Een hapjespan en een koekenpan zijn beide belangrijke pannen in de keuken, maar ze hebben verschillende eigenschappen en toepassingen. In dit artikel zullen we het verschil tussen een hapjespan en een koekenpan doornemen, zodat je de juiste keuze kunt maken voor je keukenactiviteiten. We zullen kijken naar het gebruik, het formaat en het materiaal van beide pannen.

Tip: Wij hebben aparte artikelen geschreven over de beste hapjespannen en de beste koekenpannen. Daar vind je ook heel veel informatie! 

 

Belangrijkste punten 

 • Een hapjespan heeft een hogere rand en is geschikt voor gerechten die langer moeten sudderen.
 • Een koekenpan heeft een lagere rand en is ideaal voor het bakken van ingrediënten.
 • Hapjespannen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en materialen, zoals roestvrij staal en keramiek.
 • Koekenpannen zijn ook verkrijgbaar in diverse maten en materialen, zoals roestvrij staal, gietijzer, keramiek en koper.
 • De keuze tussen een hapjespan en een koekenpan hangt af van je persoonlijke voorkeuren en kookstijl.

 

Wat is een hapjespan?

beste hapjespan inductie

Een hapjespan is een pan die lijkt op een koekenpan, maar met een hogere rand. Het heeft meestal een antiaanbaklaag en een lange steel die hittebestendig is. Vaak zie je ook dat een hapjespan twee handgrepen heeft waarmee het ook lijkt op een gietijzeren braadpan (dutch oven). Een hapjespan is speciaal ontworpen om te gebruiken voor het bereiden van gerechten die langer moeten sudderen, zoals stoofschotels, risotto en roerbakschotels. De hogere rand van de hapjespan voorkomt dat de vloeistoffen tijdens het sudderen overkoken en geeft de mogelijkheid om gerechten te bereiden met meer inhoud. Hapjespannen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en materialen, zoals roestvrij staal, gietijzer en keramiek. Naast de rechte rand is er vaak een deksel inbegrepen. Handig voor stoven maar ook tegen spetteren. 

 

Wat is een koekenpan?

Onyx Cookware Hybride Antiaaanbak Koekenpan 24 cm

Een koekenpan is een veelzijdige pan die wordt gebruikt voor het bakken van ingrediënten. Het heeft een platte bodem en lage randen.

Koekenpannen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen, zoals roestvrij staal, gietijzer en koper. Ze hebben meestal ook een antiaanbaklaag om ervoor te zorgen dat het voedsel niet aan de pan blijft plakken tijdens het bakken.

Koekenpannen zijn ideaal voor het bereiden van een breed scala aan gerechten. Je kunt er gebakken eieren, pannenkoeken, vis en vlees in bakken. Door de platte bodem en lage randen is een koekenpan perfect voor het gelijkmatig bakken van ingrediënten op middelhoge tot hoge temperaturen.

Of je nu een heerlijk ontbijt wilt bereiden of een snelle maaltijd wilt maken, een koekenpan is een onmisbare keukengereedschap. Een koekenpan behoort tot de 4 pannen die je écht nodig hebt. Het formaat en materiaal van de koekenpan kunnen variëren, dus je kunt er een kiezen die het beste bij jouw behoeften en voorkeuren past. 

 

Verschillen in gebruik

Het belangrijkste verschil in gebruik tussen een hapjespan en een koekenpan is de hoogte van de rand. Een hapjespan heeft een hogere rand, wat het geschikt maakt voor het bereiden van gerechten met meer volume en die langer moeten sudderen en waarbij meer vloeistof betrokken is, zoals stoofschotels. Een koekenpan heeft daarentegen een lagere rand, waardoor het ideaal is voor het bakken van ingrediënten op hogere temperaturen, zoals het bruinen van vlees of het bakken van pannenkoeken.

 

Verschillen in materiaal

Hapjespan en 2 koekenpannen

Het materiaal van een hapjespan en een koekenpan kan aanzienlijke verschillen vertonen maar is meestal gelijk. Hapjespannen worden meestal vervaardigd van materialen zoals roestvrij staal of keramiek. Aan de andere kant worden koekenpannen vaak gemaakt van materialen zoals roestvrij staal, gietijzer, koper of aluminium (met een keramische antiaaanbaklaag). Het gekozen materiaal kan verschillende eigenschappen van de pan beïnvloeden, zoals warmtegeleiding, warmtebehoud en duurzaamheid.

De keuze voor het materiaal hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Roestvrij staal is bijvoorbeeld bekend om zijn duurzaamheid en gemakkelijke onderhoud. Keramiek kan een goede keuze zijn voor wie de voorkeur geeft aan een antiaanbaklaag zonder gebruik te maken van chemicaliën.

Naast warmtegeleiding, warmtebehoud en duurzaamheid kan het gekozen materiaal ook invloed hebben op de anti-aanbakeigenschappen van de pan. Sommige materialen hebben natuurlijke antiaanbak-kenmerken, terwijl andere materialen een extra antiaanbaklaag nodig hebben. Het is belangrijk om bij het kiezen van een hapjespan of koekenpan rekening te houden met zowel de kookervaring als het onderhoudsgemak.

