De onderkant koekenpan schoonmaken is niet iets dat we graag doen. Je bent in sommige gevallen een half uur een pan aan het schoonmaken en dan nog is de bodem van de pan niet goed schoon. De resten uit de pan krijgen lijken in dit geval een eeuwigheid te duren. Daarom hebben wij 10 verschillende tips voor je op een rijtje gezet.

Aan de hand van deze 10 tips, kun je de onderkant van pannen weer schoon krijgen, zonder dat dit een hele tijd gaat duren. Elke pan kun je dan op een goede manier schoon krijgen met deze tips!

Tip 1: Afwasmiddel om de aangekoekte resten te verwijderen

Tip 1 is de makkelijkste tip. Afwasmiddel werkt in de meeste gevallen wel om een pan schoon te maken. Als de pan na één keer schoonmaken nog niet goed schoon is, spoel je de pan om en kun je hem nogmaals schoonmaken met het afwasmiddel. Het is bij een pan die nog niet te veel aangekoekte resten heeft de beste manier om de pan schoon te krijgen. 

Het is goed om de binnenkant van de pan na elke kookbeurt even schoon te maken. Dit kun je met de hand doen of je kunt de pan in de vaatwasser zetten. Meestal is het goed om eerst de resten te verwijderen en daarna de pan nog eens schoon te maken. Zo werkt afwasmiddel het best. 

 

Tip 2: Een aangebrande pan schoon maken met water

Een pan gemakkelijk schoonmaken kun je het beste doen door een pan een paar minuten te laten weken.  Een paar minuten intrekken kun je gewoon met water doen. Het water kan dan de aangekoekte resten los weken. Dit kun je doen met een warme pan, zodat het water de resten er eventueel af kan koken. 

De beste volgorde is:

 1. Zet de pan een tijdje in het water, dit kan een paar minuten zijn, maar een pan een nachtje weken is ook mogelijk,
 2. Zodra de pan heeft geweken, kun je de pan schoonmaken met een zachte borstel.
 3. Zit er nog vuil in de pan? Dan kun je het proces nogmaals uitvoeren.

 

Tip 3: Water en zout voor je gietijzeren koekenpan

Soms zijn de makkelijke oplossingen het beste. Een pan af spoelen helpt soms niet, maar je kunt een gietijzeren koekenpan vaak wel schoon krijgen met water en zout. Hierbij kun je heet of koud water gebruiken. Je kunt de onderkant van de pan schoon krijgen door het water even aan de kook te brengen met het zout erbij in. Ook een normale pan kan prima schoongemaakt worden met water en zout. 

Het makkelijkste is om de resten op deze manier op te lossen:

 • Vul de pan en voeg hier een kopje zout bij
 • Laat het zout intrekken met het koude of het warme water (uit onze ervaring blijkt dat warm water beter werkt)
 • Zorg ervoor dat het water en zout minimaal 10 minuten blijft staan
 • Verwijder de resten met een zachte borstel

Daarnaast kan een pan met water en zout soms een betere oplossing zijn dan andere middelen te gebruiken. Water in de pan met zout is niet schadelijk voor een pan. Zo kun je de onderkant goed blijven zien en is het schoonmaken van de pan erg makkelijk. Als je wat zout in de pan doet, kan dit helpen om de resten in de pan te verwijderen en voorkom je beschadigingen aan de pan.

Gietijzeren Koekenpan. Echt bekend om het onderkant koekenpan schoonmaken

Tip 4: Schoonmaken met baking soda 

Baking soda is ook een middel die voor veel van ons altijd goed werkt. Een pan weer zo goed als nieuw krijgen kun je vaak wel met soda. Het schoonmaken van de onderkant wordt erg makkelijk. Je kunt een papje van de soda maken. Dit doe je op deze manier:

 1. Gooi wat baking soda in de pan. Je kunt het beste 1 kopje soda gebruiken.
 2. Vul de pan verder met 2 kopjes water. Je voegt water toe om een pasta te maken van de soda.
 3. De soda is veilig voor een pan met een antiaanbaklaag, dus je kunt aan de slag met een zachte borstel om het schoon te krijgen.
 4. Laat het dan eventjes staan, zo’n 5 a 10 minuten en ga daarna weer aan de slag met de borstel.
 5. Gooi de pan leeg en bekijk of er nog vuil aanwezig is.
 6. Als er nog vuil aanwezig is, strooi een beetje baking soda in de pan en laat dit even zitten. Hierdoor gaan de aangebrande resten nog verder los komen.

 Zo krijg je de pan grondig schoon. Gebruik geen scherpe materialen om de soda erin te wrijven. Om krassen te voorkomen kun je het beste geen schuurspons gebruiken als je een antiaanbaklaag in je pan hebt zitten. Je kunt het beste de baking soda in de pan doen en giet er heet water bij. Laat dit een tijdje staan en zo wordt al het vuil uit de pan verwijderd, zonder dat je scherpe voorwerpen nodig hebt. 

Tip 5: De onderkant van je pan schoonmaken met azijn 

De onderkant van een pan goed schoon krijgen kan ook met azijn. Dit kun je op deze manier doen:

 1.  Breng wat water aan de kook.
 2. Voeg hier een kopje azijn aan toe. Je kunt dit met gelijke delen azijn en water doen.
 3. Je kunt er dan eventueel nog 2 lepels soda aan toevoegen.
 4. Daarna kun je de pan vervolgens even op het vuur laten staan.
 5. Zodra het 10 minuten heeft gestaan kun je de koekenpan van het vuur afhalen. 
 6. Vervolgens kun je de pan met een zacht sponsje gaan schrobben om hem goed schoon te maken.

