De wokpan is overgekomen uit Azië en inmiddels niet meer weg te denken uit de westerse keuken. Logisch, want je kunt er zonder veel olie in te gebruiken behoorlijke hoeveelheden verse groenten, vlees, vis en tofu in bakken. Door de vorm van de wok wordt de warmte gelijkmatig verdeeld en is het bakoppervlak groot. Je gebruikt de wok op hoog vuur en je schept regelmatig om. Maar wat is eigenlijk de beste wokpan die je nu kunt kopen? We geven je in dit artikel enkele tips!
Is de traditionele wokpan de beste keus?
De traditionele wokpan geeft je het gevoel dat je de Aziatische keuken in huis haalt. Hoewel zo’n traditionele plaatstalen roerbakpan erg goed zijn werk doet, vergt het flink wat oefenen om het bakken hierin onder de knie te krijgen. De pan bevat bijvoorbeeld geen anti-aanbaklaag waardoor je er aan moet wennen dat het eten eerst even kort vastplakt en dat je voldoende olie moet gebruiken. Ook schoonmaken en onderhoud (laagje, roest voorkomen, etc.) zijn niet gemakkelijk.
Een belangrijke kanttekening is bovendien dat je een flinke gasbrander op je fornuis moet hebben om de stalen pan continu op hoog vuur te houden. De meeste gasstellen kunnen dat vermogen niet leveren. Een traditionele wokpan is dus de beste keus voor een ervaren kok. Een goede traditionele wok vinden we deze roerbakpan. Vooral voor andere warmtebronnen dan gas is het belangrijk dat je kiest voor een platte in plaats van bolle bodem. Voor de minder ervaren kok en mensen die geen grote gaspit hebben valt dit model helaas echt af.
Beste Wok met anti-aanbaklaag?
Gelukkig is er een alternatief, dat is aangepast aan de moderne keuken. De moderne roerbakpan met anti-aanbaklaag is dan wel minder geschikt om op zeer hoge temperaturen te bakken, hij is vele malen makkelijker in gebruik en heeft de meeste positieve eigenschappen van de traditionele wok behouden. De anti-aanbaklaag zorgt er voor dat eten er niet in aanbakt en de pan heel makkelijk is schoon te maken.
De wok met anti-aanbaklaag is kortom de beste keuze. Hij is er in verschillende maten en kan gebruikt worden op alle soorten fornuizen – gas, elektrisch, keramisch en inductie. Het gebruikte materiaal houdt de warme veel langer vast dan het dunne plaatstaal van de traditionele wokpan. Hij heeft verder nog steeds de kenmerkende hoog opstaand komvorm, waardoor je een groot bakoppervlakte hebt. Deze wok is geschikt voor iedereen die zonder gedoe een lekkere gezonde maaltijd neerzet. De beste wokpan met anti aanbaklaag vinden we de Tefal Expertise GV5.
Welke wokpan kopen?
In de Hollandse keukens met een gasfornuis kun je het vuur niet zo een heet maken als men in de oosterse keukens kan doen. Traditionele gaspitten zijn vaak onvoldoende krachtig om een plaatstalen wok goed op te warmen. In de oosterse keukens gebruiken ze daarvoor een speciale wokbrander die een veel hoger vermogen heeft dan het bij ons bekende gasfornuis. Ook op andere warmtebronnen, waaronder inductie, gas, keramisch en halogeen lukt het niet om hetzelfde vermogen te bereiken. Het risico is dan dat de wok de olie niet goed genoeg opwarmt, waardoor de ingrediënten te langzaam gaar worden en de karakteristieke knapperigheid, beetgaar en malsheid van vlees en groenten niet bereikt worden.
Daarbij komt nog dat een plaatstalen roerbakpan een gebruiksaanwijzing heeft. Zonder inbranden en regelmatig herstellen van de laag heeft de pan niet het gewenste resultaat. Het risico is dat de ingrediënten aanbakken en de pan slecht schoon te maken is. Hoe graag we ook koken met de traditionele roerbakpan, de beste wokpan voor de moderne keuken is wat ons betreft een met anti-aanbaklaag. Het anti-aanbaklaag oppervlak zorgt ervoor dat je er zonder al te veel moeite eten in kunt klaarmaken en de pan gemakkelijk is te reinigen. Een ander voordeel is dat je veel minder bakvet (olie) nodig hebt!
De beste wokpan
Waar wij op letten bij het kopen van een wokpan is de vorm. De pan moet voldoende schuin oplopende wanden hebben. Alleen dan kun je het eten onder continu door goed te roeren in beweging houden. Ook moet de wok goed opwarmen, deze warmte vast kunnen houden en goed verdelen. Zowel bij de moderne anti-aanbaklaag pannen als de meer traditionele wokpannen is dat het geval, doordat ze gemaakt zijn van licht en warmtegeleidend materiaal.
Bekijk hier de beste wokpannen.
Wat is een wokpan eigenlijk?
