De snelkookpan is een duurzame, bewuste- en gezonde manier van koken. De snelkookpan, ook wel hogedrukpan genoemd, wint dan ook flink aan populariteit. Toch weten nog veel mensen niet welke voordelen het koken met een snelkookpan biedt en waarom u er toch echt eentje moet (gaan) gebruiken.

Lees ook: De beste snelkookpan kopen.

Kooktijd verkort en duurzaam

In een snelkookpan, de naam zegt het al, wordt voedsel sneller gaar gekookt. De bereidingstijd wordt verkort tot zo’n 1/3 van de normale kooktijd. Een snelkookpan is dus vooral handig bij gerechten met een lange kook- of stooftijd. Die gerechten hebben met een snelkookpan geen uren stooftijd nodig, zoals dat in een normale pan wel het geval is. Aardappels zijn bijvoorbeeld in 10-12 minuten gaar. Een grote pan erwtensoep is in ca. 25 minuten gemaakt en een rollade (afhankelijk van de grote) in een kleine drie kwartier. Doordat de pan minder lang op het vuur moet staan verkort je de kooktijd en gebruik je dus per kookbeurt minder energie. Daarnaast blijft de stoom gevangen en kan niet zomaar ontsnappen. Er is dus ook minder energie nodig om de hogedrukpan op temperatuur te houden.

Voedingswaarden, smaak en aroma’s

In een snelkookpan kunnen alle voedingsmiddelen bereid worden zoals groenten, rijst, soep, vlees, vis en zelfs desserts. Doordat je maar een kleine hoeveelheid water moet gebruiken en het voedsel onder hoge druk en met hoge temperatuur klaargemaakt worden, blijven voedingswaarde, smaak en aroma beter behouden in het eten. Omdat de vezels in het voedsel sneller zacht worden, blijven ook de natuurlijke kleur en de smaak van het gerecht beter behouden. Met een snelkookpan kook je dus ook gezonder.

Grote hoeveelheden en samen koken

Energie kan niet alleen bespaard worden doordat de kooktijd verminderd wordt. Gerechten zijn samen te koken in de snelkookpan zonder smaakoverdracht. Daarvoor zitten bij veel hogedrukpannen extra mandjes / vergieten die boven op elkaar gezet kunnen worden. Dat betekent dus dat je maar één warmtebron nodig hebt en maar één pan, en je moet dus geen grote afwas doen.

Werking

Het geheim van de snelkookpan zit hem in de hermetische afsluiting van het deksel. Daardoor blijft stoom in de pan gevangen en loopt de druk hoog op. Waar bij normaal koken het voedsel op een temperatuur van 90-100 graden gaar wordt ligt de temperatuur door de hoge druk in de snelkookpan hoger, tot wel zo’n 115-125 graden Celsius. Zo kan het voedsel in de pan onder hogere druk sneller en gezonder bereid worden. De meeste pannen hebben een afsluitbaar deksel, met rubberen rink en stoomventiel voor het afvoeren van overtollig stoom / druk.

Tips voor het kopen van een snelkookpan

Een snelkookpan is niet goedkoop in aanschaf maar heeft dus wel de nodige voordelen. Het is een waardevolle aanvulling voor in de meeste keukens, zeker voor wie eten met een normaal vrij lange bereidingstijd wil klaarmaken. Kies niet een te kleine pan, want je kunt hem niet helemaal vullen (er is nog ruimte nodig voor water en stoom). Een goede maat snelkookpan is 6 liter. Wij adviseren daarnaast een snelkookpan van RVS. Dit materiaal heeft vele voordelen ten opzichte van aluminium. Het is sterk, krasvast, makkelijk schoon te maken, vervormt niet snel en heeft een gelaagde bodem voor een goede warmteoverdracht. Goede merken zijn o.a. Fissler, BK, SEB en Tefal.

Geef een reactie