Als je net een plaatstalen of gietijzeren pan hebt gekocht, moet je die eerst inbranden (ook wel seasoning genoemd) om te voorkomen dat bij het bakken eten blijft plakken aan het metaal. Het inbranden van de pan gaat niet altijd goed. De pan bakt dan bijvoorbeeld snel aan en soms laat het laagje ook weer los. In dit artikel bespreken we een aantal oorzaken en geven we een aantal tips.

Verwijder eerst de beschermende laag

Een aantal merken (waaronder de Buyer Mineral pannen) hebben een beschermend laagje dat de nieuwe pannen in de winkel beschermt tegen allerlei invloeden. Ook kan er nog wat vet van het productieproces achterblijven. Voor het eerste gebruik en voor het inbranden moet je dat laagje verwijderen. Dat doe je door wat afwasmiddel en warm water te gebruiken. Droog de pan na het afwassen af en begin met inbranden.

Met de juiste olie inbranden!

Een veelvoorkomend probleem is dat niet de juiste olie wordt gebruikt voor het inbranden. Het is belangrijk om een neutrale olie te gebruiken die hoge temperaturen kan bereiken, zoals arachide-, lijnzaad, koolzaad of zonnebloemolie. Olijfolie is niet geschikt voor het inbranden van pannen omdat het niet neutraal is en geen hoge temperaturen kan verdragen.

Op de juiste manier inbranden?

Je krijgt alleen een mooie laag als je niet te veel olie gebruikt. Er mag tijdens het inbranden geen plasje olie ontstaan. Daardoor ontstaat een te dikke laag. Het gevaar van dikke lagen is dat ze niet goed aan de pan hechten en op een gegeven moment los raken. De truc is om meerdere dunne laagjes in te branden. Dat doe je door de olie op keukenpapier te doen en de pan in te smeren. Vervolgens moet je de pan met een ander stukje keukenpapier na-wrijven zodat de laag olie er echt heel dun op zit. Daarna zet je de pan op het vuur.

Laat de pan heel erg heet worden. Zo heet dat de pan begint te verkleuren en de olie lichtjes begint te roken. Dat roken is nodig, want alleen dan weet je dat de olie de juiste temperatuur bereikt. Zet wel je afzuigkap op de hoogste stand. Zet het vuur uit en laat weer even afkoelen tot hanteerbare temperatuur. Wrijf uit en breng weer een nieuw laagje olie aan volgens bovenstaande werkwijze (in een afgekoelde pan!).

De laag is geslaagd als die mooi egaal donkerbruin / zwart is. Deze kleur ontstaat alleen als je meerdere laagjes aan hebt gebracht. Ons advies: breng 6 tot 10 laagjes aan. Verwacht overigens nog niet dat de pan direct goede anti-aanbak resultaten geeft. Daar gaat nog een aantal keren mee bakken overheen, de eerste keren zal de pan nog steeds wat aanbakken. Met iedere keer de pan gebruiken wordt het laagje telkens weer wat dikker.

Gaat het fout?

Is de laag niet mooi gelukt of gelijkmatig verdeeld, dan kun je het beste de laag weer verwijderen. Dit kun je op verschillende manieren doen, zoals afwassen met afwasmiddel en een schuursponsje, maar het beste werkt het om een laag van 0.5 cm zout erin te strooien en een tijd op halfhoog vuur zetten. Ook de pan uitkoken met soda helpt. Vaak zal je toch nog wat moeten schuren en boenen om de laag volledig weg te krijgen en opnieuw te kunnen beginnen.

Is het gelukt?

Kook dan geen zure producten en gebruik geen afwasmiddel maar alleen een beetje heet water een zacht sponsje om de pannen schoon te maken. Na gebruik weer inwrijven met een dun laagje olie. Het kan overigens voorkomen dat de laag ondanks je goede zorgen loslaat. Dat kan af en toe gebeuren. Haal de laag er dan weer af en breng weer enkele nieuwe laagjes aan.

Tip voor het koken met dit type pannen?

Met een anti-aanbaklaag kun je zonder al te veel aandacht te besteden het eten bakken en koken. Bij stalen en gietijzeren pannen is dat zeker niet het geval. Je moet aan de pan wennen en weten op welke stand de pan moet en op welk moment die de juiste temperatuur heeft bereikt. Zet de pan zeker niet op hoog vuur, maar laat hem langzaam op middelmatig vuur opwarmen. Bak ook nooit op hoog vuur. Dat super heet laten worden moet je alleen doen bij het inbranden. Bij normaal bakken moet de temperatuur lager zijn. Bijvoorbeeld voor het bakken van biefstuk laat je de pan wel heet (maar niet super heet) worden met wat olie. Daar schroei je de biefstuk aan beide kanten kort mee dicht. Daarna temperatuur stukje omlaag en boter toevoegen om rustig verder te garen.

8 Comments
  • Robert
    says:

    Het inbranden van de pan werkte bij mij alleen egaal door in te olien met zonnebloem olie, en echt alles met een keukendoek verwijderen, tot het echt droog is. De microfilm is voldoende, en dan op de kop in de oven 220gr. Uiteraard een aantal keer.
    Op het vuur is die niet egaal warm, en word de rand snel een koekje, en het veel veiliger om te doen.

  • John Bedet
    says:

    Over een periode van drie dagen telkens 1 laagje ingebrand en na afkoelen weer een heel dun laagje plie aangebracht (druivenpit olie)
    De pannen in rek in de keuken bewaard dus droog.
    Op de vierde dag 20% van de pan met roest en in de avond was dit bijna 40%.
    Ingebrand op een kamado, ong 200/220 graden gedurende 1 uur

  • Kees
    says:

    Ik heb mijn wokpan ingebrand en ik wok er al een tijdje mee. Mijn wokpan blijft een beetje zwart afgeven. Moet in nu het laagje verwijderen en opnieuw inbranden of is het gebruikelijk dat de pan een beetje zwart blijft afgeven?

  • Ward
    says:

    Hoewel het inbranden op de bodem goed gaat, is de zijkant van de pan nog steeds niet ingebrand, bij gaskookplaat wordt de zijkant meegepakt maar bij inductie wordt vooral de bodem warm. Tips hiervoor?

    • Leon
      says:

      Dun insmeren met olie en daarna een tijdje in een hete oven.
      Zo heb ik het gedaan. Ziet er goed uit.
      Of dit op termijn een duurzame oplossing is, weet ik nog niet.

  • Ruud van Oorschot
    says:

    Dag Hanneke, mijn vraag.

    Hoe kan ik een plaatstalen tuinbeeld beschermen tegen roest. Ik dacht aan inbranden met olie. Ik stel ke advies zeer op prijs.

    Met vriendelijke groet

    Ruud van Oorschot

  • M
    says:

    Ik heb mijn stalen pan nu al zo’n 8 keer ingebrand en nog steeds zie ik nadat ik de pan heb uitgespoeld met (alleen) heet water en een zachte spons en ‘m vervolgens heb gedroogd het keukenpapier licht verkleuren nadat ik de pan insmeer met arachideolie om ‘m te onderhouden. Is dit normaal of moet ik de pan toch nog vaker inbranden?

  • Hanneke (Redactie)
    says:

    Ben jij een echte ervaringsdeskundige? Schroom dan niet om jouw tips met ons te delen in het reactieformulier hieronder. Lukt het jouw maar niet om de pan goed in te branden? Stel je hulpvraag dan hieronder, met een beschrijving wat je tot nu toe hebt geprobeerd en hoe je dat hebt gedaan.

Geef een reactie