Tijdens de wintermaanden en in het bijzonder tijdens de feestdagen vinden wij het heerlijk om met het gezin en/of vrienden te gourmetten. Gezellig aan tafel, langzaam groenten, vlees en ander lekkers bakken. Ondertussen voeren we dan de mooiste en leukste gesprekken onder een genot van een glaasje wijn. Er is echter een groot nadeel aan gourmetten. De hele kamer gaat naar de baklucht stinken. Dat is niet alleen heel erg vervelend, maar ook nog eens ongezond. Hoe kun je die vieze baklucht verwijderen?

Hoe verwijder ik de baklucht bij gourmetten?

De baklucht van gourmetten verwijder je door goed te ventileren, de baklucht af te zuigen en een luchtreiniger te gebruiken. Daarnaast kun je met een aantal huishoudmiddeltjes de stank verwijderen of met een andere geur maskeren.

Het meest effectief verwijder je de baklucht van het gourmetten door tijdens het bakken goed te ventileren en af te zuigen. Dat doe je door een raam en/of ventilatie roosters open te zetten en de afzuigkap of afzuiginstallatie aan te zetten. Ook als je klaar bent met gourmetten laat je nog zeker een uur het raam open staan of de afzuiginstallatie op hoge stand draaien. Zo wordt de lucht in huis langzaam ververst en kan de baklucht verwijderd worden.

Ook is het handig om preventief de deuren in huis te sluiten, zodat de baklucht alleen in de kamer blijft waar je aan het gourmetten, steengrillen, fonduen, etc. bent. Zo kan de vieze baklucht zich minder makkelijk verspreiden naar andere kamers in het huis. De kamer waar de baklucht hangt kun je ook sneller weer geurvrij krijgen door goed te ventileren of een luchtreiniger aan te zetten.

Hoe baklucht gourmetten uit de lucht halen?

De baklucht van gourmetten uit de lucht halen kun je met een luchtreiniger doen. Een luchtreiniger filtert de lucht in je huis van allerlei kleine stofje en geur. Zo kun je heel makkelijk die gourmet geur uit de lucht halen!

Voorbeeld van hoe een luchtreiniger de vieze lucht (in de glazen bak) in korte tijd reinigt.

Ook al ventileer je goed, baklucht kun je niet helemaal voorkomen tijdens het gourmetten. Ventileren en afzuigen is namelijk nog niet voldoende om de geuren uit je huis te verwijderen. De ventilatie vindt namelijk vaak niet direct plaatst boven het gourmetstel. Daardoor kan de baklucht zich verspreiden in de kamer en door het huis.

Dat is niet alleen heel erg onaangenaam vanwege de geur, het is ook nog eens ongezond. Tijdens het gourmetten komt er veel schadelijke fijnstof vrij. Bij het bakken en braden op de plaat worden veel fijnstofdeeltjes de lucht in geslingerd. De lucht in huis wordt daardoor tijdelijk viezer dan bij het afsteken van vuurwerk tijdens oudjaarsnacht.  Dat wil je dus zo snel mogelijk uit je huis hebben!

Een goede luchtreiniger kan de lucht in de kamer in korte tijd filteren van fijnstof en geuren.

Hoe het huis lekker laten ruiken na gourmetten?

Goed ventileren, afzuigen en eventueel reinigen zijn verreweg het belangrijkste maatregelen om het huis na het gourmetten lekker te laten ruiken. Aanvullend op die maatregelen kun je met huishoudmiddeltjes ook nog een deel van de baklucht verwijderen en de geur maskeren.

Want dat is wat de huishoudmiddeltjes vooral doen, de baklucht maskeren met andere, aangenamere geuren. Het gebruik van parfum, geurstokjes, geurkaarsen en luchtverfrissers zorgt er voor dat je huis lekker gaat ruiken na het gourmetten, maar ze verwijderen die geur niet. De vieze geur gaat alleen anders ruiken door deze lekkere geuren, maar is er nog steeds. Het is dus vooral een aanvulling op goed ventileren, afzuigen en reinigen. Er zijn wel huishoudmiddeltjes die schadelijke geuren en stofjes kunnen opnemen. Je leest op internet bijvoorbeeld over een sinaasappel met kruidnagels en versgemalen koffie. Het kan kloppen dat die inderdaad de eigenschappen hebben om stoffen uit de lucht te neutraliseren, maar of dat werkt op een grote hoeveelheid baklucht in één kamer is maar zeer de vraag. Ik denk van niet. In ieder geval niet ter vervanging van goed ventileren, afzuigen en reinigen.

Geef een reactie