De verwarmde azijn en de soda werken goed samen om de kookpannen schoon te krijgen. Zet niet te veel druk tijdens het schrobben. Als je schrobt, hoort het vuil niet meer op de pan te zitten. Zo niet, dan zit het nog steeds vast. Laat het een paar minuten staan en doe het proces dan nogmaals. Maak het mengsel dan eventueel met wat meer soda. Strooi een beetje baking soda over de bodem voordat je de pan vult met water. Dit kan ook helpen. 

Tip 6: Citroenen en een schuursponsje voor je pan

Het goed schoonmaken van een koekenpan is erg belangrijk. Een goede manier is om citroensap te gebruiken:

 1. Breng het water aan de kook met een scheutje citroensap. Het beste is om verse citroensap te gebruiken.
 2. Daarna kun je de gietijzeren pan eventjes laten staan. Hierbij moet je rekening houden met ongeveer 5 tot 10 minuten, laat de pan een nachtje staan als er te veel vuil in zit.
 3. Spoel de pan daarna even af.
 4. Je kunt dan aan de slag met een schuursponsje om te kijken of je al het vuil uit de gietijzeren koekenpan kunt krijgen.

Als je een pan hebt met een antiaanbaklaag, kun je geen schuursponsje gebruiken. Het kan de levensduur van de pan verkorten, maar het kan ook de hele antiaanbaklaag kapot maken. Zo kun je bij een aluminium koekenpan er bijna altijd vanuit gaan dat hier een antiaanbaklaag in zit. Je kunt schoonmaken met een zacht sponsje, maar geen echte schuurspons.

 

Tip 7: Ga aan de slag met een koperspons om een pan schoon te maken 

Een schone pan krijgen kan ook door een koperspons te gebruiken. Een pan fris krijgen met een koperspons kan alleen wanneer je pannen geen antiaanbaklaag hebben. Zonder antiaanbaklaag kun je de hardnekkige vlekken schoonmaken met een koperspons. Een zachte spons of borstel werkt soms gewoon niet. Dan is een koperspons ideaal. Als alternatief kun je ook een staalsponsje gebruiken. Dit is een harde spons die je goed kunt gebruiken om de resten los te krijgen. 

 • Als de pannen zwart uitslaan pak je de koperspons
 • Maak een mengsel van water en soda en gooi dit in de pan
 • Laat het mengsel een paar minuten staan
 • Dan kun je beginnen met schrobben
 • Giet er heet water bij als je klaar bent met schrobben en laat de pan even staan
 •  Giet het water weg en de pan en spoel de pan af

Je kunt dit proces eventueel herhalen wanneer de pan nog niet goed schoon is. Zolang de koperspons zijn werk goed doet, hoeft dit geen enkel probleem te zijn.

Koperspons

Tip 8: Het schoonmaken van de onderkant van de pan: Een vaatwastablet

Een vaatwastablet kan ook ideaal zijn om de pan direct na gebruik schoon te maken:

 1. Breng wat water aan de kook.
 2. Gooi hier een vaatwastablet bij.
 3. Laat de pan dan een tijdje in het water staan met een tablet, zodat je dan alle resten die aangekoekt zijn uit de pan kunt krijgen.
 4. Als de aangebrande pan goed schoon is, schrob je daarna nog even na met een zachte afwasborstel om de overige aangebrande resten los te krijgen.

Door de koekenpan regelmatig schoon te maken, voorkom je ook een ophoping van zwarte aanslag aan de onderkant. Voordat je hem opbergt, is het altijd goed om te controleren of de pan echt schoon is. Vervolgens kun je hem goed afspoelen voordat je hem daadwerkelijk in de kast zet. De koekenpan schoonmaken wordt dan een stuk makkelijker. 

 

Tip 9: Een koekenpan schoonmaken met cola 

Het is ook mogelijk om de resten op te lossen met cola en met cola te reinigen. Het is wel goed om te weten dat cola alleen niet helpt. Cola helpt niet alleen, omdat cola niet altijd alles losweekt. Het schoonmaken met baking soda en cola is de beste optie die je dan hebt:

 1. Je voegt dan baking soda op de onderkant toe aan de pan.
 2. Gooi ongeveer twee kopjes cola bij de baking soda.
 3. Cola heeft een bijtend effect, zet de pan met koud water op het fornuis en breng het aan de kook. 
 4. Laat het mengsel dan even staan.
 5. De pan daarna schoonmaken met een zachte afwasborstel is zeker aan te raden en goed af te spoelen na de schoonmaak.

Meestal komt dan alles uit de pan. Doe dit wel voorzichtig om krassen te voorkomen. Je wilt niet voor beschadigingen aan de pan zorgen, dus kijk goed uit met schurende of scherpe oppervlaktes in je pan. 

 

Tip 10: Een vieze aluminium koekenpan voorkomen 

Het beste is natuurlijk om geen tips nodig te hebben om een pan helemaal schoon te krijgen. Je wilt geen baking soda en een schuursponsje nodig hebben om met je pan aan de slag te gaan. De pan daarna schoon krijgen is fijn, maar je wil het liefste dat je pannen niet zo schoongemaakt hoeven te worden. Daarom is het goed om te voorkomen dat je echt vieze pannen krijgt. 

Om dit te voorkomen, is het goed om pannen direct na het gebruik schoon te maken. Daarnaast is het goed om altijd de pan in de gaten te houden en niet zomaar bij weg te lopen. Maak een pan schoon en voeg eventueel direct soda aan toe als je het niet vertrouwt. Zo kun je voorkomen dat de pan toch wat vuil resten of roest krijgt. 

Dat waren de tips! We hopen dat je eindelijk de onderkant van de pan hiermee goed schoon krijgt! Soms moet je meerdere tips proberen om te kijken wat bij jou het beste werkt.

Heb je zelf nog goede tips? Deel ze hieronder in de reacties!

Geef een reactie