Top 10 beste keramische koekenpannen van 2024

Als je graag kookt, zijn goede pannen niet te missen. De juiste pan kan een enorm verschil maken voor je ervaring in de keuken. Als je gebruikmaakt van een goede pan, kan het ineens een stuk leuker zijn om te koken. Een keramische koekenpan kan goed helpen bij deze ervaring.


Top 10 beste keramische koekenpannen van 2024

Een keramische koekenpan is een handige pan met een keramische coating. Dit is in principe een anti-aanbaklaag, maar dan een stuk minder schadelijk dan de normale optie. Een keramische laag is ook een stuk sterker en gaat gewoon langer mee. 

In principe zorgt de keramische antikleeflaag ervoor dat eten niet aan de bodem van de pan blijft plakken. Dit kan wel het geval zijn bij bijvoorbeeld een gietijzeren of RVS pan. Hierdoor heb je weinig olie of boter nodig en plakt het eten niet aan de bodem van de pan. 

De keramiek zorgt er ook voor dat de warmte over de gehele pan verdeeld wordt. Hierdoor heb je geen hotspot in het midden, maar wordt de gehele pan warm. Dit is een groot voordeel tijdens bakken en braden. 

De hoogwaardige keramische laag biedt eigenlijk altijd voordelen tijdens het koken. Als we je hiermee nog niet helemaal overtuigd hebben, hebben we hieronder ook nog een overzicht met de voordelen gezet:

  • Deze pannen blijven langer warm
  • De warmte wordt over de hele pan verdeeld
  • De keramische antikleeflaag is bestand tegen hoge temperaturen
  • Laag in onderhoud
  • Zowel voor gas als inductie te gebruiken
  • Voedsel blijft niet aan de pan plakken

Ook in onze top 10 keramische koekenpannen van 2024 zijn deze voordelen goed terug te zien. Vooral met deze kwaliteit zie je veel goeds terug. De beste koekenpannen kun je hieronder terug vinden!

1. Tefal Renew Black On Keramische Koekenpan

De Renew Black ON keramische koekenpan is geschikt voor alle warmtebronnen. De pan komt in 2 formaten, namelijk 24 en 28 cm. Dit biedt de ideale oppervlakte om de meeste maaltijden in te kunnen bereiden. Het prettige aan de pan is dat hij een goede look heeft. Hij ziet eruit als een pan met een simpele PFAS anti-aanbaklaag, maar het is een antikleeflaag zonder schadelijke stoffen. 

Deze pan is specifiek gemaakt met duurzaamheid in het achterhoofd. Dit betekent dat ze veel hebben gekeken naar de hardheid van de keramische laag. Gelukkig is de pan goed door de test gekomen. 

De pan zelf is gemaakt van duurzaam aluminium dat 100% gerecycled is. Dit biedt de ideale basis om goede gerechten in te maken. Aluminium is een licht materiaal, wat ook goed terug te zien is in de pan zelf. De pan heeft een handig handvat van kunststof, waardoor je minder last hebt van de warmte. 

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

2. BK Easy Induction Ceramic Koekenpan

De BK Easy Induction Ceramic koekenpan is de ideale optie als je een wat kleinere pan zoekt. De pannen zijn in verschillende afmetingen te vinden; 20, 24, 26, 28 en 30 cm. Door de basis van duurzaam aluminium kan de pan erg lang meegaan. Daar zit een speciale keramische coating zonder schadelijke stoffen op. 

Bijzonder aan deze pan is dat de handgrepen ook erg handig zijn. Ondanks dat het kunststof is, kunnen deze in de oven. Kijk hierbij wel uit dat je de oven niet hoger dan 160 graden Celsius zet. Als je dit wel doet, kan dit het handvat laten smelten. 

De coating voor de pan wordt milieuvriendelijk geproduceerd en is krasbestendig. Ondanks dat is het niet verstandig om metalen kookgerei in de pan te gebruiken. Hout is wel een goed idee. Het aluminium van de pan verdeelt de warmte ook goed, zodat er geen hotspots zijn in de pan. 

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

3. BK Allround Koekenpan

De Renew Black ON keramische koekenpan is geschikt voor alle warmtebronnen. De pan komt in 2 formaten, namelijk 24 en 28 cm. Dit biedt de ideale oppervlakte om de meeste maaltijden in te kunnen bereiden. Het prettige aan de pan is dat hij een goede look heeft. Hij ziet eruit als een pan met een simpele PFAS anti-aanbaklaag, maar het is een antikleeflaag zonder schadelijke stoffen. 

