Wokt u graag en overweegt u een originele stalen wokpan aan te schaffen? Een stalen wokpan staat garant voor lekker en gezond eten en heeft geen anti-aanbaklaag. Wij geven u graag tips over het gebruik van een stalen wokpan zonder anti-aanbaklaag en waar u op moet letten bij de aankoop.

Waarom een stalen wokpan?

Met wokken bereidt u groenten, vlees en vis kort op hoge temperaturen. Een van de grootste voordelen van een stalen wokpan is dat je de pan heel erg heet kunt laten worden. Dat gaat niet met pannen met een anti-aanbaklaag. Door die hoge temperatuur kan een korte baktijd gehaald worden, waardoor de smaken en vitaminen goed bewaard blijven. Een stalen wokpan is goedkoop en makkelijk in gebruik, maar het is wel belangrijk een kwalitatief goede originele wokpan aan te schaffen als u gaat wokken.

Waar op letten bij het kopen van een stalen wokpan?

Een stalen wokpan is zoals de naam als zegt, gemaakt van staal. Een originele stalen wokpan heeft geen anti-aanbaklaag omdat de pan tegen hoge temperaturen moet kunnen. Traditioneel heeft de wokpan vaak een ronde bodem zodat je deze de pan egaal kunt verhitten. Het nadeel hiervan is dat je dat model alleen op een gasfornuis kunt gebruiken. Voor andere warmtebronnen zijn er gelukkig ook stalen roerbakpannen te koop met een platte bodem (zie de pan hierboven). Die kunnen wel op andere warmtebronnen gebruikt worden.

Lees ook: Wat is de beste wokpan

Hoe goed wokken in een stalen wokpan

Een stalen wokpan moet u voor gebruik inbranden met olie. Lees er hier meer over. De wokpan wordt hierdoor helemaal zwart / bruin, maar dat laagje vormt een ‘natuurlijke’ soort anti-aanbaklaag en helpt aanbakken voorkomen. Let er na het gebruik op dat u de stalen wokpan niet in de vaatwasser doet of zeep gebruikt bij het afwassen. Schoonmaken doet u het beste alleen met lauw water en een zachte spons. Vervolgens laat u de roerbakpan drogen op het fornuis.

Bent u op zoek naar een gezonde en lekkere manier van wokken? Dan is de originele stalen wokpan uitermate geschikt voor u. Een goede pan koopt u bijvoorbeeld bij BOL.com. Bovenstaande wokpan vinden wij zelf erg goed bakken. Die pan heeft een platte bodem en is daardoor geschikt voor alle warmtebronnen, waaronder inductie, gas, keramisch en halogeen.

2 Comments
  • Sander
    says:

    Heerlijk een plaatstaal kan.. ik heb een originele bij een Chinese supermarkt gekocht. Niet duur en geweldig… nooit meer tafel…echt nooit meer…

  • Joyce
    says:

    Je moet hem wel eerst goed inbranden voor gebruik en met de hand afwassen en invetten voor volgend gebruik. Dat kost iets meer moeite maar is uiteindelijk beter dan een wokpan met teflon binnenkant. Ik gebruik er eentje van het merk Paderno

Geef een reactie