Hieronder staan enkele van de meest voorkomende materialen die worden gebruikt voor hapjes- en koekenpannen:

 • Roestvrij staal: Roestvrij staal is duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Het biedt goede warmtegeleiding, maar kan soms aan voedsel blijven kleven zonder een antiaanbaklaag.
 • Gietijzer: Gietijzer biedt uitstekende warmtegeleiding en warmtebehoud. Het kan echter zwaar zijn en vereist specifiek onderhoud om roestvorming te voorkomen.
 • Keramiek: Keramische pannen hebben meestal een antiaanbaklaag zonder chemische coating. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken, maar kunnen gevoelig zijn voor krassen.

 

Verschillen in formaat

Zowel hapjespannen als koekenpannen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Het formaat van de pan kan invloed hebben op de hoeveelheid voedsel die je erin kunt bereiden en de flexibiliteit van de pan bij het koken. Meestal zijn de twee pannen in verschillende formaten te koop. 

Hapjespannen: Hapjespannen zijn meestal verkrijgbaar in grotere formaten, variërend van 24 cm tot 32 cm. Deze grotere maat maakt het mogelijk om meer voedsel te koken, ideaal voor wanneer je kookt voor grotere gezelschappen of als je grotere hoeveelheden wilt bereiden.

Koekenpannen: Koekenpannen daarentegen zijn vaak verkrijgbaar in kleinere formaten, variërend van 20 cm tot 28 cm. Deze kleinere maat maakt ze ideaal voor het bereiden van maaltijden voor één persoon of voor het bakken van kleinere porties. Bovendien vraagt het minder opbergruimte.

Goed om te weten is dat bij koekenpannen de rand naar buiten uitloopt. Bij een hapjespan loopt deze recht omhoog. Hierdoor is een koekenpan van bijvoorbeeld 24 cm compacter. 

 

Belangrijkste punten bij het kiezen van de juiste pan

Beste hapjespan zonder PFAS

Bij het kiezen van de beste hapjespan of koekenpan zijn er verschillende belangrijke punten waar je rekening mee moet houden. Deze factoren kunnen bepalend zijn voor je kookervaring en de prestaties van de pan. Hieronder vind je de belangrijkste overwegingen:

 

Formaat

Het formaat van de pan is een cruciale factor bij het kiezen van de juiste pan. Het moet passen bij je kookbehoeften en de hoeveelheid voedsel die je meestal bereidt. Als je vaak kookt voor een groot gezin, is een grotere pan wellicht nodig. Zorg ervoor dat de pan groot genoeg is om voldoende voedsel te kunnen bereiden zonder overvol te raken.

 

Materiaal

Het materiaal van de pan heeft invloed op de warmtegeleiding en de duurzaamheid ervan. Er zijn verschillende materialen waaruit pannen gemaakt kunnen zijn, zoals roestvrij staal, gietijzer en keramiek. Roestvrij staal is bijvoorbeeld duurzaam, gemakkelijk te onderhouden en kan op een hoge temperatuur, terwijl gietijzer zorgt voor een uitstekende warmteverdeling en keramiek meer kookgemak biedt. Kies het materiaal dat het beste past bij je kookstijl en voorkeuren.

 

Warmtegeleiding

De warmtegeleiding van de pan is belangrijk om ervoor te zorgen dat je gerechten gelijkmatig gaar worden. Sommige materialen, zoals koper, geleiden warmte beter dan andere. Dit is vooral belangrijk bij het bakken van gerechten waarbij een gelijkmatige verdeling van warmte essentieel is.

 

Handvat

Een goed handvat is essentieel voor een veilige en comfortabele kookervaring. Zorg ervoor dat het handvat hittebestendig is, zodat je de pan veilig kunt vasthouden tijdens het koken. Een ergonomisch ontwerp en een goede grip zijn ook belangrijk om het koken gemakkelijker te maken.

 

Onderhoud

Het onderhoud van de pan kan variëren, afhankelijk van het materiaal en de fabrikant. Sommige pannen zijn vaatwasmachinebestendig, terwijl andere met de hand moeten worden afgewassen. Controleer altijd de onderhoudsinstructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat je de pan op de juiste manier reinigt en onderhoudt, zodat de kwaliteit en prestaties behouden blijven.

Door deze belangrijke punten in overweging te nemen, kun je de beste hapjespan of koekenpan kiezen die voldoet aan je behoeften en voorkeuren in de keuken. Geniet van het koken met de juiste pan en bereid heerlijke maaltijden voor jezelf en je dierbaren!

 

Alternatieven voor een hapjespan of koekenpan

Als je geen hapjespan of koekenpan hebt of op zoek bent naar een alternatief, zijn er andere pannen die je kunt gebruiken voor vergelijkbare kooktaken. Hier zijn enkele alternatieven:

 • Braadpan: Een braadpan kan gebruikt worden voor het braden en sudderen van gerechten. Dankzij de hogere rand en de deksel kan een braadpan dezelfde functies vervullen als een hapjespan.
 • Wokpan: Wil je graag grote hoeveelheden koken, dan is een wok erg geschikt.
 • Sauteerpan (steelpan): Een sauteerpan kan dienen als alternatief voor het bereiden van roerbakschotels,  stoofschotels en sauzen. Met een sauteerpan kun je ingrediënten snel en gelijkmatig verwarmen.