Deze pan is specifiek gemaakt met duurzaamheid in het achterhoofd. Dit betekent dat ze veel hebben gekeken naar de hardheid van de keramische laag. Gelukkig is de pan goed door de test gekomen. 

De pan zelf is gemaakt van duurzaam aluminium dat 100% gerecycled is. Dit biedt de ideale basis om goede gerechten in te maken. Aluminium is een licht materiaal, wat ook goed terug te zien is in de pan zelf. De pan heeft een handig handvat van rvs, waarbij je geen last hebt van de warmte. 

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

4. GreenPan Cambridge koekenpan

De Greenpan Camebridge koekenpan is een speciale keramische koekenpan. Naast de standaard keramische laag van de pan, is deze versterkt met diamant. Dit zorgt ervoor dat de pan nog sterker wordt. Daarbij biedt de pan een goede krasbestendigheid.

De pan is gemaakt van duurzaam aluminium, wat hem ook makkelijk en licht maakt. Het handvat is gemaakt van kunststof, waardoor de pan wel in de oven kan, maar dit wel onder de 180 graden Celsius gedaan moet worden. 

Het is mogelijk om deze pan voor iedere warmtebron te gebruiken. Het maakt niet uit of je nu een gasfornuis of een inductieplaat hebt, het is allemaal mogelijk. Met het simpele design is het een pan waar je lekker in kunt gaan koken. 

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

5. WMF Durado Koekenpan

De WMF Durado koekenpan is ideaal als je op zoek bent naar een veelzijdige pan. De pannen zijn in drie maten te vinden; 20, 24 en 28 cm. Dit zorgt ervoor dat je het ideale formaat voor je eten kunt kiezen. Doordat ze geschikt zijn voor iedere warmtebron, zijn ze eigenlijk altijd wel te gebruiken. 

De pan zelf wordt gemaakt van RVS. Dit zorgt ervoor dat de pan erg duurzaam is, maar wel wat zwaarder is in verhouding. Het handvat is ook van RVS gemaakt, waardoor de pan zonder problemen in de oven gezet kan worden. Pas hierna wel op dat je je hand niet verbrand aan het handvat. Als je op inductie kookt, wordt het handvat niet warm. 

Daarnaast biedt de keramische laag een handige bescherming tegen aankoeken en krassen op de bodem. Ook is het belangrijk om de pannen met de hand af te wassen. Ze kunnen niet goed tegen de vaatwasser, dus met de hand afwassen is wel de beste manier om dit op te lossen. 

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

6. Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce Koekenpan

De Demeyere Alu Pro 5 is een ideale lichtgewicht pan om je gerechten in klaar te maken. De pan is 28 cm groot wat ervoor zorgt dat je voldoende ruimte hebt om lekkere gerechten klaar te maken. Vooral voor inductie zijn de pannen ideaal, maar ze zijn ook voor alle andere warmtebronnen te gebruiken. 

Door middel van de keramische antiaanbaklaag is het mogelijk om met weinig olie of boter te bakken. Daarnaast wordt de warmte ook goed verdeeld door de laag. Hierdoor zijn er geen hotspots meer in de pan. 

De pan is gemaakt van duurzaam aluminium, wat de pan niet alleen lang mee laat gaan, maar ook nog eens lichter maakt. Hierdoor is de pan makkelijk te gebruiken. De greep is ook van aluminium gemaakt, wat ervoor zorgt dat je de pan ook in de oven kunt doen.

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

7. ISENVI Victoria Forged keramische koekenpan

De ISENVI Victoria Forged keramische koekenpan is de ideale optie als je een veelzijdige pan zoekt. De pan heeft een afmeting van 24 en 28 cm, wat hem ideaal maakt voor kleine en grote gerechten. Daarnaast is de pan voor alle warmtebronnen te gebruiken, waardoor hij veelzijdig in te zetten is. 

De pan zelf is gemaakt van aluminium, wat hem erg licht maakt. Hierdoor is het koken in de pan erg makkelijk. De handgreep is van RVS gemaakt, wat ervoor zorgt dat de pan in zijn geheel de oven in kan. Voor ovengerechten kan dit ideaal zijn. 

