Wat is een Sandwichbodem? De gouden standaard bij inductie pannen

De bouwkwaliteit van de bodem van een pan speelt een essentiële rol bij het koken, met name op een inductie kookplaat. Een speciale bodem die veel gebruikt wordt in inductiepannen is de sandwichbodem. Deze bodem bestaat uit meerdere geleidende lagen die zorgen voor een optimale warmteverdeling en snelle warmtegeleiding.

De sandwichbodem is opgebouwd uit roestvrij staal, een super warmte-geleidende tussenlaag en opnieuw roestvrij staal. Deze opbouw zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig over de bodem van de pan wordt verdeeld, waardoor je gerechten efficiënt en gelijkmatig kunt koken op een inductiekookplaat. Pannen met een sandwichbodem zijn specifiek geschikt voor koken op inductie en zorgen voor optimale kookprestaties.

 

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Een sandwichbodem is erg geschikt voor inductie koken.
 • Het zorgt voor een optimale warmteverdeling en snelle warmtegeleiding.
 • Tri-Ply pannen bieden nog betere warmtegeleiding door geleidende zijwanden.
 • Kies altijd een pan met een dikke bodem en een sandwichbodem voor de beste kookprestaties op inductie.
 • Let bij het kopen van pannen altijd op of ze geschikt zijn voor inductie.

 

Welke pannen hebben een sandwichbodem?

In principe kan elke pan die een vlakke ondergrond heeft, een sandwichbodem beschikken. Je vindt pannen met een sandwichbodem vooral bij:

 • Koekenpannen
 • Wokpannen
 • Pannensets en kookpannen
 • Sauteerpannen

Je ziet een sandwichbodem bijvoorbeeld bijna niet bij braadpannen. Die zijn vaak volledig gemaakt van gietijzer.

 

Hoe herken je een pan met sandwichbodem?

De sandwich bodem is duidelijk herkenbaar. Je ziet dat deze als een extra laag is toegevoegd aan de onderkant van de pan en heeft altijd een rvs uiterlijk. De dikte van de bodem is vaak 1 tot 2 centimeter en daarmee vrij dik. 

De rand in een sandwichbodem
De rand in een sandwichbodem

Verschillende soorten bodems van de pan

De bodem van de pan is erg belangrijk. Het bepaalt hoe heet het eten kan worden en moet zorgen voor goede verdeling van die hitte. Er zijn heel veel verschillende soorten bodems bij pannen maar dit zijn de voornaamste:

 1. Een sandwichbodem
 2. Een aluminium bodem versterkt met een rvs plaat
 3. Een volledige stalen of gietijzeren  bodem
 4. Een tri-ply of 5-ply bodem

Een sandwichbodem bestaat dus uit verschillende lagen. Meestal eerst rvs, daarna een middenkern van aluminium en daarna weer rvs. Vaak wordt er dan nog een (keramische) anti-aanbaklaag op gespoten of gebakken. De middenkern is van aluminium omdat dat materiaal erg goed kan geleiden. Bij een sandwich bodem lopen deze verschillende lagen niet door tot de rand van de pan maar vormen ze alleen de basis.

Een aluminium bodem versterkt met een rvs plaats is eigenlijk niet meer dan het is. Soms is de rvs plaat aan de onderkant zichtbaar. Deze is vaak noodzakelijk om pannen voor inductie geschikt te maken. Aluminium is namelijk niet magnetisch. Zonder de rvs plaat zou het dus geen goede inductiepan zijn.

Een volledig stalen of gietijzeren bodem (en meestal dan de hele pan), bestaat dus volledig uit één materiaal. Hierdoor is het vaak erg stevig maar helaas niet altijd gemakkelijk schoon te maken. Welke eigenschappen de pan precies heeft, hangt sterk af van het gebruikte materiaal. Zo warmen gietijzeren pannen langzaam op maar staal juist snel.