Het belangrijkste is om een pan te kiezen die past bij de kooktechnieken en gerechten die je het meest bereidt. Experimenteer en ontdek welke pannen het beste werken voor jouw specifieke behoeften en smaak. 

 

Welke pan moet je kiezen?

De keuze tussen verschillende soorten pannen hangt af van je persoonlijke voorkeur en kookstijl. Als je vaak gerechten bereid met een groter volume (zoals roerbakgerechten), is een hapjespan de beste keuze. Als je daarentegen graag bakt en ingrediënten snel wilt kunnen omscheppen, dan is een lage pan zoals een koekenpan de beste keuze. Deze pan heeft lagere randen en is ideaal voor het bakken van ingrediënten zoals vlees, vis, gebakken eieren en pannenkoeken. Kun je echt maar één pan kiezen en wil je alles kunnen? Dan is een hapjespan veelzijdiger. Je kunt namelijk vrijwel alles in een hapjespan, maar niet in een koekenpan. Het enige wat je niet (gemakkelijk) in een hapjespan kan is eten flippen. 

Het goede nieuws is dat het ook mogelijk is om beide pannen in je keuken te hebben. Beide pannen hebben namelijk hun eigen unieke voordelen en kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je keukengerei.

 

Conclusie

Het verschil tussen een hapjespan en een koekenpan ligt voornamelijk in de hoogte van de rand en het beoogde gebruik. Een hapjespan met zijn hogere rand is ideaal voor gerechten met meer volume en langere suddertijden, terwijl een koekenpan met lagere randen perfect is voor het snel bakken van ingrediënten op hogere temperaturen.

Beide pannen zijn verkrijgbaar in diverse formaten en materialen, zoals roestvrij staal, gietijzer, keramiek en koper.

Bij het kiezen tussen een hapjespan en een koekenpan moet je rekening houden met persoonlijke voorkeuren, kookstijl en de benodigde panfunctionaliteiten. Overweeg factoren zoals formaat, materiaal, warmtegeleiding, handvatontwerp en onderhoud om de juiste keuze te maken die aansluit bij jouw kookbehoeften. En onthoud, beide pannen kunnen waardevolle aanvullingen zijn op je keukengerei, afhankelijk van de diversiteit van je kookactiviteiten.

 

Veelgestelde vragen over het verschil tussen hapjespan en koekenpan

Een hapjespan heeft een hogere rand dan een koekenpan en is speciaal ontworpen voor gerechten die langer moeten sudderen. Een koekenpan heeft daarentegen een lagere rand en is ideaal voor het bakken van ingrediënten op hogere temperaturen.

Een hapjespan is een pan met een hogere rand dan een koekenpan. Het is geschikt voor het bereiden van gerechten die langer moeten sudderen, zoals stoofschotels, risotto en roerbakschotels.

Een koekenpan is een veelzijdige pan met een platte bodem en lage randen. Het wordt gebruikt voor het bakken van ingrediënten op hogere temperaturen, zoals gebakken eieren, pannenkoeken, vis en vlees.

Een hapjespan is geschikt voor gerechten die langer moeten sudderen en waarbij meer vloeistof betrokken is, zoals stoofschotels. Een koekenpan is ideaal voor het bakken van ingrediënten op hogere temperaturen.

Hapjespannen en koekenpannen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals roestvrij staal, gietijzer, keramiek, koper en aluminium. Het gekozen materiaal kan invloed hebben op de warmtegeleiding en duurzaamheid van de pan.

Hapjespannen zijn meestal verkrijgbaar in grotere formaten, van 24 cm tot 32 cm, terwijl koekenpannen vaak verkrijgbaar zijn in kleinere formaten, van 20 cm tot 28 cm.

Bij het kiezen van de juiste pan is het belangrijk om rekening te houden met het formaat, het materiaal, de warmtegeleiding, het handvat en het onderhoud. Deze factoren kunnen invloed hebben op het gebruiksgemak en de duurzaamheid van de pan.

Als je geen hapjespan of koekenpan hebt of op zoek bent naar een alternatief, kunnen een braadpan of sauteerpan dienen als alternatieven voor vergelijkbare kooktaken.

De keuze tussen een hapjespan en een koekenpan hangt af van je persoonlijke voorkeuren en kookstijl. Het is ook mogelijk om beide pannen in je keuken te hebben, aangezien ze beide hun eigen unieke voordelen hebben.

Het onderhoud en de duurzaamheid van een hapjespan of koekenpan kunnen verschillen, afhankelijk van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen voor het juiste onderhoud van je pan om de levensduur te verlengen.

Het belangrijkste verschil ligt in het gebruik, het materiaal, het formaat en de kooktechnieken waarvoor ze het meest geschikt zijn. Een hapjespan is ideaal voor gerechten die langer moeten sudderen, terwijl een koekenpan perfect is voor het bakken op hogere temperaturen.