Je kunt op heel veel verschillende manieren koken maar pannen zijn écht onmisbaar in de keuken. Er zijn heel veel verschillende soorten pannen. Pannen die je écht nodig hebt maar ook pannen die je niet snel zal moeten kopen. We bespreken hier heel veel verschillende pannen en we beginnen met de meest essentiële pannen.
Koekenpan
Een koekenpan is een pan met een redelijk groot bakoppervlak en een middelhoge rand. Koekenpan gebruik je voor het bakken en braden of om iets op te warmen. Dit is dé belangrijkste pan en in principe kun je vrijwel alles met een koekenpan. De meeste koekenpannen hebben een antiaanbaklaag maar je vindt ze ook in roestvrij staal, staal en gietijzer. Onze voorkeur gaat uit naar roestvrij staal omdat deze niet snel kapot gaan, geen (eventueel giftige) anti aanbaklaag heeft en een redelijke prijs hebben. Veel mensen zullen echter voor een koekenpan met antiaanbaklaag kiezen omdat je dan zeker bent dat eten niet aan de pan vast bakt. Het nadeel is uiteraard wel dat de antiaanbaklaag zijn effectiviteit verliest of sneller beschadigd raakt. Pannen met antiaanbaklaag worden ook vaak keramische pannen genoemd.
Je hebt ook gietijzeren pannen. Die zijn erg geschikt voor het dichtschroeien van vlees of vis, maar vereisen wel wat meer oefening. Net als staal en roestvrij staal trouwens.
Je kunt meer lezen over koekenpannen op onze beste koekenpan pagina.
Kookpan
Een kookpan heeft een vlakke bodem en hoge randen met twee handgrepen. Het is ideaal voor het koken van water, soep of andere vloeistoffen. De meeste zijn gemaakt van roestvrij staal. Roestvrij stalen pannen zijn vaak goed, goedkoop en geleiden de warmte erg goed. Een kookpan is één van de meest gebruikte pannen in de keuken. Dat komt omdat je erg makkelijk ingrediënten in kan koken zoals pasta, rijst, aardappelen, groenten en eieren. Je hebt verschillende maten, zoals 24 centimeter en 28 centimeter. Je kunt ook kiezen voor een volledige pannenset met kookpannen.
Het handigste is dat je zowel een grote kookpan als een kleine kookpan in de keuken hebt. Een grote kookpan is handig voor bijvoorbeeld pasta, rijst en aardappelen en een kleintje voor bijvoorbeeld het maken van een sausje of om wat eieren te koken. Zorg dat de grote kookpan een hoge rand heeft! Dan is de pan geschikt om grote hoeveelheden soep te maken.
Je kunt meer lezen over kookpannen op onze beste kookpan pagina.
Wokpan of hapjespan
Een wokpan is een pan met een bolle (of kleine vlakke) bodem en een hoge schuin oplopende rand. Het heeft één handvat en daarmee kun je de pan gemakkelijk opschudden. Wokpannen zijn gemaakt van verschillende materialen maar een échte wok is gemaakt van staal. Hiermee kun je snel en op hoge temperaturen wokken en ben je meestal snel klaar met het bakken of wokken. Helaas kunnen veel fornuizen niet zo’n hoge temperatuur aan of gebruikt men geen stalen wok. Het alternatief is dan een wokpan met antiaanbaklaag maar daarmee kan geen hoge temperatuur bereid worden. Hierdoor raak je het ‘wokeffect’ kwijt en ben je gewoon aan het bakken (waar overigens niets mis mee is). Als je voor die laatste route gaat, is een hapjespan wellicht een betere overweging. Daarmee heb je wel een grote vlakke bodem waarop je kan bakken en tegelijkertijd een hoge rand zodat je grote hoeveelheden kunt bakken (handig als je de groente en de kip/vlees/vis samen in 1x bakt).
Roestvrij stalen pannen kun je ook gebruiken als wok omdat deze ook tegen de hoge temperaturen kan en tegelijkertijd iets toegeeflijker zijn. Een stuk vlees of kip schroeit dan erg snel dicht! Wokpannen zijn ideaal voor het koken op gas maar zijn eigenlijk geschikt voor alle warmtebronnen.
Bekijk hier onze selectie beste wokpannen.
Van alle pannen denken wij dat je deze 3 sowieso écht nodig hebt. Ze zijn alle drie geschikt voor alle warmtebronnen alhoewel dit op individueel niveau kan verschillen.
Hieronder vind je nog enkele pannen die ook érg handig zijn maar niet zo essentieel als die we al besproken hebben.
