en meer niet). Geen vette of zoete sausjes bijvoorbeeld! Ook biedt het genoeg ruimte om verschillende ingrediënten tegelijkertijd te bakken, zoals huisgemaakte yakitori spiesjes met groene asperges. En je kunt ook verder kijken dan de Japanse keuken. Het is ten slotte ‘gewoon’ een bakplaat dus bak ook bijvoorbeeld een lekker ontbijtje met spek en eieren of een lekkere lunch met een croque madame.

Nadelen van een teppanyaki plaat

Alles wat je koopt heeft natuurlijk nadelen. Een teppanyaki is vaak geen compacte keukenheld. En daarnaast past het niet altijd goed op je warmtebron door de lengte. Gelukkig heb je tegenwoordig inductieplaten met flexzones! Sommigen zullen de beperkte bruikbaarheid noemen als nadeel. Wéér een keukenartikel dat ik niet vaak ga gebruiken. Daar zijn wij het absoluut niet mee eens! Een bakplaat is namelijk erg veelzijdig en voor heel veel gerechten te gebruiken die je nu al maakt. Je moet er gewoon iets meer aan denken. Professionele keukens in Amerika doen namelijk bijna alles op de bakplaat dus waarom jij niet!?

Een teppanyaki plaat onderhouden

Een teppanyaki plaat onderhouden is niet moeilijk maar de juiste methode hangt wel af van het materiaal. Over het algemeen raden wij de vaatwasser af, ook al staat in de omschrijving dat het wel kan. Het is namelijk nooit goed. Wij gebruiken daarom altijd wat water en wat zeepsop. We zetten na het gebruik de bakplaat terug op de warmtebron en zetten er water en sop in. Vervolgens laten wij het water koken en dan schraap je (met een siliconen spatel) alle etensresten er zo vanaf. De rest kun je gemakkelijk met een borstel of spons in de gootsteen afwassen. Houd er wel rekening mee dat je de teppanyaki eerst moet laten afkoelen. Sommigen gieten direct na het bakken water en sop over de bakplaat. Geen goed plan want dan trekt ie sneller krom!

Eurolux Teppanyaki Plaat op tafel

Handige accessoires bij een teppanyaki plaat

Je kunt direct aan de slag met een teppanyaki. Toch zijn er wel een paar accessoires die handig kunnen zijn, zoals:

  • Inductiemat of siliconen voetjes: hiermee bescherm je de glasplaat van je inductie of keramische plaat.
  • Omkeren spatel: waarschijnlijk ga je vaak voedsel omkeren. Een goede spatel is dan wel handig. Let op dat deze in ieder geval 250 graden celcius aankan.
  • Ovenwanten: Bij de meeste bakplaten worden de handgrepen behoorlijk warm en soms zelfs te warm om vast te pakken. Goede ovenwanten voorkomen blaren en brandwonden!
  • Roestvrij stalen schraper: soms wil je op de bakplaat het voedsel in kleinere stukken hakken. Met een schraper druk je er meestal wel doorheen. Helaas niet te gebruiken op een teppanyaki met antiaanbaklaag.

Grillplaat, grillpan, plancha, wat is het verschil?

Of je nou vooral buiten bent of gewoon in de keuken, een teppanyaki is altijd handig maar wordt vaak verward met andere keukenmiddelen. Laten we voorop stellen; een teppanyaki is gewoon een bakplaat met een vlakke bodem. Daarnaast heb je nog andere opties:

  • Grillplaat: een plaat met grill ruggen. Bekijk hier grillplaten. Dit lijkt erg veel op een teppanyaki.
  • Grillpan: een grillplaat maar dan met een handgreep alsof het een koekenpan is. Bekijk hier de beste grillpannen.  
  • Tafelgrill: een grillplaat speciaal voor op tafel. Meestal elektrisch en vergelijkbaar met de elektrische bakplaat.
  • Plancha: een ijzeren bakplaat uit het zuiden van Spanje. Functioneel exact hetzelfde als een teppanyaki, alhoewel de uitvoering vaak wel anders is. Een plancha wordt vaak boven een vuurkorf of vuurton gebruikt, maar de baktechniek is niet anders.

Demeyere teppanyaki wordt geserveerd

Conclusie

De Demeyere Specialties 5 Teppanyaki Bakplaat is onze topkeuze voor 2024 vanwege zijn hoogwaardige roestvrijstalen constructie, optimale warmtegeleiding en handige eigenschappen zoals grote handvatten en een opstaande rand. Voor degenen die liever elektrisch willen gaan, raden we de Nedis Teppanyaki tafelgrill aan vanwege zijn gebruiksgemak en veiligheid.

Voor liefhebbers van anti aanbaklagen is de Le Creuset Bakplaat een uitstekende keuze, terwijl de gietijzeren bakplaat rond 30 cm perfect is voor wie op zoek is naar een ronde vorm. Tot slot biedt de Eurolux Teppanyaki plaat Ceramic Coating vergelijkbare kwaliteit als Le Creuset, maar met extra bescherming voor inductiekookplaten.

Met een verscheidenheid aan opties voor verschillende behoeften en voorkeuren, is er voor elk wat wils in onze selectie van de beste teppanyaki platen voor 2024.

Geef een reactie