De keramische laag biedt een goede basis om kleven aan de pan te voorkomen. Je hoeft maar heel weinig olie of boter te gebruiken om het juiste effect te krijgen. Het is een sterke laag en door het reliëf is het erg geschikt voor het bakken van vlees en vis.

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

8. Demeyere Alu Cosi 3 Koekenpan - Ceraforce

De Demeyere Alu Cosi 3 koekenpan is gemaakt van hoogwaardig aluminium. Dankzij de keramische laag kan er niks aankoeken in de pan. Door de sterke keramische laag verdeelt de warmte zich goed door de pan, waardoor een even korst kan ontstaan. 

De handgreep van de pan is gemaakt van een speciaal soort kunststof, wat ervoor zorgt dat deze niet te heet wordt. Vooral als je een keramische pan zoekt waar je je handen niet aan brandt is dit ideaal. De pan is zelfs geschikt voor in de oven!

Het gewicht van de pan is niet te zwaar, zodat hij prettig te gebruiken is. Door de vier afmetingen kun je zelf kiezen wat de beste optie is. Zo heb je een gezonde pan die je voor verschillende dingen kunt gebruiken. 

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

9. KitchenAid Stainless Steel koekenpan

De Renew Black ON keramische koekenpan is geschikt voor alle warmtebronnen. De pan komt in 2 formaten, namelijk 24 en 28 cm. Dit biedt de ideale oppervlakte om de meeste maaltijden in te kunnen bereiden. Het prettige aan de pan is dat hij een goede look heeft. Hij ziet eruit als een pan met een simpele PFAS anti-aanbaklaag, maar het is een antikleeflaag zonder schadelijke stoffen. 

Deze pan is specifiek gemaakt met duurzaamheid in het achterhoofd. Dit betekent dat ze veel hebben gekeken naar de hardheid van de keramische laag. Gelukkig is de pan goed door de test gekomen. 

De pan zelf is gemaakt van duurzaam aluminium dat 100% gerecycled is. Dit biedt de ideale basis om goede gerechten in te maken. Aluminium is een licht materiaal, wat ook goed terug te zien is in de pan zelf. De pan heeft een handig handvat van kunststof, waardoor je minder last hebt van de warmte. 

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

10. Greenpan Premiere 3-laags RVS Koekenpannenset

De Greenpan Premiere 3 laags rvs koekenpanset is één van de beste pannen van Greenpan. Als je op zoek bent naar de beste keramische opties, zijn deze pannen zeker de moeite waard. Dit is een set van twee, met een diameter van 20 cm en 28 cm. Hierdoor heb je de beste pan voor iedere situatie. 

De keramische antiaanbaklaag is versterkt door de ideale combinatie van rvs en aluminium. De pan is voorzien van een stalen handgreep, waardoor ze ook in de oven kunnen. Voor de levensduur van de pan is dit ideaal, want dit houdt het meestal langer vol dan kunststof. 

Waarschijnlijk wordt dit jouw favoriete keramische pan voor jouw keuken. Door de handige warmteverdeling zijn de pannen erg geschikt voor inductie. Je kunt de pannen echter voor iedere warmtebron gebruiken als je dit wilt. 

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

Tips bij het kopen van een keramische koekenpan

Keramische koekenpannen zijn ideaal om te gebruiken, maar het is soms lastig om te weten waar je nou op kunt letten als je er zelf eentje wilt kopen. Er zijn gelukkig een paar simpele dingen waar je op kunt letten, waardoor de aankoop van een pan een stuk makkelijker kan worden. Hieronder staat een overzichtje van punten waar je het beste op kunt letten:

