Een slimme manier om tijd en energie te besparen in de keuken en ook nog eens gezond te koken is het gebruik van een goede snelkookpan. Je bespaart tot wel 70% tijd en 50 % energie. De belangrijke vitamines en de natuurlijke smaak blijven behouden. Wij hebben de beste snelkookpan getest.
De beste snelkookpan kopen
We hebben in al die jaren heel veel verschillende snelkookpannen mogen testen. Hoewel snelkookpannen allemaal op dezelfde manier werken, zijn er toch verschillen. Met name de kwaliteit van sluiting, de aandacht voor het design en materiaal en de innovatie van het stoommechanisme bepalen een goede snelkookpan. Uit de pannen die we getest hebben kunnen we een top 3 selectie maken voor de beste snelkookpan. De volgende pannen vinden wij erg prettig en goed koken:
- Tefal Secure 5 Neo Snelkookpan 6 L
- WMF Perfect – Snelkookpan 6,5L
- Fissler Vitavit Comfort Snelkookpan, 6L
Het absolute topmerk is uiteraard Fissler, en dan met name de Fisser Vitavit snelkookpan. Deze snelkookpan zou bovenaan ons lijstje staan, maar komt door de hogere prijs op de derde plaats in onze top 3 te staan. Een erg goede en fijne pan. Naast de comfortlijn biedt Fissler ook nog de Vitavit premium en edition aan. Deze pannen zijn luxer met onder andere een digitale kookhulp, meerdere standen en handige indicatie dat warmtebron zachter gezet kan worden. Een pan met een inhoud van 2,5 liter kost 229 euro, een 6 liter pan kost 300 euro. De comfort is de minst dure van de series. De Tefal staat echter bovenaan het lijstje, door de zeer schappelijke prijs, prima design en kwaliteit.
Waar hebben we op getest
Als we een snelkookpan testen letten we op een aantal zaken. De beste snelkookpan heeft een goed veiligheidssysteem om de pan te sluiten. De bodem moet de pan moet snel opwarmen en afkoelen, maar mag ook weer niet zo goed de warmte geleiden dat de inhoud verbrand. Je kunt in een snelkookpan immers niet meer roeren tijdens het koken. Het is mooi meegenomen als een pan zelf aangeeft wat de status is (bijv. via het stoommechanisme) en als een pan verschillende standen heeft, maar dat is wat ons betreft geen must. De verschillende standen zijn wel handig voor kwetsbare groente of vis (lagere temperatuur: 110 °C) terwijl de tweede stand de normale stand is (°C 116).
Verschillende warmtebronnen
Een goede snelkookpan is geschikt voor elektrisch, gas, halogeen en inductie. Tegenwoordig zijn de meeste snelkookpannen geschikt voor inductie. Dat komt omdat het materiaal waarvan de bodem gemaakt is bijna altijd een hoeveelheid ferromagnetisch materiaal bevat om warm te worden op inductie. Om zeker van te zijn dat je aankoop inderdaad geschikt is voor inductie, of elke andere warmtebron, leest je de beschrijving in de webshop.
Welke maat snelkookpan kopen?
Een veel gestelde vraag is welk formaat snelkookpan te kopen. Het formaat is vooral afhankelijk van de hoeveelheid personen die je in een keer wilt bedienen of als je vaak grotere hoeveelheden wilt klaarmaken. Als vuistregel kun je aanhouden dat je voor 2 tot 4 personen een snelkookpan van 4-6 liter kunt gebruiken. Voor grotere groepen is 6-10 liter een goede maat. Belangrijk hierbij is wel om te vermelden dat deze liters uitgaan van een volle pan. Een snelkookpan wordt echter nooit tot de rand gevuld, maar tot maximaal ¾. Een pan van 4 liter heeft in de praktijk dus 3 liter inhoud. Wel kan het handig zijn om een kleinere snelkookpan er bij te kopen als je bijvoorbeeld dagelijks je aardappels of groenten wilt koken. Dan heb je geen groot formaat nodig.
Waarom een snelkookpan kopen?
Het principe van een snelkookpan is dat het deksel de pan hermetisch afsluit. Hierdoor kan de temperatuur oplopen tot temperaturen boven de honderd graden waardoor groenten, vlees en andere gerechten sneller gaar worden. Vergeleken met een reguliere pan bespaart een snelkookpan zeventig procent van de kooktijd. Naast een kortere kooktijd blijven vitaminen en smaak beter behouden. Tenslotte scheelt de korte kooktijd en de techniek van de pan je energie. Als de pan eenmaal onder druk is kan de warmtebron op een lagere stand gezet worden.
Handige hulpmiddelen
Een inzetmandje is een handig hulpmiddel. Daarmee kun je niet alleen makkelijk de gekookte vaste inhoud, zoals groenten of hele stukken vlees, uit de pan omhoog tillen. Zo’n inzetmandje helpt ook om het aanbranden van bijvoorbeeld stoofvlees (hachee) of erwtensoep te voorkomen. De beste snelkookpan beschikt over zo’n inzetmandje. Daarnaast is het handig als de onderdelen van de pan vervangbaar zijn. Een rubberen of siliconenrand kan namelijk slijten en gaan lekken na een aantal jaar. Het is dan handig dat je die rand als los onderdeel kunt vervangen, in plaats van dat je de hele pan moet weggooien.
Hoe kook je met een snelkookpan
Bij het koken met een snelkookpan is het belangrijk dat je altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant volgt. In veel gevallen mag je voedsel en vloeistof niet voller doen dan 2/3e van de pan. Bij voedsel dat uitzet tijdens het koken, zoals rijst en gedroogde groenten, de pan niet meer dan de helft vullen. Daarnaast is er ook een minimum voor vloeistof (bijv. water). De pan mag niet minder dan ¼ liter water bevatten anders kookt die droog. De vloeistof is noodzakelijk om stoom te produceren. Als de pan gevuld is met voedsel en vloeistof draai je het deksel op de pan totdat het veiligheidsmechanisme vast klikt. Breng de inhoud van de pan nu aan de kook. Wanneer de beoogde druk is bereikt kun je de warmtebron zachter zetten. Kooktijd bereikt? Laat de pan dan onder een koude kraan afkoelen en laat stoom ontsnappen met de ontluchtstand (indien je pan daarover beschikt). De pan mag pas worden geopend als de kookstandindicator volledig gezakt is en er tijdens de bediening van de dekselsteelschuif geen stoom meer
ontsnapt.
Veiligheid snelkookpan
Een snelkookpan is veilig om te gebruiken, ondanks dat de inhoud onder flinke druk staat. Een aantal veiligheidsmechanismen zorgen hier voor. Op de eerste plaats is de pan hermetisch afgesloten door een speciaal sluitingsmechanisme. Je kunt de pan dus niet zomaar openen en het deksel kan zichzelf ook niet zomaar oplichten. Daarnaast wordt de druk in de pan gereguleerd door het kookventiel dat elke pan heeft. Doordat er stoom kan ontsnappen kan de druk nooit te hoog oplopen.