Pannen met een anti-aanbak laag zijn erg fijn om mee te bakken. Vlees, vis, groenten en ei bak je met weinig moeite mooi bruin, zonder veel boter of olie te gebruiken. Het is keukengerei dat we vrijwel dagelijks gebruiken. Na gebruik moet je helaas afwassen. Gelukkig hebben veel mensen de beschikking over een vaatwasser. Maar mogen anti aanbak pannen in de vaatwasser?

Vaatwasser veroorzaakt slijtage anti-aanbaklaag

Bij heel veel mensen is hun goede koekenpan na een half jaartje gebruiken versleten. Hoe komt dat? In veel gevallen wordt die slijtage niet veroorzaakt omdat ze de bodem met harde voorwerpen als vorken, messen, spatels, etc. raken. Nee, de slijtage wordt veroorzaakt door het apparaat dat je heel erg veel (afwas)werk uit handen neemt: de vaatwasser! Ondanks dat veel fabrikanten op de verpakking vermelden dat de pan geschikt is voor de vaatwasser, zorgt juist dat apparaat voor een flinke slijtage van je anti-aanbakpan.

Lees ook: de beste koekenpan

Hoe komt dat?

De anti-aanbaklaag slijt in vaatwassers relatief sneller dan met de handafwassen omdat in het apparaat relatief agressieve reinigingsmiddelen gebruikt worden (vooral de tabletten). De vaatwastablet moet namelijk al het vuil oplossen, van vet tot hardnekkige eiwitten. De agressieve elementen kunnen beschadigingen veroorzaken aan pannen. Daarnaast maakt een vaatwasser de vaat op hoge temperatuur schoon (+65-75 graden) en droog (heet water of lucht). Kunststof antiaanbaklagen verliezen daardoor snel hun antiaanbak eigenschappen en bakken sneller aan. Dat geldt ook voor keramische antiaanbaklagen. Naast dat het oppervlak ruwer wordt door de reinigingsmiddelen en hoge temperatuur zie je ook dat de pannen na verloop van tijd iets doffer worden.

Bekijk hier: het assortiment met voordelige koekenpannen

Pan anti-aanbaklaag schoonmaken: met de hand

Hoewel veel pannen met antiaanbaklagen als ‘vaatwasser bestendig’ worden aangeprezen merken we dat steeds meer fabrikanten in de kleine lettertjes aanbevelen om de pan met de hand af te wassen. Met de hand afwassen voor een langere levensduur, mits je niet te agressieve schoonmaakmiddel en een niet te harde afwasborstel of sponsje gebruikt. Wil je een langere levensduur voor je pan? Was de pan dan met de hand af. Een beetje warm water, een klein druppeltje schoonmaakmiddel en een zachte afwasborstel of een zacht keukensponsje zijn voldoende om de pan in minder dan een minuut weer schoon te hebben. Het is dus helemaal niet nodig om de vaatwasmachine te gebruiken, omdat ze door de anti-aanbaklaag zeer gemakkelijk schoon te maken zijn.

2 Comments
  • Ine
    says:

    Ik heb mij jarenlang afgevraagd waarom ik maar zo kort met mijn pannen deed en waarom de laag er zo snel dof uit kwam te zien. Ik gaf het merk de schuld, maar de pannen van een ander merk vertoonde hetzelfde resultaat. Uiteindelijk bleek het de vaatwasser te zijn die de pannen beschadigde. Ik was ze nu met de hand af en dat heeft de levensduur flink verlengd. Anti aanbak pannen mogen dus niet in de vaatwasser!

Geef een reactie