Goede kookpannen zijn onmisbaar in de keuken. Met een pannenset haal je in één keer een complete uitrusting in huis. Daarnaast heeft het kopen van een pannenset als voordeel dat alle pannen van dezelfde serie zijn. Ze zien er dan niet alleen hetzelfde uit, ze koken ook op dezelfde manier. Er zijn vele verschillende pannensets te koop, maar wat is nu eigenlijk het beste pannenset (en mooiste?).

Wat hebben we getest?

WMF panneset

We hebben drie 5-delige RVS pannesets beoordeeld in de categorie tot 150 euro. In een set van 5 zit vaak het minimale wat je nodig hebt in een keuken: 4 kookpannen van verschillende formaten en een steelpan. Van de meeste series die we getest hebben zijn ook 7-delige sets te koop, voor wie de keukenuitrusting nog completer wil maken. We hebben gekozen om alleen RVS pannensets te beoordelen. De eigenschappen van RVS kunnen niet door andere materialen geëvenaard worden: een goede warmtegeleiding, hoge temperaturen, krasbestendigheid, ovenbestendigheid, lange levensduur en goede prijs/kwaliteitverhouding.

Welke pannen hebben we getest?

Op basis van gegevens van populaire webshops hebben we beoordeeld welke pannensets op dit moment het best verkocht worden in de prijscategorie van rond de 150 euro. Dit is een toegankelijke prijs voor een set van vijf hoge kwaliteit pannen. We hebben de volgende merken en sets geselecteerd om te reviewen wat het beste pannenset is:

De pannesets zijn allemaal geschikt voor gebruik op verschillende warmtebronnen en vergelijkbaar in prijs en uitrusting.

Waar hebben we op gelet?

Fissler set

Hoe kom je tot het oordeel wat de beste pan is? Een goede pan voldoet volgens ons aan een aantal voorwoorden. Die voorwaarden hebben we dan ook in onze test beoordeeld. Op de eerste plaats hebben we beoordeeld hoe goed het materiaal de warmte geleid door water aan de kook te brengen en door een laagje bloem op de bodem te strooien en dat te verwarmen. Met die laatste test kunnen we goed beoordelen of de pan de warmte gelijkmatig over de bodem verdeelt of dat de warmte zich concentreert op 1 plek. Daarnaast hebben we de degelijkheid beoordeeld van de deksels en handvaten. Tenslotte hebben we beoordeeld hoe goed de pannen schoon te maken zijn.

Het resultaat van de review

We zijn begonnen met de water- en bloem test om te bepalen wat de beste pannenset is. De drie sets beschikken over een zogenaamde sandwichbodem, die bestaat uit laagjes aluminium, koper en staal. Dit zorgt voor een betere warmteverdeling. Uit zowel de water als de bloemtest blijkt dat het verschil tussen de pannen minimaal is. De bloemtest laat zien dat alle drie de pannen de warmte even goed verdelen over de bodem. Uit de watertest blijkt dat er geen noemenswaardig verschil is in de tijd dat het duurt voordat water aan de kook komt (verschil niet groter dan 1 minuut).

BK pannenset

Ook in degelijkheid doen de pannen niet onder voor elkaar, zoals je mag verwachten van deze bekende merken in deze prijscategorie. Alle drie zijn ze gemaakt van Roestvrij Edelstaal en zijn ze gepolijst. Ze kunnen alle drie in de oven gebruikt worden (niet getest). De handvaten van de sets zijn in alle gevallen gelast en van het zelfde materiaal als de pan, wat garant staat voor een lange levensduur. Tenslotte zit er wel verschil in het ontwerp van de pannen, maar dit is een kwestie van persoonlijke smaak en hebben we niet beoordeeld.

Alle drie de pannen zijn functioneel vormgegeven. Dat wil zeggen dat er geen (hele) lastige randjes zijn bij het schoonmaken. Vanzelfsprekend is de binnenkant van de pan egaal en dus goed schoon te maken. De buitenkant krast in alle gevallen minimaal bij het schoonmaken en zal naar verwachting lang mooi blijven.

De beste pannenset vooral een kwestie van wat u mooi vindt

De soort en de kwaliteit van het materiaal, de dikte van de bodem, het materiaal en de wijze van bevestigen van knoppen en handgrepen en de hele afwerking zijn medebepalend voor de levensduur van de pan. Zoals je mag verwachten van de merken uit deze test zit er weinig verschil in kwaliteit en zijn de pannen zo goed als vergelijkbaar in functionaliteit en degelijkheid. Met het kopen van één van deze pannesets doe je dus altijd wel een goede koop. Welk pannenset je koopt lijkt dan ook vooral een kwestie van smaak te zijn. U moet uzelf vooral de vraag stellen welk design u mooi vindt. Bekijk naast deze drie pannen dus zeker ook eens ons volledige assortiment pannensets. Wijzelf vinden het beste pannenset de WMF pannen. Zoals geschreven niet alleen vanwege de prestaties, maar vooral omdat wij die het mooiste vinden van de drie geteste exemplaren.

Lees ook: het beste pannenset voor inductie koken

Ga voor veilige kwaliteit

Een pannenset kopen is als het goed is een eenmalige investering (of tenminste: je koopt niet elke jaar een nieuw set). Een set pannen van goede kwaliteit gaat heel veel jaren – zo niet een leven lang – mee. Je wilt dus een pannenset dat stevig is, van mooi materiaal en dat praktisch in gebruik is. Wat je niet wilt is een pannenset dat deukt, krast, slecht de temperatuur vasthoudt en deksels die afbreken. Omdat je de pannen vrijwel dagelijks zult gebruiken doe je er dus goed aan om voor wat hogere kwaliteit te gaan. Bovenstaande beste pannensets zitten tussen de goedkopere (tot 80 euro) en de duurdere (+200 euro) in en zijn de beste keus voor wie op zoek is naar goede pannen.

Afsluitende tips: onderhoud

Als je eenmaal de keus hebt gemaakt en je nieuwe pannen in huis hebt is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Volg daarbij altijd de handleiding van de fabrikant. Bovenstaande pannen zijn gemaakt van RVS. Dat materiaal is erg gebruiksvriendelijk en makkelijk schoon te maken. Is er toch eten aangekoekt? Gebruik dan nooit een staalsponsje. Niet voor de binnenkant en zeker niet voor de buitenkant. Doe je dit wel dan beschadig je de gepolijste laag. Een tijdje laten weken helpt om het aangekoekte vuil schoon te maken. Gebruik daarvoor een afwasborstel of zachte spons en wat afwasmiddel. De pannen kunnen bovendien gewoon in de vaatwasser. En wil je de buitenkant mooi glanzend houden? Gebruik dan een RVS reiniger. Die reinigt niet alleen maar beschermt de pan ook.

Geef een reactie