Een goede pan hoeft niet duur te zijn. Hoewel we adviseren de goedkope pannen van o.a. de action lekker in de winkel te laten liggen, zijn een groot deel van de pannen in de prijscategorie 30-40 euro een goede investering. Ze gaan net wat langer mee en presteren net wat beter. Wij koesteren onze Tefal anti-aanbakpan van 28 euro voor het algemene kookwerk en onze plaatstalen koekenpan van enkele tientjes voor het bakken van vlees en vis.

Gebruikservaring koks

We hebben de vraag wat een goede koekenpan is eerst eens voorgelegd aan een tweetal koks uit onze kennissenkring. In een professionele keuken wordt een pan namelijk veelvuldig gebruikt, onder extreme omstandigheden. Wat deze koks ons vertelden was dat ze in hun keukens zowel merkpannen hebben gebruikt als goedkope. De dure gaan vaak net zo lang mee als de goedkopere en zijn eigenlijk net zo goed.

In plaats van dure pannen met teflon of keramiek anti-aanbaklaag koesteren de koks vooral hun plaatstalen koekenpannen. Pannen die jaren meegaan en maar een paar tientjes kosten. Die pannen gaan zo lang mee omdat ze alleen uit staal bestaan en geen anti-aanbaklaag hebben.

Plaatstalen pan: goedkoop en goed

Daar zijn wij het mee eens. In eerdere artikelen schreven we het al: er zitten veel voordelen aan het gebruik van anti-aanpakpannen, maar een lekker stukje vlees moet je er niet in bakken. Wij gebruiken daar de plaatstalen pan van deBruyer voor. Deze pan kost zo’n 30-35 euro en gaat een leven lang mee, want de pan is geheel gemaakt van onverslijtbaar staal en beschikt niet over een anti-aanbak coating die kan slijten.

Belangrijker nog is dat dit de perfecte pan is om vlees of vis in te bakken. Dat komt omdat de pan – in tegenstelling tot een teflon pan – goed heet kan en mag worden. Door daar vlees in te bakken schroeit het mooi dicht en blijven alle sappen in het vlees, waardoor het lekker mals blijft. Nadeel is wel dat u wellicht een iets andere kooktechniek moet aanleren dan u voorheen met een teflon pan gewend was.

Lees ook: de beste stalen koekenpan

Anti-aanbaklaag

Toch hebben wij een koekenpan met anti-aanbaklaag nog niet geheel afgeschreven. Het gemak waarmee je die pannen gebruikt, zonder dat je jezelf ook maar een minuut zorgen moet maken of het eten aanbrandt maken ze tot een fijne keukenhulp. Bijna iedereen kan er mee koken en daarom zijn ze het meest geschikt voor de niet zo vaardige koks. Wij gebruiken zelf de BK Easy Induction.

Lees ook: de beste koekenpan met anti-aanbaklaag

Met een plaatstalenpan en een koekenpan met anti-aanbaklaag beschik je over een mooie basisuitrusting in de keuken. De plaatstalenpan voor het bakken van vlees en aardappels, de anti-aanbakpan voor het bakken van ei, pannenkoeken en roerbakken van groenten.

Geef een reactie