Dit is het verschil tussen een hapjespan en braadpan

Een hapjespan en een braadpan lijken op het eerste gezicht misschien op elkaar, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen deze twee kookpannen. Een hapjespan is eigenlijk een koekenpan met een hogere rechte rand en wordt vaak geleverd met een spatdeksel. Het is handig voor het bereiden van kleine roerbakgerechten en pastasauzen. Een braadpan daarentegen heeft een dikke bodem en een stevig deksel en is bedoeld voor langdurige verhitting, braden, stoven of sudderen. Ook kan een braadpan gebruikt worden voor roerbakgerechten en pastasauzen, maar het duurt langer voordat de hele pan heet is. Bij het kiezen tussen een hapjespan en een braadpan is het belangrijk om rekening te houden met de grootte, het materiaal en de functionaliteit van de pan.

Tip: Op zoek naar een braadpan of hapjespan? Wij hebben een aparte pagina met de beste hapjespan en de beste braadpan!

 

Belangrijkste punten

 • Een hapjespan is ideaal voor het bereiden van kleine roerbakgerechten en pastasauzen.
 • Een braadpan is geschikt voor langdurige verhitting en braden.
 • Hapjespannen hebben meestal een hogere rechte rand en een spatdeksel.
 • Braadpannen hebben een dikke bodem en een stevig deksel.
 • Let bij het kiezen tussen een hapjespan en een braadpan op grootte, materiaal en functionaliteit.

 

Verschillen in materiaal en constructie

Het materiaal en de constructie van een hapjespan en een braadpan verschillen van elkaar. Een hapjespan is meestal gemaakt van aluminium of roestvrij staal en heeft vaak een anti-aanbaklaag om het voedsel gemakkelijk los te laten. Het deksel van een hapjespan is meestal van glas en heeft een klein gaatje, zodat stoom kan ontsnappen tijdens het koken. Aan de andere kant is een braadpan bijna altijd gemaakt van gietijzer en heeft meestal geen anti-aanbaklaag. Het deksel van een braadpan is ook gemaakt van gietijzer voor een goede warmtebehoud. Bovendien heeft een hapjespan vaak een handvat, terwijl een braadpan twee handgrepen heeft voor een betere balans bij het tillen. Deze verschillende materialen en constructies hebben invloed op de warmteverdeling en duurzaamheid van de pan. Gietijzer kan een levenlang mee gaan bij correct onderhoud, terwijl een anti-aanbaklaag na verloop van tijd altijd zal slijten.

beste hapjespan inductie

Verschillende functies en toepassingen

Een hapjespan en een braadpan hebben verschillende functies en toepassingen in de keuken. Een hapjespan is ideaal voor het snel opwarmen van restjes en het bereiden van kleine roerbakgerechten en pastasauzen. De hoge rechte rand van de hapjespan maakt het gemakkelijk om voedsel om te scheppen zonder dat het over de rand valt. Ook spetters van vet spatten tegen de rand in plaats van erover. Daarnaast zorgt de hoge rand ervoor dat vocht en warmte in de pan blijven, wat resulteert in minder vetspetters en een snellere warmteoverdracht.

Een braadpan daarentegen is bedoeld voor stoofgerechten en langdurige verhitting. Het gietijzeren materiaal zorgt voor een goede warmteverdeling en houdt de warmte lang vast, waardoor stoofgerechten gelijkmatig kunnen garen.

 

Verschillen in gebruiksgemak

Een hapjespan en een braadpan verschillen ook in gebruiksgemak. Een hapjespan is over het algemeen gemakkelijk in gebruik vanwege de anti-aanbaklaag en de handige spatdeksel. Ook is een hapjespan vaak lichter in gewicht en heeft een steel waarmee je de pan gemakkelijk kunt hanteren. Dit maakt het geschikt voor beginnende koks. Een braadpan daarentegen kan zwaar zijn vanwege het gietijzeren materiaal en heeft geen anti-aanbaklaag. Het gebruik van een braadpan vereist meer ervaring en zorg, omdat het voedsel kan aanbakken zonder de juiste voorbereiding en aandacht. Bovendien heeft een braadpan vaak langer nodig om op te warmen.

 

Het formaat van de pan

Het formaat van de pan is ook een belangrijk verschil tussen een hapjespan en een braadpan. Een hapjespan heeft meestal een diameter van 20 cm of groter, wat groot genoeg is voor één of twee personen. Dit maakt een hapjespan ideaal voor kleinere gerechten en porties zoals het roerbakken van groenten of het bereiden van een pasta saus. Met een hapjespan kun je gemakkelijk een maaltijd klaarmaken voor jezelf of een klein gezelschap. Een hapjespan van 28 cm (meestal de grootste kookzone op een inductieplaat) is ruim genoeg voor 4 tot 5 personen, afhankelijk wat je klaarmaakt.

