Hoe werkt een teflon anti-aanbaklaag?

Voordat anti-aanbakpannen werden ontwikkeld moesten (hobby)koks hun kooktechniek zo aanpassen dat eten niet bleef plakken. Ze zorgden er bijvoorbeeld voor dat het eten in beweging was en dat er voldoende olie werd gebruikt. Met de moderne anti-aanpakpannen van bijvoorbeeld teflon is dat niet meer nodig. Geen enkele andere pan maakt koken zo gemakkelijk: zonder al te veel moeite eten bakken zonder dat het aanbrandt. Hoe kan dat?

Klik hier voor ons assortiment teflon pannen

Werking van teflon laag

Teflon is een coating van ( polytetrafluoretheen, ptfe). Teflon® is een verzadigde molecuul, dat wil zeggen dat er zich geen koolstof-koolstof dubbele verbindingen vormen. Het bevat sterke enkelvoudige verbindingen van koolstof-koolstof en koolstof-fluor. Om het eenvoudig uit te leggen: eten (met name eiwitten) gaat normaal gesproken de verbinding aan met het metaal of het ijzer van de pan waardoor het aanbakt. Door een teflonlaag aan te brengen kunnen de eiwitten uit eten niet meer direct reageren met het metaal en kunnen ze dus ook niet aanbakken.

Gladde bodem van de pan

Maar de werking van Teflon is niet alleen chemisch te verklaren. Het lost ook een belangrijk fysiek probleem op van elke pan. Op microscopische niveau is de oppervlakte van zelfs de meest gladde metalen pan ruw, en zit het vol met putjes, barstjes en holtes. Wanneer daar Teflon overheen wordt aangebracht als een vloeistof, sijpelen de putjes en barstjes en holtes vol. Eenmaal gestold heeft de pan door de teflon een mooi glad / plat oppervlak gekregen.

Oude en nieuwe generatie teflon pannen

De oudere generatie teflon-pannen bevatte vroeger het giftige materiaal PFOA. Inmiddels heeft de laatste generatie pannen zo goed als veilig voor de gezondheid. Zeker niet wanneer ze gewoon goed worden gebruikt (niet bakken op hele hoge temperaturen), schoongemaakt (liever niet in de vaatwasser) en onderhouden. De nieuwe generatie pannen is uitgebreid getest en wordt dan ook veelvuldig toepgast bij nieuwe pannen van de vertrouwde kwaliteitsmerken. Indien u nog oude pannen met teflon heeft raden we wel aan die bij slijtage te vervangen voor de nieuwe generatie.

Klik hier voor ons assortiment teflon pannen

1 Reactie
  1. Goedendag met tom moet je een aantal keren de tefal pan inbranden ik dacht 1x zoals t word vermeld door tefal graag u reactie gr tom

Laat een reactie achter

Pan Kopen
Logo
Shopping cart