Snelheid en kwaliteit; dat is waar het bij de snelkookpan om draait. Het principe is simpel. De snelkookpan is helemaal afgesloten waardoor de temperatuur stijgt naar meer dan 100 graden. Het bereidingsproces gaat daardoor snel en smaken, kleur en voedingstoffen blijven behouden.

Lees ook: De beste snelkookpan kopen.

Waar komt de snelkookpan eigenlijk vandaan?

De snelkookpan is geen uitvinding van de laatste jaren. Al in 1697 ontwikkelde de Franse uitvinder Denis Papin een hogedrukpan. Hij ontdekte dat koken onder druk de kooktemperatuur verhoogde tot boven de 100 graden. Met die temperatuur gaat het bereiden van het eten veel sneller. De zware gietijzeren en logge hogedrukpan van Papin leek maar weinig op onze moderne snelkookpan. Vandaag de dag hebben we veel betere materialen en zijn de pannen licht in gewicht en mooi om te zien.

Voordelen van de snelkookpan

Het belangrijkste voordeel van de snelkookpan is uiteraard snelheid. Aardappelen zijn bijvoorbeeld al gereed in een tiental minuten. Er zijn echter nog meer voordelen. Omdat u kookt met stoom en onder hogedruk blijven smaken, kleuren en geuren behouden. Ook het energieverbruik is lager, omdat de pan maar kort op het vuur moet staan. Bovendien kookt uw pan niet meer over, omdat er een speciaal ontluchtingsmechanisme in de pan is aangebracht. De voordelen nog even op een rij:

  • het eten is ongeveer drie keer zo snel klaar;
  • smaak, geur en kleur van het voedsel is uitstekend;
  • laag energieverbruik;
  • overkoken behoort tot de verleden tijd

Groenten koken

De meeste mensen gebruiken de snelkookpan vrijwel alleen voor kook- en stoof gerechten die in een traditionele pan langer dan een kwartier gekookt moeten worden. Vaak wordt een snelkookpan voor groenten gebruikt. Vooral de stevige groenten zijn geschikt voor deze manier van koken. Denk hierbij aan peulvruchten, bietjes, winterpenen, koolraap en vergelijkbare producten.

Veelzijdig koken met vlees, vis, soepen en sauzen

Een snelkookpan is echter ook geschikt voor hele andere gerechten. Rijst en soep bijvoorbeeld, maar ook vleesgerechten als rollade en stoofvlees. De kortere kooktijd maakt het mogelijk de natuurlijke smaak vast te houden. De helft minder kruiden zijn nodig dan normaal en er gaat minder of geen smaak verloren tijdens het koken. En de bereidingstijd? Drie keer zo kort! Er zijn talloze recepten voor de snelkookpan online beschikbaar.

Kies voor kwaliteit

Een snelkookpan werkt met behulp van druk en daardoor krijgt deze ook veel te verduren. Uiteraard wilt u graag dat de snelkookpan lang meegaat en optimaal werkt. Het is dan ook belangrijk dat u kiest voor kwaliteit. Een goede en mooie snelkookpan is deze van het gerenommeerde merk WMF.

1 Comment
Geef een reactie