Wij eten één keer in de week iets makkelijks. Dat is bij ons meestal aan het eind van een drukke werkweek. Dan hebben we geen zin meer om zelf iets te koken. We halen dan wel eens een diepvries of koel verse pizza bij de supermarkt. Bij het bakken van die pizza lopen we tegen het probleem aan dat er maar één pizza tegelijk in de oven past. Frustrerend, want we willen het liefst allemaal tegelijk eten. Gelukkig zijn er manieren om meerdere pizza’s tegelijk in de oven te bakken.

Hoe bak je meerdere pizza’s tegelijk in oven?

Twee of meer pizza’s tegelijk in de oven bakken doe je als volgt:

  • Snijd pizza’s door de helft of in kwarten en verdeel ze op het rooster. Er passen nu twee pizza’s per rooster.
  • Gebruik een pizzarek met meerdere lagen om tot wel vijf pizza’s tegelijk te bakken of koop een extra ovenrooster.
  • Geef de pizza’s 2-5 min langer dan de opgegeven bereidingstijd om af te bakken.

Hoe twee pizza’s op één ovenrooster?

Je kunt twee pizza’s op een ovenrooster bakken door de pizza’s door de helft of in kwarten te snijden en te verdelen op het rooster. Zo vul je de ruimte van het ovenrooster optimaal en passen er met gemak twee pizza’s op de plaat.

De traditionele vorm van een pizza is rond. Ook de meeste kant en klare diepvries of koelverse pizza’s hebben deze vorm. Dat is niet zonder reden en heeft voordelen. Een ronde pizza is makkelijk in gelijke delen te verdelen en ontvangt gelijkmatig warmte. Een nadeel van deze ronde vorm is dat er vaak maar één pizza tegelijk in de oven past. Een deel van de ruimte op het ovenrooster blijft echter onbenut. Door de pizza door de helft of in kwarten te snijden en te verdelen op het ovenrooster benut je de ruimte van je oven optimaal. Zo kun je twee pizza’s tegelijk bakken.

Hoe meerdere pizza’s tegelijk bakken met een pizzarek?

De pizza’s in stukken snijden is één manier om twee pizza’s tegelijk te bakken. Een andere manier om meerdere pizza’s tegelijk te bakken in de oven is gebruik maken van een pizzarek. Een pizzarek bestaat uit een RVS rek met meerdere bakplaten of roosters. Je plaatst het rek in de oven en schuift de bakplaten met diepvriespizza er op in. Zo benut je optimaal de ruimte van de oven en kun je 3 tot 5 pizza’s tegelijk bakken!  Een zelfde effect kun je bereiken door een extra ovenrooster in de oven te schuiven.

Meerdere pizza’s bakken: hoe lang bakken?

Met bovenstaande tips kun je meerdere pizza’s tegelijkertijd in de oven afbakken. In de praktijk gaat dat het beste in een heteluchtoven. Een heteluchtoven blaast de hete lucht door de hele oven. Pizza’s warmen op deze manier sneller en gelijkmatiger op.

Bij een conventionele oven komt de lucht van onder. Bij zo’n oven is het belangrijk dat de pizza’s in het midden van de oven bevinden. Als de pizza’s naast elkaar passen kun je dezelfde temperatuur en tijd aanhouden. Als de pizza’s zich boven elkaar bevinden dan kan het voor een gare en krokante pizza noodzakelijk zijn dat je:

  • De pizza’s enkele minuten langer moeten laten bakken; en/of,
  • De pizza’s halverwege een keer moeten roteren in het rek of van rooster.

Voor beide type ovens geldt dat je bij voorkeur een ovenrooster of bakplaat met gaatjes gebruikt. Door de open ruimte van het ovenrooster of de gaatjes van de bakplaat kan de warmte zich goed verdelen in de oven. Een dichte bakplaat verdeelt de warmte niet goed maar concentreert die vooral op de pizza die op die plaat ligt. De pizza die hoger of lager in de oven liggen ontvangt daardoor minder warmte, waardoor ze minder goed opwarmen.

Hoe bak jij de pizza’s voor het hele gezin af niet meer om en om te bakken, maar kan iedereen tegelijk aan tafel?

2 Comments
Geef een reactie