Heeft u ook wel eens gehoord dat pannen die op een andere warmtebron gebruikt zijn niet op inductie gebruikt kunnen worden? Gaat u over op inductie koken? Bent u niet tevreden met het resultaat bij gebruik van uw pannen op inductie? Inductie is een specifieke warmtebron om op te koken en hiervoor heb je speciale pannen nodig. Wij leggen uit hoe u de juiste pannen voor inductie koken kiest.

> Lees ook: de beste inductie kook- en koekenpannen

Wat is het verschil tussen inductie en andere warmtebronnen?

Bij alle warmtebronnen, zoals gas en elektriciteit, wordt de brander of pit zelf warm. Bij inductie wordt de warmtebron niet warm. De warmte ontstaat door een elektromagnetische werking met de bodem van de pan. Hierdoor wordt de pan heet en de warmtebron niet. Alleen wanneer de spoelen in contact komen met het speciale materiaal van de pan vindt een reactie plaats die warmte genereert. De glasplaat bij een inductietoestel zorgt voor een gelijkmatige magnetische verdeling over de hele bodem van de pan.

Waarom zijn op andere warmtebronnen gebruikte pannen niet geschikt voor inductie?

Het is algemeen gezegd dat, als je overgaat op inductie, je nieuwe pannen nodig hebt. Hier zijn drie oorzaken voor:

  • In de bodem van sommige pannen zit geen magnetiseerbaar metaal. Zonder dit metaal kan er geen magnetisch effect plaats vinden en wordt de pan dus niet of niet gelijkmatig warm op inductie;
  • Als er wel magnetisch metaal in de bodem van de pan zit, is dit in een eerder gebruikte pan door de verhitting van de andere warmtebron vaak aangetast, waardoor de pan niet overal even warm wordt;
  • De oude pannen kunnen door gebruik op andere warmtebronnen krom trekken wanneer je ze op inductie gebruikt. Het gevolg is dat de pan niet goed meer opwarmt en het magnetisch veld zijn werk niet kan doen.

Het is echter zeker niet altijd zo dat je nieuwe pannen moet kopen als u van gas naar inductie overstapt. Lees ook: oude pannen gebruiken op inductie? Wel is het belangrijk dat u controleert of u pan magnetisch is en of deze geschikt is voor gebruik op inductie. De pannensets van de laatste jaren zijn dit bijna allemaal. Met name bij oudere pannen we altijd om de pannen wel te vervangen als u op inductie gaat koken. Hierna geven wij u een aantal tips waar u op kunt letten bij aanschaf van goede pannen.

Waar moet u op letten bij het kopen van een goede inductie pan?

Een nieuwe pannenset is een belangrijke aanschaf. Immers, u wilt uw lekkerste gerechten optimaal bereiden op uw nieuwe inductiekookplaat. De pan kan dan net het verschil maken, want hoe beter hij contact maakt hoe sneller de bodem opwarmt. Daarom zetten wij voor u de drie belangrijkste punten waar u op moet letten op een rij:

  • Een magnetische bodem. Om het magnetisch effect met de inductieplaat te maken is een magnetische bodem van de pan noodzakelijk.;
  • Het ‘inductie-symbool’ op de verpakking. Fabrikanten voorzien (de verpakking van de) pan van dit symbool om aan te geven dat de pan aan alle voorwaarden voor inductiekoken voldoet.;
  • De ’tri-ply’ opbouw van de bodem. In principe kan elke pan met een magnetische boden gebruikt worden op inductie, maar wanneer er meerdere magnetische lagen verwerkt zijn is de warmteverdeling beter. Zo’n bodem met meerdere lagen noemt men een ’tri-ply’ bodem.

Op onder andere de website van bol.com vindt u een handig overzicht van voor inductie koken geschikte pannen.

Geef een reactie