Wij hebben de afgelopen jaren een veelvoud van snijplanken getest. Tijdens die tests merkten we dat de ene snijplank beter was voor het koksmes dan de andere. In dit artikel hebben we onze ervaringen opgeschreven. Deze ervaringen worden ondersteund door verschillende fabrikanten van keukenmessen. In dit artikel beschrijven we wat de beste snijplank is die je kunt kopen. Een tip van de sluier: dat is er een van hout en niet van plastic of ander materiaal.

De beste snijplank

Snijplanken zijn te koop in verschillende materialen. Hout, bamboe en plastic zijn het meest voorkomend. Hout en bamboe blijken echter het superieure materiaal te zijn: het heeft de natuurlijke antibacteriële eigenschap, groeven sluiten zichzelf en bovenal: het is vriendelijk voor je mes. Als we een selectie moeten maken van de beste snijplank dan speelt naast het materiaal ook de vorm en het design een rol, zoals je verderop in dit artikel zult lezen. Op basis van die eigenschappen hebben we een top 3 beste snijplanken geselecteerd:

  1. Hendi Rubberwood Snijplank 53 x 32,5 x 4,5 cm
  2. VDN Professionele Snijplakn Acacia Hout– 26 x 38 x 3,5 cm
  3. Butler Snijplank – Bamboe – 45 x35 x 3 cm

Welke snijplank kopen?

Samengevat vinden wij de beste snijplank eentje gemaakt van hout. Bamboe is vaak net iets te hard voor je mes en plastic vormt een te groot risico op kruisbesmetting door bacteriën in de groeven. Investeer in één degelijke houten plank die lang mee gaat en vriendelijk is voor je messen. Wie zijn houten plank netjes schoon houdt met een borstel en wat heet water is bovendien hygiënischer bezig dan wie werkt met een kunststof snijplank die na verloop van tijd lastig schoon te houden is.

Wat is een goede snijplank?

Een snijplank moet aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste is dat het materiaal zacht genoeg is zodat het je mes niet bot maakt. Het materiaal moet echter wel hard genoeg zijn om diepe groeven te voorkomen. In die groeven kunnen zich namelijk bacteriën nestelen. Daarnaast moet je snijplank gemakkelijk te hanteren en niet te zwaar zijn. Dit is vooral van belang voor het goed kunnen schoonmaken van de snijplank. Het materiaal, de vorm en de functionele toevoegingen definiëren een goede snijplank, zoals we in de rest van dit artikel zullen zien.

Materiaal van de snijplank

Snijplanken worden gemaakt van hout, bamboe, plastic en glas/steen. Heel af en toe tref je nog ander materiaal aan.

Snijplank van hout kopen

Een houten snijplank kopen heeft een aantal voordelen. Het is doorgaans vriendelijk voor je mes, heeft antibacteriële eigenschappen, is sterk en gaat lang mee. Kies voor een min of meer zachte houten snijplank. Kersenhout is het beste. Ook esdoorn-, eiken-en perenhout zijn geschikt. Deze houtsoorten zijn net hard genoeg om niet meteen doormidden gezaagd te worden, maar net zacht genoeg ook, om het mes niet bot te maken. Koop geen plank uit één stuk, omdat deze planken krom kunnen trekken. De voorkeur gaat uit naar planken die verlijmd zijn uit meerdere stukken.

Snijplank van bamboe kopen

Bamboe heeft vergelijkbare eigenschappen als hout. Bijkomend voordeel is dat het meestal iets goedkoper is dan hout, omdat bamboe als uitgangsmateriaal sneller groeit. Door de dichte structuur neemt het weinig vocht op. Nadeel is dat niet alle bamboe snijplanken vriendelijk zijn voor je mes. Afhankelijk van de bewerkingsmethode kunnen ze te hard voor je mes zijn.

Kunststof snijplank

Het voordeel van een plastic snijplank is dat het licht van gewicht is, in de vaatwasser kan en vriendelijk is voor je mes. Kunststof snijplanken zijn te koop in verschillende hardheid. Als je plastic planken wilt gebruiken, kies dan voor food-grade high-density polyethylene (HDPE) in plaats van zachtere snijplanken gemaakt van polyethyleen en polypropyleen. HDPE kunststof is het hard materiaal, zodat de krasjes langer oppervlakkig blijven en niet al heel snel nestplaatsen voor bacteriën vormen.

