Keramische pannen worden gepresenteerd als de uitvinding van de eeuw. Ze zouden kras vast, onverslijtbaar en vooral er voor moeten zorgen dat eten niet meer aanbakt. Hoewel we goede ervaringen hebben met het bakken in keramische pannen, zien we steeds vaker ook exemplaren van mindere kwaliteiten opduiken. Die exemplaren geven keramische pannen een slechte naam.

Wat is een keramische pan

Keramiek is een soort van gesmolten glas dat op het ijzeren oppervlak van de pan wordt gegoten. Daarbij ontstaat eenzelfde functie als bij een teflon antiaanbaklaag. Deze gladde oppervlak zorgt er voor dat eten niet meer aanbrandt. Helaas gaat de vergelijking met teflon ook op wanneer we kijken naar slijtage en sterkte van de pan. Keramische pannen slijten namelijk tijdens het gebruik en door het schoonmaken. Ze zijn vaak minder hard dan gepresenteerd wordt in de verkoopadvertenties. Daarnaast kunnen ze ook slecht tegen hoge temperaturen. Als de pan te heet wordt verliest het de goede eigenschappen en wordt de laag poreus of laat los. Dat heeft als gevolg dat eten blijft plakken en je de pan weg kunt gooien.

Kies voor kwaliteit

Met name met de goedkope keramische (thermolon) pannen hebben we slechte ervaring. Als voorbeeld de pan op de foto rechts. Met één of enkele keer bakken op hoge temperatuur ontstaat er een bruinige laag in de pan die er voor zorgt dat al het eten blijft plakken. Ook laten er twee maanden na aanschaf (gebruik 2x in de week) al stukjes van de laag los. Dat kan toeval zijn, maar de pannen van kwaliteitsmerken als Greenpan, BK en Tefal hadden we dit niet en gaan heel lang mee. Die merken staan bekend om hun uitzonderlijke kwaliteit en willen wij adviseren aan iedereen die op zoek is naar een keramische koekenpan.

Ons advies is: Wil je met een keramische pan koken dan zal je moeten kiezen voor kwaliteit. Voor 10 euro meer heb je een veel betere pan, zoals eentje van het merk Greenpan, BK of Tefal. Gebruik je die pannen op een goede manier dan kunnen ze een lange tijd mee gaan.

5 Comments
 • Joyce
  says:

  Hoi Patty ik hoop dat je me kunt helpen!
  Ik heb keramische koekenpannen van Sola gekocht (niet goedkoop!) maar ik zie toch kleine beschadigingen ontstaan die er net zo uitzien als het loslaten van een anti-aanbak laag. Kleine putjes en loszittende stukjes plastic-achtig materiaal. Dat moet toch niet kunnen met keramisch?? Dat is toch een gesmolten glaslaag?? Ik weet niet wat ik nu moet doen met deze pannen want ik heb ze nog helemaal niet zo lang maar ik vraag me nu af of het wel echt keramisch is?!?

  • Hanneke (Redactie)
   says:

   Hallo Patty,

   Een 24kitchen keramische pan. Nog niet eens een van de goedkoopste, maar na een paar keer gebruiken ontstond al snel een bruin laagje na een keer kip bakken op hoog vuur (gewoon wel met boter in de pan). Daar zijn we dus niet zo over te spreken. Bij andere merken heb ik dat niet gehad.

 • Thomas
  says:

  Met Greenpan nooit problemen gehad. Na verloop van tijd moet je ze natuurlijk wel vervangen, er treedt bijvoorbeeld wel altijd iets van slijtage op tijdens het bakken en afwassen. Verder prima merk!

Geef een reactie