Een wok is een bakpan in de vorm van een grote kom met een ronde bodem. De ronde vorm was vroeger uitermate geschikt voor grote open vuren waar toentertijd op werd gekookt. Nog steeds zijn de traditionele woks met een ronde bodem alleen op gasfornuizen te gebruiken (anders blijven ze niet staan), terwijl de modernere woks met een afgeplatte bodem prima geschikt zijn voor de verschillende typen fornuizen zoals elektrisch of keramisch.
Welke materialen zijn er?
De meest wokpannen zijn gemaakt van aluminium of plaatstaal (al dan niet met een laagje anti-aanbakmateriaal). Daarnaast zijn er ook wokpannen van gietijzer en RVS te koop. Gieteizer is vergelijkbaar met plaatstaal. Het warmt alleen minder snel op en koelt ook weer minder snel af. RVS is materiaal waar je heel erg aan moet wennen bij het koken. Net als met plaatstaal moet je hier mee leren koken.
Welke warmtebron
Belangrijk om een goede wokpan te kiezen is de vraag op welke warmtebron je kookt. Voor inductie, keramisch, elektrisch of halogeen koken heb je een pan met een platte bodem nodig. Voor een gaspit kun je naast een platte bodem ook een traditionele wokpan kopen met bolle bodem. Beoordeel dan wel vooraf of jouw gaspit de bolle wokpan stabiel kan houden. Niet elk gasfornuis beschikt over een pit die groot genoeg is om dat te doen (je moet een wok-pit hebben).
Beste wokpan voor inductie
Tegenwoordig koken veel huishoudens op inductie. Ons advies voor een wokpan geschikt voor inductie is om een pan te kiezen met anti-aanbaklaag. Het is heel erg lastig om met een plaatstalen pan perfect te koken op inducite. Dat vergt oefening. Plaatstaal werkt overigens wel op inducite, dus mocht daar je voorkeur liggen is het mogelijk.
Een steef of twee handvaten?
Naast de verschillende materialen kan een wokpan een steel of twee handvaten habben. Zo’n pan met twee handvaten wordt dan ook wel een wadjang genoemd. Traditioneel is de wadjang de meest pure vorm van een wokpan, omdat de twee handvaten vroeger bedoeld waren om de wat zwaardere pan op te kunnen tillen. Tegenwoordig zijn de roerbakpannen lichter en is een steel prakitsch om het eten in plaats van te roeren ook in de pan omhoog te kunnen gooien.
Afmeting wokpan
De meest gebruikte diameter voor een wokpan is Ø 28-30 cm. Dit is de totale breedte van de pan (de bovenkant). De platte bodem moet ongeveer 17-21 cm zijn – oftewel zo groot als de grootste kookzone van je fornuis. De meeste kookzones van inductie, keramisch, elektrisch en halogeen fornuizen hebben dit formaat. De wok zelf kan natuurlijk breder zijn – zoals gezegd is 28-30 cm de totale breedte van de pan – als de bodem van de wok maar voldoende contact maakt met de kookzone.
Wokken is gezond en lekker
We hopen je met dit artikel enkele tips te hebben gegeven voor het kopen van een goede wokpan. Wat rest is je veel plezier te wensen bij de aanschaf van de pan. We sluiten dit artikel dan ook af met de wetenschap dat wokken heel erg gezond kan zijn. Door het snel verhitten van voedsel blijven vitaminen en mineralen in groenten en vlees behouden. Naast gezond is die bereidingswijze ook heel erg lekker: de smaak blijft in de ingredienten zitten en wordt niet uit het gerecht gekookt. Tenslotte: een wokpan kun je natuurlijk voor veel meer gebruiken dan alleen roerbakken. Je kunt er ook prima vlees, vis of een eitje in bakken (zeker in de pannen met platte bodem). Ook eten opwarmen gaat makkelijk, mits je over een deksel beschikt dat in de pan kan zakken.
Ik heb ooit per ongeluk een bolle wokpan gekocht, bleek dat die alleen geschikt was voor een gasfornuis (wat ik niet heb…). Ik heb uiteindelijk toch maar voor een wokpan met anti-aanbaklaag gekozen voor op mijn elektrisch fornuis.
Doe mij maar gewoon eentje met anti-aanbaklaag. Veel makkelijker in gebruik en echt wokken zoals bij een wokrestaurant kan je thuis toch niet!
Ik vind zelf de Tefal wokpannen erg fijn.
Kleine aanvulling op de wadjan: Een wadjan komt van origine uit Indonesië en is gemaakt van dikker staal of zelfs gietijzer. Je gebruikt een wadjan voor langzamere bereidingen. Omdat je hem niet op een hoog vuur gebruikt hoef je de inhoud niet te kunnen schudden. De wadjan is daarom voorzien van twee handgrepen, ook wel “oren” genoemd.
Gister heb ik na lang zoeken ook een wokpan gevonden met platte onderkant die voor inductieplaten te gebruiken is. Heb hem meteen uitgeprobeerd en hij werkt perfect. Zorg er wel voor dat je de pan lang genoeg laat opwarmen.