Hout is een natuurproduct dat werkt onder invloed van vocht, temperatuur en bewerking. Die invloeden zijn zeker bij snijplanken aan de orde. Het onderhoud van een houten snijplank roept daarom nog wel eens vragen op bij onze klanten. Hoe onderhoud je een houten snijplank, zodat je scheuren en kieren voorkomt en de plank jarenlang mooi blijft? Goed onderhoud en oliën is niet alleen belangrijk voor de levensduur, maar ook voor de hygiëne. Als je het onderhoud goed doet dan is een houten plank de meest hygiënische van alle andere materialen (ook kunststof).

Waarom een houten snijplank oliën

Een houten snijplank moet je behandelen met olie. Oliën doe je niet alleen om de plank mooi te houden. Door de olie aan te brengen wordt de kans op scheuren verkleind en de levensduur verlengd. Tenslotte zorgt de olie er voor dat vocht minder goed in de plank kan trekken. Droog hout absorbeert te veel vloeistoffen, zoals sappen van vlees, wat uiteindelijk onhygiënisch is. Als het hout doordrenkt is met olie sluit het zich af en vormt zich als het ware een beschermlaagje. Dit is vooral van belang voor gelijmde planken uit meerdere stukjes hout. Deze kun je het beste zo min mogelijk en zo kort mogelijk met vocht in aanraking laten komen.

Lees ook: de beste snijplank kopen

Wat heb je nodig?

Voor het oliën van een snijplank gebruik je een plantaardige smaak- en reukloze olie te gebruiken. Druivenpit-, waloont arachide- of amandelolie zijn hiervoor erg geschikt. Gebruik geen olijfolie of zonnebloemolie, die laten een plakkerig laagje achter. Omdat olie een natuurproduct is, loop je geen risico op het inslikken van giftige stoffen.

Hoe een houten snijplank oliën en hoe vaak?

Een snijplank ik de olie zetten doe je voor het eerste gebruik en na het ontsmetten (zie onder). Gebruik niet te veel olie maar druppel steeds een stukje en wrijf het in met keukenpapier of niet pluizende doek. De olie moet even intrekken om opgenomen te worden door de snijplank. Na ongeveer 10-20 minuten moet je het oliën herhalen, net zo lang totdat de plank geen olie meer opneemt. Meestal heb je daar twee tot drie laagjes voor olie voor nodig. Daarna laat je de snijplank nog een dagje rusten, waarna je hem weer kunt gebruiken.

Een houten snijplank in de olie zetten doe je wanneer de plank er uitgedroogd uitziet of aanvoelt. Afhankelijk van hoe vaak je de plank gebruikt (en afwast) doe je dit elke week of elke maand.

Afwassen van een houten snijplank

Een houten snijplank was je af met warm water en een afwasborstel. Gebruik eventueel een klein beetje afwasmiddel is aan te raden na het snijden van rauw vlees, gevogelte of vis. Droog de plank met een theedoek en laat aan de lucht, rechtop, drogen. Met rechtop bedoelen we dat je moet kijken hoe de nerven van het hout lopen. Laat de plank opdrogen zodat de nerven verticaal lopen. Laat je de plank liggend en niet goed drogen dan is de kans groot dat deze kromtrekt. Het spreekt voor zich dat houten snijplanken nooit in de vaatwasser mogen en nooit langer dan enkele minuten in water mogen weken.

Ontsmetten van een houten plank

Af en toe is het nodig om het hout te ontsmetten. Zoals met alle snijplanken blijven er in de groeven van het mes bacteriën achter. Het natuurlijk veren van het hout en de antibacteriële eigenschappen zorgen er voor dat dit tot een minimum beperkt wordt. Om de resterende bacteriën en etensresten te verwijderen ontsmet je de plank (eens per 2-4 maanden). Om de plank te ontsmetten strooi je eens per maand grof zout over de plank. Wrijf de plank daarna in met citroen en spoel de plank vervolgens goed af met warm water. Breng daarna weer een nieuw laagje beschermende olie aan.

Snijplank van hout niet hygiënisch?

Hout is een tiental jaren geleden onhygiënisch verklaard voor gebruik op het aanrecht. Kunststof snijplanken zouden beter en schoner zijn. Een hardnekkig fabeltje dat lastig uit te roeien is. Een veelvoud aan recent onderzoek toont namelijk aan dat hout het meest hygiënische materiaal is. Bij plastic snijplanken blijven namelijk veel etensresten en bacteriën achter in de groeven. Die zijn bij het afwassen lastig uit de plank te wassen. Na verloop van tijd moet je ze dus weggooien om besmettingen te voorkomen. Bij houten planken blijken de groeven gemaakt door het koksmes zich na verloop van tijd weer te sluiten. Daarnaast heeft hout een natuurlijke antibacteriële werking. Daardoor wordt het aantal bacteriën op houten planken sterker gereduceerd dan op kunststofplanken.

2 Comments
Geef een reactie