Aan de andere kant is een braadpan over het algemeen groter dan een hapjespan. Deze kan verschillende formaten hebben, maar een braadpan met een diameter van 28 cm of groter is ideaal voor een groter huishouden of het bereiden van grotere gerechten zoals een hele kip of een stoofpot. Met een braadpan kun je genieten van heerlijke familiegerechten die langzaam kunnen garen en veel smaak ontwikkelen. Bovendien is het gerecht wat men in een braadpan bereidt, vaak gescheiden van elkaar. Bijvoorbeeld alleen stoofvlees of rendang. Je moet dan nog een aparte pan hebben voor de andere ingrediënten zoals aardappelen of rijst. Bij een hapjespan gebruik je vaak 1 pan voor het hele gerecht, waardoor je al snel meer ruimte nodig hebt voor dezelfde aantal personen.

Het formaat van de pan speelt een belangrijke rol bij het kiezen tussen een hapjespan en een braadpan. Je wilt immers een pan die perfect past bij de hoeveelheid voedsel die je wilt bereiden. Of je nu een kleinere maaltijd wilt klaarmaken voor jezelf of een groter gerecht voor het hele gezin, er is altijd een geschikte pan beschikbaar.

 • Een hapjespan heeft meestal een diameter van 20 cm of groter
 • Perfect voor het bereiden van kleinere gerechten en porties
 • Een braadpan kan verschillende formaten hebben, maar een diameter van 28 cm of groter is ideaal
 • Geschikt voor het bereiden van grotere gerechten en maaltijden voor het hele gezin
Onyx Cookware Hapjespan in de oven

Ovenbestendigheid

De ovenbestendigheid van een hapjespan en een braadpan kan ook verschillen. Een hapjespan kan meestal in de oven worden geplaatst, maar het kan afhangen van het materiaal van de pan. Sommige hapjespannen hebben een alternatieve anti-aanbaklaag die geschikt is voor ovengebruik. Een braadpan daarentegen kan vrijwel altijd in de oven worden gebruikt, omdat deze is gemaakt van gietijzer. Dit maakt het handig voor gerechten die nog verder moeten garen in de oven.

 

Schoonmaken en onderhoud

Het schoonmaken en onderhouden van een hapjespan en een braadpan kan ook verschillen. Een hapjespan is over het algemeen geschikt voor de vaatwasser, maar het is belangrijk om te controleren of de pan vaatwasserbestendig is, omdat sommige materialen kunnen slijten of bollen in de vaatwasser. Als je een hapjespan in de vaatwasser wilt reinigen, zorg er dan voor dat de pan en het deksel goed in de bovenste rek passen en kies indien mogelijk voor een mild afwasmiddel. Als je de hapjespan zo lang mogelijk wil gebruiken, is het aan te raden om met de hand af te wassen.

Een braadpan daarentegen is meestal niet geschikt voor de vaatwasser vanwege het gietijzeren materiaal. Het wordt aanbevolen om een braadpan met de hand af te wassen met warm water en een mild reinigingsmiddel. Gebruik een zachte borstel of een spons om eventuele voedselresten voorzichtig te verwijderen. Zorg ervoor dat je de pan goed afdroogt na het reinigen om roestvorming te voorkomen. Als je een geëmailleerde gietijzeren braadpan hebt, kan de braadpan vaak wel in de vaatwasser maar zelfs dan is het niet aan te raden.

Voor het onderhoud van een hapjespan is het belangrijk om de anti-aanbaklaag te beschermen. Gebruik alleen houten of siliconen keukengerei om krassen te voorkomen. Als er toch krassen ontstaan, is het raadzaam om de pan niet meer te gebruiken, omdat dit de anti-aanbaklaag kan beschadigen.

Voor het onderhoud van een gietijzeren braadpan is het belangrijk om regelmatig een dun laagje olie aan de binnenkant van de pan aan te brengen (bij een geëmailleerde gietijzeren braadpan is dat niet nodig). Dit beschermt het gietijzer tegen roest en zorgt voor een goede anti-aanbaklaag. Verwijder overtollige olie met een papieren handdoek voordat je de pan opbergt.

 

Tips voor schoonmaken en onderhoud:

 • Controleer of de hapjespan vaatwasserbestendig is voordat je deze in de vaatwasser plaatst.
 • Gebruik alleen zachte borstels of sponzen om de braadpan met de hand schoon te maken.
 • Werkt dat niet? Zet dan wat water (met een zeepsop of azijn) op het vuur en laat 10 minuten koken.
 • Bescherm de anti-aanbaklaag van de hapjespan door alleen houten of siliconen keukengerei te gebruiken.
 • Breng regelmatig een dun laagje olie aan op de binnenkant van de braadpan om roestvorming te voorkomen.

 

Beste braadpan Inductie

Aanbevolen hapjespannen en braadpannen

Er zijn veel verschillende merken en modellen hapjespannen en braadpannen op de markt. Bij het kopen van een hapjespan zijn er een paar zaken waar je op kunt letten. Denk aan de gewenste grootte, het materiaal en de kwaliteit van de anti-aanbaklaag. Enkele aanbevolen merken zijn Onyx Cookware, Tefal, BK en GreenPan. Deze merken staan bekend om hun goede kwaliteit en duurzaamheid. Ze bieden een ruime keuze aan hapjespannen in verschillende maten en materialen, zodat er voor iedereen wel een geschikte pan te vinden is. Hier lees je meer over de beste hapjespannen.

