Heb jij wel eens gemerkt dat je pan beschadigd tijdens het koken? Zelfs wanneer je voorzichtig bent met je kookgerei, kan het gebeuren dat er krassen in de pan ontstaan. Om dit te voorkomen kies je voor een spatel die je pan niet beschadigd. Welk type en materiaal spatel moet je dan gebruiken?

Nadelen van beschadigde pannen

Harde materialen als hout, plastic of metaal kunnen de anti-aanbaklaag van een pan beschadigen. Wanneer de pan beschadigd, raken er kleine stukjes los van de anti-aanbaklaag. Sommige mensen denken dat dit giftig is, maar dat is niet het geval. Veel gevaarlijker is het dat je eten gemakkelijker aanbrandt wanneer de anti-aanbaklaag beschadigd is. Zoals we allemaal weten is aangebrand eten slecht voor je gezondheid. Om het aanbranden te voorkomen moet je vaak ook meer olie of boter gebruiken. Dit is eveneens niet goed voor je gezondheid. Hoe voorkom je nou dat er putjes en krasjes ontstaan in de pan met anti-aanbaklaag?

Spatels die je pan niet beschadigen

Het zijn vooral de spatels van metaal, plastic en hout die je pan (ongemerkt) beschadigen. Ook vorken, tangen en lepels kunnen de pan beschadigen. Vooral bij metaal moet je heel erg oppassen dat je niet de bodem raakt tijdens het koken. Omdat je het eten vaak toch moet roeren of omdraaien, ontkom je er bijna niet aan dat dit toch gebeurt. Plastic lijkt vaak zacht, maar veroorzaakt net zo goed krassen en putjes. Hout is zachter dan metaal en plastic, maar heeft het grote nadeel dat het moeilijk schoon te houden is en dat bacteriën er gemakkelijk in kunnen nestelen. Ons advies is daarom om siliconen spatels en keukengerei te gebruiken. Bij siliconen spatels heb je al deze nadelen niet. Het is gemakkelijk schoon te houden en omdat silicone vrij zacht is, zorgt het niet voor beschadigingen. Goede spatels zijn bijvoorbeeld deze van OXO.

Waar kun je siliconen spatels kopen?

Siliconen spatels zijn tegenwoordig steeds gemakkelijker te vinden. In de meeste winkels waar je kookgerei kunt kopen, zijn ook wel spatels te vinden van silicone. En denk je dat dit meteen heel duur is? Welnee, je kunt het doorgaans voor een zeer schappelijke prijs kopen. Je betaalt er wel iets meer voor dan bijvoorbeeld een houten spatel, maar je weet zeker dat je pan niet beschadigd. Daarmee spaar je op termijn dus ook weer kosten uit, omdat je minder vaak een nieuwe pan moet kopen. Ook online zijn er mogelijkheden om spatels te kopen.

2 Comments
  • Maaike
    says:

    En handig ook voor het schoonlepelen van bijvoorbeeld kommen (mixers) met beslag of saus (bijv chocolade). Ze zijn flexibel en vormen zich naar de kom, zodat je die makkelijk schoon kan maken. Je kunt ze dus zowel warm in de pan als koud gebruiken. Handig!

Geef een reactie