Niks vervelender dan een pan die aangebrand is. In plaats van een rustig avondje op de bank zitten sta je weer een tijdje te schrobben om het aangebakte etensresten te verwijden. Kan dat niet makkelijker en sneller? In dit artikel geven we je tips hoe je een aangebrande pan weer snel schoon hebt, zonder de pan zelf al te veel te beschadigen.

Schuursponsje en afwasmiddel?

De zwarte aangebrande resten uit een braad- of kookpan verwijderen is niet altijd eenvoudig. Ze beschikken namelijk niet over een anti-aanbaklaag, dus het eten heeft zich direct aan de metalen bodem gehecht. Afhankelijk van hoe lang het eten op heeft gestaan kan dit een dikke of dunne laag zijn. In beide gevallen kan het een lastig klusje zijn om de pan met water en afwasmiddel schoon te krijgen. Met een borstel richt je vaak niet veel uit. Een schuursponsje krast de pan. Lang weken met water helpt wel, maar er blijft altijd aanslag achter. Hoe moet het dan wel?

Soda, azijn en water

Dankzij een handig trucje krijg je een aangebrande pan met behulp van wat soda, azijn en water snel schoon. Vul de pan met 1 kopje (schoonmaak)azijn en 1 kopje water. Breng het water in de pan aan de kook en verwijder de pan daarna van het vuur. Voeg nu 1 eetlepel soda toe en wacht een 5 tot 10-tal minuten. Pak nu de afwasborstel en borstel alle resten weg. Krijg je de pan nog niet helemaal schoon. Wacht dan weer een 5- tot 10-tal minuten en herhaal. Klaar? Poets de pan nog even met wat afwasmiddel en de pan zou weer schoon moeten zijn. Blijven er toch hier en daar wat aangebrande restjes achter, maak dan een pasta met de achtergebleven soda en enkele druppels water. Laat de pasta even inwerken. Daarna zou je ze gemakkelijk moeten kunnen verwijderen.

Overigens kun je op andere websites nog wel eens tips lezen over het gebruik van vaatwastabletten, zout, citroensap en zelfs cola. Dit zijn leuke tips die kunnen werken, maar geloof ons dat het bovenstaande trucje veel makkelijker en veiliger is voor je pan dan die tips.

Hoe komt het dat je pan aanbrandt?

De reden waarom eten aanbrandt in een pan is in eerste instantie natuur- en scheikundig te verklaren. Eiwitrijke voedingsmiddelen reageren met metaal atomen uit bijv. ijzer. De tweede reden is dat elke pan, hoe gladt die ook lijkt, op microscoopniveau kleine scheurtjes, barstjes en putjes bevat. Dat is dan ook gelijk de reden dat je regelmatig moet roeren om te voorkomen dat het eten de reactie aangaat of zich vasthecht aan het ruwe oppervlak van de pan. Ook op iets minder hoog vuur koken kan aanbranden voorkomen, omdat hoog vuur het proces kan versnellen.

Tijd voor een nieuwe pan?

Is je pan dus versleten en heeft de bodem veel krasjes? Brandt de pan regelmatig aan? Dan is het niet verkeerd om voor je eigen (kook)gemak een nieuwe goede pan te kopen. Bekijk hier ons assortiment voordelige pannen! (wij verkopen via bol.com). Een goede kookpan is er bijvoorbeeld al vanaf 12 euro en je doet er vaak vele jaren mee. Tenzij je weer dezelfde fout begaat en de pan laat aanbakken.

1 Comment
  • Magdalena
    says:

    Danku! Ik deed vroeg altijd de zwarte laag uit de pan schrapen met een lepel. Werkte, maar leverde een hoop krassen op. Resultaat elke keer steeds sneller aanbranden van de pan. Ik heb toen nieuwe pannen gekocht en dat hielp.

Geef een reactie