  • De temperatuur: Als eerste is het belangrijk om te kijken naar de temperatuur die een pan kan hebben. Een antiaanbaklaag staat er bekend om dat ze bij gemiddelde temperaturen al kapot gaan. Met keramiek is dat niet het geval. Ondanks dat is het wel handig om naar de temperatuur te kijken. Zo weet je ook dat de pan in de oven kan. Ze moeten wel langzaam opgewarmd worden en afgekoeld worden. Anders kan de coating beschadigen.
  • De grootte: De grootte van een pan speelt ook een grote rol bij de aankoop. Als je grote gerechten wilt maken in een pan, heb je een grote pan nodig. Een kleine pan kan daarentegen handiger zijn voor de warmteverdeling.
  • De warmtebron: Kijk ook altijd naar de warmtebron waar je de pan voor kunt gebruiken. Meestal zijn alle keramische pannen geschikt voor alle warmtebronnen, maar het kan zijn dat de pannen alleen voor inductie geschikt zijn.
  • Het gewicht: Een koekenpan is een stuk makkelijker te gebruiken als deze niet te zwaar is. Zware pannen komen ook regelmatig van pas, maar dit is meestal een persoonlijke voorkeur. Keramische pannen zijn meestal licht en kan je wel helpen bij het koken en bakken. Kijk hierbij vooral wat je fijn vindt om mee te werken.
  • Schoonmaken: Als je een pan koopt, is het ook belangrijk om te kijken hoe je deze schoon kunt maken. Sommige pannen hebben een specifieke manier waarop je deze schoon moet maken. Hoe je dat precies doet bij een keramische koekenpan, lees je hieronder!

 

Een keramische koekenpan onderhouden

Een pan van keramiek kan erg lang meegaan, maar het is wel belangrijk om goed onderhoud te verzorgen. Gelukkig is het onderhoud aan een keramische pan niet al te lastig. Het belangrijkste wat je kunt doen voor de pan, is altijd een beetje olie of boter gebruiken. Olie en boter verdelen de hitte beter door de pan en dit is ook beter voor de keramische laag. 

Naast het gebruik van een klein beetje olie of boter is het ook belangrijk om je pan goed warm te laten worden. Natuurlijk moet de pan niet te heet worden, maar met een warme pan bak je gerechten veel beter. 

Was de pan ook het liefste met de hand af. Door dit handmatig te doen, voorkom je dat de handvaten beschadigen of dat de keramische laag stroef wordt. Een keramische koekenpan hoeft niet in de vaatwasser. 

Als laatste is het belangrijk om de pan minimaal 2x per jaar uitgebreid schoon te maken. De makkelijkste manier om dit te doen, is door de pan uit te koken met azijn. Als je een bruine laag op je pan ziet verschijnen, betekent dit dat het tijd is om de pan weer uit te koken. Dit kan vaker dan 2x per jaar zijn. 

 

Tip van PanKopen

Wil je nog meer interessante koekenpannen bekijken? Lees dan verder op de beste koekenpan

Veelgestelde vragen over de beste keramische pannen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen. Heb je daarnaast nog vragen? Stel ze dan gerust via de contactpagina!

Hieronder staan een aantal voordelen van keramische pannen:

  • Je hebt weinig olie of boter nodig
  • De pan is makkelijk schoon te maken
  • De keramische laag is niet schadelijk voor je gezondheid of het milieu
  • Pan warmt gelijkmatig op

Hieronder staan een aantal nadelen van keramische pannen:

  • Verkeerd schoonmaken en blootstelling aan een te hoge warmte beschadigen de antiaanbaklaag
  • Pan blijft langer heet
  • Keramische pannen zijn wat zwaarder

In onze ogen is de Tefal Renew Black On Keramische Koekenpan de beste optie als je een keramische koekenpan kopen wil. De kwaliteit van de keramische pan is het beste ten opzichte van de prijs.

Koken met de best geteste keramische koekenpan is heel simpel. Het is als eerste belangrijk om een klein beetje olie of boter te gebruiken. Dit voorkomt dat eiwitten blijven plakken aan de keramische laag. Vooral als je de pan al wat langer hebt, is dit belangrijk. 

Zorg er ook voor dat de pan warm is voordat je vlees of groenten in de pan doet. Ook kun je het beste het vuur iets verlagen als de pan opgewarmd is. Dit voorkomt dat je de keramische laag beschadigt. Hierna gaat het koken zoals je gewend bent. 

De meeste keramische pannen zijn te gebruiken op zowel inductie als gas. Zorg er wel voor dat je dit altijd goed nakijkt. Sommige pannen kunnen niet op iedere warmtebron. Zo is een keramische kookplaat niet altijd een optie. 

Keramische pannen zijn 100% gezond. Dit houdt in dat er geen schadelijke stoffen in de pan zitten en deze ook niet vrijkomen. Daarom is een pfas-vrije pan eigenlijk altijd aan te raden. Daarnaast is er minder olie of boter nodig voor het bakken of koken van je ingrediënten en dat scheelt weer calorieën!