Pannen met anti-aanbaklaag zijn lang populair geweest. Sinds dat bekend is geworden dat de oude teflon lagen niet zo goed voor onze gezondheid zijn, is het tij aan het keren. Vooral ook omdat deze lagen slijten en bij hoge temperaturen zwakker worden. Een deel van de slijtage komt door de vaatwas, maar waar de rest van de kras vaste laag blijft mag duidelijk zijn. Dat krijg je waarschijnlijk binnen met het eten. Wij zijn onlangs terug naar de basis gegaan in onze zoektocht naar alternatieven en hebben de stalen koekenpan als beste koekenpan uitgeroepen. Waarom? Dat lees hier!

Klik hier voor het assortiment stalen pannen

Alternatieven?

Pannen worden van ongelofelijk veel materialen gemaakt. Gietijzer, teflon, emaile, RVS, kunstof, aluminium en keramisch (thermalon) zijn enkele voorbeelden. Desondanks krijgen we veel vragen over koekenpannen van deze materialen die aanbranden, na enkele keren gebruik slijten of niet geschikt zijn om vlees dicht te schroeien. Zo is een roestvrijstalen pan best prima voor het dichtschroeien van vlees. Eiwitrijk eten zoals een ei, aardappelen of pannenkoeken, bakt echter aan. Teflon of keramisch zijn echte alleskunners, maar slijten en zijn niet geschikt voor hoge temperaturen. De vertrouwde koekenpan met anti-aanbaklaag is dus niet zomaar te vervangen. Of toch wel?

Back to basics: stalen koekenpan kopen

Stalen pannen worden al sinds de oudheid gebruikt om eten klaar te maken. Je vindt ze nu vaak alleen terug in professionele keukens. Veel mensen zijn vergeten dat er pannen van dit materiaal bestaan. Hoewel ze dus in veel huishoudens niet meer te vinden zijn, kun je wat ons betreft geen betere pan kopen. Het gaat een leven lang mee, je kunt er alles in bakken zonder dat het aan de bodem blijft plakken en je kunt het gebruiken op hoge temperaturen. Dat zijn ook de redenen dat ze in professionele keukens vaak gebruikt worden.

Materiaal

Staal is gemaakt van ijzer en is dus een natuurlijk materiaal. Het materiaal is een uitstekende warmtegeleider. Het warmt snel op en verdeelt de warmte goed. Staal is bovendien keihard en op de bodem van de pan is geen coating aangebracht. Je bakt dus het eten op staal, zonder dat er iets van een anti-aanbaklaag los kan komen. Het staal is namelijk zelf de onverwoestbare anti-aanbaklaag. Het is zelfs zo sterk dat u er gewoon metalen lepels en vorken in kunt gebruiken zonder beschadigingen achter te laten. U kunt de pan zelfs schuren als u dat zou willen. Een stalen koekenpan kan gebruikt worden op alle warmtebronnen. Gas, elektrisch, halogeen, keramisch en zelfs inductie. Ze kunnen zelfs op de BBQ, kampvuur of in de oven gebruikt worden!

Zijn er ook nadelen?

Nadelen zijn er ook, maar die zijn te overzien. Die zitten er vooral in het onderhoud. Voor het eerste gebruik moeten de pannen één of enkele keren worden ingebrand met olie of worden ingebakken. Dit is nodig om de  antiaanbak-effect te creëren. Als de pan nog nieuw is kan het eten de eerste keren even vast komen te zitten, maar dat komt daarna goed. De pan kan helaas niet in de vaatwasser maar moet met de hand worden afgewassen (alleen water gebruiken). Af en toe moet de pan opnieuw worden ingebrand.

Lees ook: Een stalen pan inbranden, inbakken, onderhouden en schoonmaken

Daarnaast wordt staal bij gebruik donker en zwart. Sommige mensen vinden dit niet mooi, maar dit is wel de bedoeling en goed voor de pan. Hoe vaker de pan gebruik wordt en hoe donkerder hij wordt, hoe beter hij bakt zonder dat eten aan de bodem blijft plakken (natuurlijke anti-aanbaklaag). Tenslotte: staal kan wat zwaar zijn, maar daar heb je geen last van als de pan op het vuur staat.

Hoe gebruik je de pan

Het is dus nodig om de pan voordat je hem gaat gebruiken een aantal keer in te branden om een natuurlijke anti-kleeflaag te creeeren. Die kleeflaag werkt echter niet helemaal zoals je gewend bent van een Teflon laagje. Je moet iets meer boter of olie gebruiken om te bakken. Daarnaast is het even wennen. Als je bijvoorbeeld de biefstuk na het smelten van de boter of olie in de pan legt, plakt die soms even vast aan de bodem. Na enkele seconden laat de biefstuk echter weer los. Beweeg het gerecht dus niet te snel, maar laat het loskomen van de bodem. Bakken van eiwitrijk voedsel doe je overigens op middelhoog vuur.

Daarnaast is het belangrijk om een stalen koekenpan niet in de vaatwasser af te wassen en liever ook niet met afwasmiddel schoon te maken. Hiermee verwijder je namelijk het natuurlijk gecreerde anti-kleeflaagje. Even met keukenrol of afwasborstel en wat water schoonwrijven is de manier om dit soort pannen schoon te maken. Daarna invetten met wat olie en wegzetten tot het volgende gebruik.

Conclusie: een stalen pan kopen!

Uit onze tests blijkt dat de beste koekenpan gemaakt is van staal. Stalen koekenpannen geven een goed bakresultaat, zowel op hoge als op lagere temperaturen. Ze bakken niet snel aan en zijn voor bijna alles bruikbaar. Je kunt er ei, aardappel, vlees, en nog veel meer in klaar maken. Voor eiwitrijk eten gebruikt u matig vuur, voor het dichtschroeien van vlees of wokken mag hoog vuur gebruikt worden. Staal gaat een leven lang mee en de prijs is in vergelijking met andere materialen laag. De beste stalen pannen vinden wij die door de Franse firma DeBuyer gemaakt zijn.

Klik hier voor het assortiment stalen pannen

1 Comment
Geef een reactie