Inductie is een relatief nieuwe warmtebron in de Europese keukens. Het is de meest veilige en energiezuinige optie van dit moment. Inductie werkt anders dan de kookplaten die we tot nu toe kenden: elektrisch, keramisch en natuurlijk gas dat langzaam vervangen wordt. Inductie werkt op stroom maar de techniek is anders. Bij inductie wordt namelijk een inductiestroom opgewekt met behulp van een magnetisch veld. Dit magnetische veld ontstaat in de kookplaat. Als er vervolgens een pan op de kookplaat komt te staan wordt in de bodem een inductiestroom opgewekt. Om op inductie te koken heb je pannen nodig die voldoende magnetiseerbaar materiaal bevatten. Nieuwe met inductie? Dan is de kans groot dat je ook nieuwe pannen nodig hebt. Wij hebben de beste inductie pannen getest.

De beste inductie pannen kopen?

Toen inductie koken werd geïntroduceerd was het aanbod aan goede pannen zeer beperkt. Dat is al lang niet meer zo, sinds heel veel Europese huishoudens beschikken over een inductiefornuis. Er is tegenwoordig zoveel keuze dat je gewoon de pan kun kiezen waar je het fijnste mee kookt, net zoals bij gas! De beste inductiepannen die wij hebben getest zorgen voor een snelle en gelijkmatige bak- en kooktemperatuur. We hebben de afgelopen tijd meerdere inductiepannen mogen proberen. Uit deze pannen hebben we voor de kookpannen en de koekenpannen onze top 3 samengesteld.

Onze top 3 beste inductie pannenset

 1. WMF Function 4 Pannenset 4-delig – RVS
 2. Tefal Duetto – Inductie pannenset 4-delig RVS
 3. BK Excellent Pannenset – 5-Delig – RVS

Onze top 3 beste inductie koekenpan

 1. Tefal Hero – Inductie koekenpan Ø 28 cm
 2. BK Easy Induction Koekenpan – Ø 26 cm
 3. Tefal Expertise – Inductie koekenpan Ø 28 cm

Inductie pannen zijn overigens niet alleen verkrijgbaar in kook- en koekenpannen. Ze zijn er in alle soorten en maten: grillpan, pannnkoekenpan, snelkookpan, poffertjespan, braadpan, etc. Ook pannen met anti-aanbaklaag zijn geschikt voor inductie

Lees ook: wokken op inductie

Waar op letten om een goede inductie pan te kopen?

De ene pan is beter geschikt dan de ander voor inductie. Het materiaal waarvan de bodem is gemaakt of samengesteld, bepaalt hoe goed inductie in staat is de pan gelijkmatig en snel te verwarmen. De beste inductiepannen zijn samengesteld uit bodems met meerdere lagen metaal, meestal drie. Het is zelfs zo dat er vaak wat koper of ander metaal in de bodem verwerkt zit. Daardoor wordt de warmte snel en gelijkmatig over de pan verdeeld. Het is belangrijk dat die pannenbodem dik genoeg en vlak is. Goede pannen zijn uitgevoerd in tenminste 18/10 staal. Naast deze eigenschappen moet een goede pan voldoen aan algemene eisen als eenvoudig schoon te maken (ook in de vaatwasser), stevige handgrepen en een passend design (naar eigen smaak.

Let er daarnaast op dat in de webshop of in de winkel op de pan het tekentje ‘geschikt voor inductie’ staat. Kook tevens pannen die passen bij de kookzones van het fornuis. Gebruik alleen pannen die niet veel groter of kleiner zijn dan de pitten, anders warmen de pannen slecht op.

Oude pannen nog bruikbaar?

Overigens beschikken veel pannen al over materiaal dan magnetiseerbaar is. Je kunt dit testen door een magneet op de bodem te plakken. Als die blijft plakken, kun je ermee inductie koken. Ook moet de bodem volledig vlak zijn. Dit kun je testen door er een liniaal op te houden. Een pan met een bodem die niet absoluut vlak is maakt te weinig contact met de kookplaat om een efficiënte warmteoverdracht te garanderen. Je moet dus niet altijd een nieuw pannenset of koekenpan te kopen. Als je pan bodem nog mooi vlak is en magnetiseerbaar metaal bevat, kun je er dus nog uitstekend mee koken op inductie. Hoewel je oude pannen mogelijk nog wel geschikt zijn kan het wel meer energie en tijd kosten om ze op te warmen. Pannen speciaal gemaakt voor inductie worden tot wel veertien maal sneller verwarmd dan normale kook pannen van roestvrij staal.

Lees ook: inductie adapterplaat

Pannen die geen magnetiseerbaar metaal bevatten of bijvoorbeeld keramische tajines kun je nog wel gebruiken op inductie. Daarvoor heb je een zogenaamde inductie adapterplaat nodig. Deze plaat wordt warm en verwarmt op zijn beurt weer de bodem van de pan. Zo kun je ook je tajine blijven gebruiken.

Magnetiseerbaar metaal in bodem pan

Inductie pannen zijn er in vele soorten, maar het belangrijkst is dus de bodem. Die bodem moet magnetiseerbaar zijn. Dat komt omdat deze vorm van koken werkt door middel van elektromagneten, die een magnetisch veld opwerken. Dat veroorzaakt elektrische stromen in de bodem. eze inductiestroom wordt vervolgens omgezet in warmte waarmee een pan op het fornuis verwarmd wordt. Die bodem zorgt ervoor dat de inductie-warmte goed wordt vastgehouden, voor het beste kookresultaat. Deze bodems zijn doorgaans echte metalen sandwich bodems, die de warmte supersnel geleiden en optimaal vasthouden. Pannen met een dikke bodem, het liefst opgebouwd uit verschillende lagen (‘sandwichbodem’) hebben het minste last van kromtrekken en zijn daarom het beste voor op inductie.

Conclusie

Omschakelen van keramisch of op gas koken kan er toe leiden dat je nieuwe pannen moet kopen, maar dat hoeft niet altijd. Moet je toch nieuwe inductie pannen kopen? Dan hebben we voor jou in dit artikel de beste inductie pannen geselecteerd.

4 Comments
 • Peter
  says:

  Beste Anneke, alle waardering voor je materiaalkennis.
  Maar… handvaten schrijf je niet zo, wel zo ===> handvatten:
  [ Overigens heel veel mensen schrijven het helaas met 1x t ].
  Veel succes!

 • ElderElles
  says:

  Ik moest echt wennen om op inductie te koken en zeker met wokken. Maar als je heel even de warmste stand doet en erna wat lager dan ben ik zelfs de held die dingen niet laat aanbranden

 • Chip
  says:

  Er zijn ook goedkopere pannensets te koop, maar daar wil ik toch even voor waarschuwen uit eigen ervaring. Over het algemeen is het zo dat je krijgt waarvoor je betaalt. Goedkoop is dan duurkoop. Voor een inductiepan is de bodem heel erg belangrijk. Een pannenset bestaande uit 5 pannen voor €80,- klinkt wellicht heel aantrekkelijk, maar je kunt je afragen of de kwaliteit (en zeker de dikte van de bodem en de gebruikte materialen) van gelijkwaardige kwaliteit zijn als een pannenset van €300,-

Geef een reactie