Een tri-ply of 5-ply zijn in de basis hetzelfde als de sandwichbodem. Ze bestaan (ook de 5-ply) uit 3 lagen. Het verschil is dat deze 3 lagen ook doorlopen tot in de rand van de pan. Hierdoor zijn het meestal de beste pannen omdat ze minder snel kromtrekken, een uitstekende hitteverdeling hebben en ook in de randen warm wordt. Het nadeel is dat ze een stuk duurder kunnen zijn.

 

Voordelen van een sandwichbodem

Pannen met een sandwichbodem zijn erg populair en wijd verkrijgbaar. Er zijn dan ook wel een paar nadelen te benoemen:

 1. Relatief goedkope productie
 2. Eén van de beste pannen voor inductie
 3. Zorgt voor een goede warmteverdeling
 4. Handvat blijft altijd koel

 

Nadelen van een sandwichbodem

Er zijn ook wel wat nadelen te benoemen:

 1. Verschillende materialen kunnen van elkaar los laten
 2. Geen warmteontwikkeling in de rand van de pan
 3. Pan kan kromtrekken

Een pan kan altijd krom trekken en een pan een bodem van rvs en aluminium is daar geen uitzondering op. 

 

Een pan met sandwichbodem onderhouden en gebruiken

Pannen met een sandwich bodem hebben vaak een rvs uiterlijk. Die wil je natuurlijk goed schoon houden want de glans vervaagt anders snel. We hebben een apart artikel over het schoonmaken van de onderkant van de pan. Houdt bij het gebruik rekening dat de pan langzaam opgewarmd moet worden. Dan voorkom je kromtrekken. Laat de pan ook niet te snel afkoelen, door bijvoorbeeld een hete pan onder de koude kraan af te laten koelen. Die techniek moet je alleen gebruiken om samoerai zwaarden krom te trekken. 

 

Conclusie

Een sandwichbodem is de ideale keuze voor inductiepannen, met roestvrij staal en een warmtegeleidende tussenlaag voor optimale warmteverdeling. Geschikt voor diverse pannen zoals koekenpannen en wokpannen, biedt het een goede warmteverdeling en efficiënte kookprestaties op inductie. Tri-Ply pannen met geleidende zijwanden verbeteren de warmtegeleiding verder. Let bij aankoop op een dikke bodem en sandwichbodem voor optimale inductieprestaties. Hoewel er voordelen zijn, zoals een koel blijvend handvat, kunnen nadelen zoals het loslaten van materialen en kromtrekken optreden. Onderhoud en juist gebruik zijn essentieel om de glans te behouden en kromtrekken te voorkomen. Kortom, de sandwichbodem is een veelzijdige en efficiënte keuze voor inductiekoken.

 

Veelgestelde vragen

Een sandwichbodem is een speciale bodem die wordt gebruikt in inductiepannen. Het bestaat uit meerdere geleidende lagen, zoals roestvrij staal, een super warmte-geleidende tussenlaag en opnieuw roestvrij staal. Deze opbouw zorgt voor een optimale en snelle warmteverdeling over de bodem van de pan, wat resulteert in efficiënt koken op een inductie kookplaat. Tri-Ply pannen hebben ook geleidende zijwanden voor nog betere warmtegeleiding.

Er zijn verschillende soorten inductiepannen beschikbaar voor verschillende kooktechnieken. Voor elk type gerecht is er wel een geschikte inductiepan te vinden, zoals een inductie wokpan voor wokken, een inductie grillpan voor grillen en een inductie koekenpan voor bakken. Het is belangrijk om de juiste pan te kiezen die past bij de kooktechniek die je wilt gebruiken.

Het is belangrijk om geschikte pannen te gebruiken op een inductie kookplaat. Niet alle pannen zijn namelijk geschikt voor inductie. Een pan moet een magnetiseerbare en volledig vlakke bodem hebben om goed te kunnen functioneren op inductie. Pannen die niet vlak en magnetiseerbaar zijn, warmen niet gelijkmatig op en kunnen dus leiden tot slechte kookresultaten. Daarom is het raadzaam om op zoek te gaan naar geschikte pannen voor een inductie kookplaat.

Pan Kopen
Logo
Shopping cart