Voor het kopen van een braadpan is het belangrijk om te letten op het formaat, het materiaal en de warmteverdeling. Le Creuset, Staub en Onyx Cookware zijn enkele toonaangevende merken op het gebied van braadpannen. Deze merken staan bekend om hun uitstekende kwaliteit en vakmanschap. Ze bieden een breed scala aan braadpannen in verschillende formaten en materialen, zodat er voor elk kookavontuur een geschikte pan te vinden is. Bekijk hier de beste braadpannen.

Als je twijfelt over welk merk of model het beste bij jou past, kan het raadplegen van reviews en ervaringen van andere gebruikers helpen bij het maken van een weloverwogen keuze. Zo kun je een hapjespan kopen of braadpan kopen die perfect aansluit bij jouw behoeften en kookstijl.

 

Conclusie

Na het vergelijken van een hapjespan en een braadpan kunnen we concluderen dat er verschillende aspecten zijn waarin deze pannen van elkaar verschillen. Het materiaal en de constructie van de pannen, het formaat, het gebruiksgemak en de functionaliteiten hebben invloed op het bereiden van verschillende gerechten. Een hapjespan is geschikt voor het snel opwarmen van restjes en het bereiden van kleine roerbakgerechten, terwijl een braadpan ideaal is voor stoofgerechten en langdurige verhitting. Het is belangrijk om de juiste pan te kiezen op basis van het specifieke gerecht dat je wilt bereiden en je persoonlijke voorkeuren.

Door rekening te houden met de verschillende aspecten van de pannen, zoals het materiaal, het formaat en de functionaliteiten, kun je de beste pan kiezen voor elke situatie in de keuken. Of je nu kookt voor jezelf of voor een groot huishouden, het is belangrijk om te investeren in hoogwaardige pannen van bekende merken zoals Tefal, BK, Le Creuset en Staub. Door te kiezen voor de juiste pan en het beste kookgerei, kun je optimaal genieten van koken en bakken in de keuken. Dus, of je nu een hapjespan of een braadpan kiest, zorg ervoor dat je altijd de beste pan hebt voor bakken en braden.

Onthoud dat het kiezen van de perfecte pan een persoonlijke keuze is en afhangt van je eigen kookstijl en behoeften. Neem de tijd om verschillende pannen te vergelijken, lees reviews van andere gebruikers en overweeg alle aspecten voordat je een beslissing neemt. Met de juiste pan in de keuken kun je heerlijke maaltijden bereiden en indruk maken op je familie en vrienden. Dus investeer in hoogwaardige pannen en ontdek de culinaire mogelijkheden die een hapjespan en een braadpan te bieden hebben!

 

Veelgestelde vragen

Een hapjespan heeft een hogere rechte rand en is handig voor het bereiden van kleine roerbakgerechten en pastasauzen. Een braadpan daarentegen is bedoeld voor langdurige verhitting, braden, stoven of sudderen.

Een hapjespan is meestal gemaakt van aluminium of roestvrij staal en heeft meestal een anti-aanbaklaag, terwijl een braadpan altijd gemaakt is van gietijzer en meestal geen anti-aanbaklaag heeft.

Een hapjespan is ideaal voor het snel opwarmen van restjes en het bereiden van kleine roerbakgerechten, terwijl een braadpan geschikt is voor stoofgerechten en langdurige verhitting.

Een hapjespan is gemakkelijk in gebruik vanwege de anti-aanbaklaag en de handige spatdeksel. Een braadpan kan zwaar zijn en vereist meer ervaring en zorg bij het gebruik.

Een hapjespan heeft meestal een diameter van 20 cm of groter, terwijl een braadpan over het algemeen groter is.

Een hapjespan kan meestal in de oven worden geplaatst, afhankelijk van het materiaal. Een braadpan kan altijd in de oven worden gebruikt omdat deze is gemaakt van gietijzer.

Een hapjespan is meestal geschikt voor de vaatwasser, terwijl een braadpan met de hand moet worden afgewassen met warm water en een mild reinigingsmiddel.

Enkele aanbevolen merken voor een hapjespan zijn Tefal, BK en GreenPan. Voor een braadpan zijn Le Creuset, Staub en Lodge aanraders

Het beste kookgerei hangt af van het specifieke gerecht dat je wilt bereiden. Een hapjespan, koekenpan, sauspan, wokpan, grillpan en soeppan zijn allemaal geschikt voor verschillende gerechten.

Let op het formaat, de warmteverdeling en duurzaamheid van de pan. Kijk ook naar functionaliteiten zoals ovenbestendigheid en vaatwasserbestendigheid.

Voor beginners is een hapjespan een goede keuze vanwege het gebruiksgemak en de anti-aanbaklaag. Een koekenpan en kookpan zijn ook handig voor basisgerechten.

Ja, het verschil zit in het materiaal, de constructie, het gebruiksgemak, de grootte en de functies en toepassingen van de pannen.

Pan Kopen
Logo
Shopping cart