Er komt een tijd dat een pan zijn laatste maaltijd voor jou heeft bereid. Dan is het tijd om de pan weg te gooien. Wist je dat in Nederland elke inwoner gemiddeld 163 kg (2022)  restafval produceert? Daarom is het goed om steeds meer na te denken over recycling. Voordat je een pan weggooit, bedenk hoe je dit duurzaam kunt doen.

In Nederland zijn er veel manieren om een pan opnieuw te gebruiken. Dit artikel helpt iedereen die oude pannen milieuvriendelijk weg wil doen.

Belangrijke Inzichten

  • Herken de juiste momenten om je pan weg te gooien en de mogelijkheden voor hergebruik.
  • Ontdek hoe je oude pannen kunt inleveren voor recycling.
  • Leer over de duurzame alternatieven voor het simpelweg bij het restafval zetten.
  • Vind uit welke materialen uit je pannen gerecycled kunnen worden.
  • Begrijp het belang van het verminderen van PFAS in keukengerei voor milieu en gezondheid.

Waarom zou je een pan weggooien?

Er zijn verschillende redenen om een oude pan weg te gooien, zoals:

  • Schade en slijtage: Voedsel plakt sneller of de antiaanbaklaag is beschadigd. Pannen zonder goede non-stick laag frustreren.
  • Veiligheidsrisico’s: Een beschadigde pan kan gevaarlijk zijn. Problemen zoals ongelijke hitteverdeling of losse handvatten zijn risico’s.
  • Tijd voor een upgrade: Kookstijlen veranderen. Misschien wil je gezonder koken of heb je nieuwe pannen nodig voor een inductiekookplaat.
  • Esthetische voorkeuren: Soms willen we gewoon nieuwe pannen die beter passen bij ons keukeninterieur of smaak.

Denk goed na voordat je een pan weggooit. Kijk naar de staat van de pan en je eigen behoeften. Kan je oude pan nog een keer gebruikt worden? Als je hem toch weggooit, kies dan voor recycling of verantwoord afvalbeheer.

Recycling en inleverpunten voor oude pannen

Is het tijd om je oude pannen weg te doen? Kies dan voor recycling. In Nederland vind je veel inleverpunten die helpen je oude pannen te hergebruiken. Bij Blokker kun je ze bijvoorbeeld inleveren. Hier krijg je dan een leuke korting. Ook Albert Heijn heeft zo’n actie lopen. Is voor jou een korting niet nodig? Breng dan de pan naar de lokale milieustraat. Veel gemeenten bieden dit gratis aan.

Waar gaan ingeleverde pannen heen?

Je oude ingeleverde pannen gaan naar speciale recyclingcentra. Daar worden ze uit elkaar gehaald. De materialen worden dan klaargemaakt voor nieuw gebruik. Zo helpen ze de circulaire economie.

Wat te doen met een bruikbare pan?

Functioneert de pan nog prima en is deze nog veilig voor gebruik? Lever de pan dan in bij een kringloopwinkel. Hier wordt de pan netjes schoongemaakt en weer te koop aangeboden (meestal voor een zachte prijs). Een kringloopwinkel vind je in vrijwel elke gemeente wel. Lever hier overigens alleen pannen in die bij normaal gebruik nog wel een ronde mee kunnen. Bladert bijvoorbeeld de antiaanbaklaag van de bodem van de pan? Dan is het gewoon tijd om het weg te gooien.

Pan weggooien: wat gebeurt er met het restafval?

Heb je besloten om je pan weggooien bij het restafval? Dan is het goed om te weten wat er dan gebeurt. In Nederland nemen we afval serieus maar in de meeste gemeenten wordt restafval niet meer gescheiden en gaat het rechtstreeks de verbrandingsoven in. In de vuilnisbak gooien is dus vaak geen goede keuze omdat dan allerlei schadelijke stoffen (waar chemicaliën in zitten zoals PTFE en PFAS), dan worden verbrand en zo in de atmosfeer terecht komen.

De impact van PFAS op milieu en gezondheid

PFAS zijn chemische stoffen die veel gebruikt worden. Deze stoffen kunnen slecht zijn voor het milieu en onze gezondheid. Ze zijn overal en gaan niet makkelijk weg. Dit heeft geleid tot zorgen en nieuwe regels in de EU.

PFAS vind je in veel producten omdat ze sterk zijn. Ze blijven heel lang in de natuur en in ons lichaam. Dit maakt ze ‘forever chemicals’. Ze kunnen slecht zijn voor onze gezondheid en het is moeilijk om dit terug te draaien.

De EU gaat het gebruik van PFAS beperken. Er komt een verbod. Dit is goed nieuws voor onze gezondheid en het milieu.

Koop een duurzame pan; voorkomen is beter dan genezen

Beka Nomad Stalen Koekenpan
Beka Nomad Stalen Koekenpan. Een goed voorbeeld van een koekenpan die een leven lang mee kan.

De meeste pannen worden weggegooid omdat ze aan het einde van hun levenscyclus zijn. Dit zijn veelal pannen met een antiaanbaklaag. Dat is fijn met bakken maar deze laag zal een keer slijten of stukjes vrijkomen. Voorkomen is beter dan genezen. Je kan ook kiezen voor pannen zonder antiaanbaklaag. Het vraagt wel om een andere manier van koken en onderhouden, maar je kunt wel je hele leven met zo’n pan koken en bakken. En dat is ook wel handig! Klinkt dit goed? Hieronder vind je een lijst met informatieve pagina’s:

Materialen die een leven lang mee kunnen gaan zijn staal, roestvrij staal en gietijzer. Let hierbij op dat zowel de binnen- als de buitenkant van dat materiaal is.

Conclusie

Recycling is heel belangrijk. Als we oude pannen op de juiste plekken inleveren, helpen we de planeet. Zo krijgen materialen een nieuw leven en verminderen we afval. De pan simpelweg bij het restafval gooien is geen goede oplossing.

Voorkomen is beter dan genezen. Kies voor een pan zonder antiaanbaklaag, ga er goed mee om en je kunt er je hele leven lang van genieten!

Veelgestelde vragen over pannen weggooien

Waarom zou je een pan weggooien?

Je gooit een pan weg als deze kapot is of versleten. Ook als je een nieuwe soort pan wilt, doe je de oude weg.

Waar kan ik oude pannen recyclen of inleveren?

Oude pannen kun je bij Blokker, AH, de milieustraat of de kringloopwinkel inleveren. Soms krijg je een leuke korting op een nieuwe pan.

Wat gebeurt er met de ingeleverde pannen?

De materialen van ingeleverde pannen worden gebruikt voor nieuwe producten.

Wat gebeurt er met het restafval als ik mijn pan daarin gooi?

Bij afvalverbranding proberen ze herbruikbare materialen te scheiden uit het restafval. Zo ook met pannen. In Nederland is dit per gemeente verschillend.

Wat zijn PFAS en waarom zijn ze problematisch?

PFAS zijn chemicaliën die slecht zijn voor mens, dier en milieu. Vooral oude pannen met een antiaanbaklaag bevatten regelmatig deze stoffen. Zijn deze pannen beschadigd? Lever ze dan in om gezondheidsschade te voorkomen.

Bron Links

Geef een reactie