Glas en steen

We noemende al glas dat wel eens wordt gebruikt voor een snijplank. Voordeel van dit materiaal is dat het zo hard is dat er geen groeven instaan waar bacteriën zich in kunnen nestelen. Nadeel is dat het veel te hard is om je koksmes scherp te houden. Ons advies: een glazen snijplank is vooral leuk vanwege het design, gebruik hem niet om op te snijden maar om eten mee op te dienen.

Wat is veiliger: snijden op hout of op kunststof in de keuken? ?

Voor alle snijplanken geldt dat snijden op een plank krassen in het oppervlak veroorzaakt. Die krasjes zijn moeilijk schoon te maken en daarom verraderlijk. Geen enkele plank kan besmettingsgevaar volledig uitsluiten. Werk daarin niet op één plank als je tegelijk groente en fruit, gebraden en rauw vlees verwerkt. Micro-organismen kunnen zich in de groeven gemakkelijk verstoppen en vermenigvuldigen. Toch zit er een cruciaal verschil in materiaal. Hout en bamboe blijken het beste materiaal te zijn.

Hout en bamboe

Bij houten en bamboe snijplanken sluiten die krassen zichzelf na een korte tijd weer. Micro-organismen worden als het ware in de plank opgesloten. Wie zijn plank netjes schoonmaakt en onderhoudt en niet in het water of onder een plas bloed laat liggen, mag erop rekenen dat die micro-organismen tamelijk snel doodgaan en zich niet kunnen vermenigvuldigen. Bijkomend voordeel is dat hout en bamboe van nature een antibacteriële eigenschap hebben, die de groei van bacteriën kan remmen.

Kunststof

Bij kunststof is dat anders. De groeven blijven openstaan waardoor blij elk gebruik weer nieuwe etensresten en bacteriën de holle ruimtes vullen. Belangrijk om daarbij te weten is dat de groeven geen mooie vlakke groeven zijn. Het ruwe oppervlak is daardoor lastig schoon te maken en bacteriën kunnen er een bepaalde periode in overleven. Je herkent het aan een witte kunststof snijplank. Je wast zo’n plank na ieder gebruik met heet water af of stopt het in de vaatwasser. Schoon zou je zeggen. Helaas. De plank wordt bij ieder gebruik weer iets vuiler. Dat is goed zichtbaar door de donkere strepen in het wit die niet meer weg te poetsen zijn.

Design snijplank?

Naast natuurlijk de functionaliteit van een snijplank speelt ook het design een rol bij welke snijplank je moet kopen. Een statige 3 cm dikke snijplank gemaakt van verlijmde blokjes hout in patroon staat moderner dan een dunne simpele bamboe variant. Ook het type hout speelt een rol: de tekeningen en natuurlijke kleuren van het hout zorgen voor warmte. Tenslotte speelt ook de vorm en de mate waarin details, zoals de afwerking van de randen of sapgeultje, zijn verwerkt een rol. Een designsnijplank kan een echte blikvanger zijn.

Onderhoud en vervangen?

Voor houten snijplanken geldt dat je ze na gebruik zorgvuldig moet afspoelen met heet water, afwasmiddel en een afwasborstel. Laat ze daarna aan de lucht drogen. Af en toe insmeren met olie helpt om de levensduur te verlengen. Plastic snijplanken kun je ook goed onder de hete kraan met afwasmiddel schoonmaken maar hebben als voordeel dat ze ook geschikt zijn voor de vaatwasser.

Als je veel snijdt, zal je een snijplank regelmatig moeten vervangen. Dat is aan te raden als ze een groot aantal diepe groeven vertonen, maar dit geldt vooral voor kunststof snijplanken. Hout gaat veel langer mee. Niet alleen vanwege de hardheid, maar mits goed behandeld (en niet in de vaatwasser met agressieve middelen) behoudt het ook na vele jaren gebruik een antibacteriële werking.

2 Comments
  • At
    says:

    Ik heb een snijplank op maat laten maken (Beuken) om het gat van een kookplaat af te dekken, regelmatig draaien tegen kromtrekken en doet het nog perfect na 25 jaar. Wat de keuze voor hout betreft, ik ben het daar volledig mee eens.
    Ik wil nog wel even een voordeel van kunststof melden (die heb ik dus ook in verschillende kleuren om het veilig te houden met verschillende producten) de groeven welke ontstaan bij veelvuldig gebruik en scherpe messen zijn met kunststof niet echt hygiëne proof op den duur, vervangen hoeft echter niet, ze zijn prima op te schuren met een schuurmachine tot de schroeven verdwenen zijn.
    zo verleng je de levensduur aanzienlijk.

Geef een reactie