Braadpan
Braadpannen lijken op kookpannen maar zijn gemaakt van gietijzer. Ze zijn ideaal voor het langzaam laten garen van vlees, kip of groenten. Dit wordt ook weleens stoven genoemd. Alhoewel dit ook in een gewone kookpan kan (of bijvoorbeeld een koekenpan met deksel of hapjespan) zullen de meeste pannen niet het resultaat bereiken van een braadpan. De bodem van de pan is extra dik zodat warmte goed verdeeld wordt en je zelfs een dikker stuk vlees goed mals krijgt met wat tijd en warmte. Je hebt ook braadpannen van bijvoorbeeld aluminium met antiaanbaklaag maar die zijn niet zo goed en gaan niet zo lang mee als een gietijzeren braadpan.
Het maakt overigens niet uit welke warmtebron je hebt, een gietijzeren braadpan is ervoor geschikt. Zelfs boven het kampvuur! Daar heb je speciale dutch ovens voor. Maak je dus regelmatig stoofschotels, soepen of een andere vergelijkbare manier van koken, dan is een braadpan zeker aan te raden!
Bekijk hier de beste braadpannen.
Steelpan.
Een steelpan is eigenlijk een kleine kookpan maar dan met een steel in plaats van 2 handgrepen. Het is een kleine pan en wordt vaak gebruikt voor het maken van sausjes of een eenpersoons gerecht. Voor de mensen die bijvoorbeeld elke ochtend havermoutpap bereiden, is het ook een goede optie. Maar nogmaals, het is niet écht noodzakelijk. Alles wat je met een gewoon kookpannetje kan, kun je ook met een steelpan. Meer info? We hebben een aparte pagina voor de beste steelpannen.
Grillpan
In tegenstelling tot een braadpan of een steelpan, kun je met een grillpan alleen wat je met een grillpan kan, namelijk grillen! Omdat een grillpan zogenaamde grillruggen heeft, kun je mooie grillstrepen op je voedsel krijgen. Grillstrepen zien er niet alleen leuk uit, ze geven ook de BBQ smaak dus het kan zeker een meerwaarde zijn!
Wij vinden persoonlijk een grillpan geen must have, maar eerder een nice to have. Aan de ene kant kun je alleen met een grillpan grillen, maar aan de andere kant is grillen vaak niet noodzakelijk.
Wil je toch grillen, dan raden wij een grillpan aan die gemaakt is van roestvrij staal. Ze hebben een relatief lage rand maar de grillruggen zijn net iets hoger waardoor je ook écht goede grillstrepen krijgt. Met een grillpan van aluminium met antiaanbaklaag is dat meestal niet echt het geval.
Is voor jou grillen een goede toevoeging aan jouw keuken skills? Kijk dan eens naar onze beste grillpannen.
Deze pannen zijn niet nodig
Weten welke pannen je nodig hebt, komt vaak neer op persoonlijke voorkeuren. Iemand die nooit paella maakt, heeft natuurlijk geen paella pan nodig. Maar iemand die het wekelijks maakt, of regelmatig met vrienden een paeros organiseert, is een paellapan diepe diepe noodzaak! Voel je dus vooral vrij om zelf te bepalen wat jij nodig denkt te hebben (en wat niet).
Pannenkoekenpan
Je hebt vaak geen speciale pannen nodig en een pannenkoekenpan is er eentje van. Als je pannenkoeken wilt bakken, kan dat prima in een normale koekenpan. Een pannenkoekenpan heeft vaak wel een grotere diameter maar dat is afhankelijk van de koekenpan die je al in huis hebt. Koop een pannenkoekenpan alleen als je vaak pannenkoeken bakt en graag van die grote dunne pannenkoeken wil maken.
Soeppan
Een soeppan is vaak niet nodig… ALS je kookpan of braadpan groot genoeg is. Een soeppan lijkt erg op een kookpan maar heeft vaak een nog hogere rand. Voldoen je eigen kookpannen in verschillende situaties? Dan zijn ze waarschijnlijk ook goed genoeg om soep te maken. En maak je een keer een soep die lang moet trekken, dan is een braadpan ook erg geschikt. Deze houdt namelijk erg goed de warmte vast waardoor je efficiënt gaat koken (met minder gas of stroom). Koop een soeppan alleen als je huidige kookpannen niet voldoen.
Sauteerpan
Een sauteerpan lijkt een beetje op een steelpan en een wokpan. Met een sauteerpan kun je sauteren. En dat is het licht aanbraden van voedsel op hoge temperaturen en met weinig boter of olie. De kooktechniek is zeker goed om in je arsenaal te bezitten, maar een aparte pan is in onze ogen niet nodig. Sterker nog; als je de pan op Google intypt, lijkt het erg op de andere pannen. Toch kan een sauteerpan wel handig zijn, maar dat hangt af van het exacte formaat. Kijk dus eerst goed rond voordat je een sauteerpan koopt.
We hopen dat je nu weet wat je nodig hebt én wat niet. Heb jij een andere mening? Of wil je iets kwijt of vragen? Deel dan je reactie hieronder!