Waarom eten aanbrandt en hoe dat te voorkomen?

In de categorie lezersvragen beantwoorden we vragen van onze klanten en bloglezers. Met deze keer een vraag van Mia. Eten klaar maken in pannen die niet beschikken over hypermoderne anti-aanbaklagen heeft als risico dat eten (kort) aan de bodem van de pan plakt of soms zelfs aanbrandt. Hoe komt dat eigenlijk?

Klik hier voor het assortiment stalen pannen

De reden waarom eten aanbrandt in een pan

Eten blijft vooral plakken in zowel normale kookpannen als in koekenpannen zonder kunstmatige anti-aanbaklaag, zoals roestvrij staal, geanodiseerd aluminium, gietijzer en staal. Wie heeft er niet een keer een sausje aan laten branden in een steelpan? Met name het bakken van eiwitrijk voedsel als eieren, kaas, vlees, deeg en vis in een koekenpan staan erom bekend.

De oorzaak moeten we zoeken in de natuur- en scheikunde. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn bijzonder gevoelig voor plakken omdat de eiwitten reageren met metaal atomen uit bijv. ijzer. Eten blijft plakken doordat er dus een reactie ontstaat op het metaal, waardoor (tijdelijke) chemische verbindingen ontstaan tussen het eten en de pan. De tweede reden is dat elke pan, hoe gladt die ook lijkt, op microscoopniveau kleine scheurtjes, barstjes en putjes bevat. Dat is dan ook gelijk de reden dat je altijd wat olie moet gebruiken (vult de gaatjes op en regeert met het metaal).

Lees ook: De beste stalen koekenpan

Terug naar de teflon of keramische anti-aanbaklaag?

Dat eten aanbrandt in pannen die niet beschikken over hypermoderne antiaanbaklagen is frustrerend en kan er toe leiden dat je de zorgwekkende berichten over kankerverwekkende stoffen in teflon negeert en een pan met anti-aanbaklaag koopt. Dit is niet direct nodig, hoewel deze pannen natuurlijk wel erg gemakkelijk zijn. Schadelijk zijn ze naar verluid ook niet meer.

De laatste generatie teflon anti-aanbakpannen heeft geen of zeker veel minder gezondheidsrisico’s, maar een stalen of aluminium pan is nog steeds een goed alternatief. Daar moet je echter wel even aan wennen en je kooktechniek iets aanpassen. Toch is het makkelijker dan je denkt om daar eten in klaar te maken, zonder dat het aan de bodem blijft plakken. De pan moet eerst opwarmen en je moet een (klein) beetje boter of olie gebruiken.

Pan voorverwarmen en een beetje olie gebruiken

De truc om eten niet te laten aanbranden in een pan zonder (teflon) anti-aanbaklaag is temperatuur. Om probleemloos te bakken in roestvrijstaal (RVS), geanodiseerd aluminium en staal moet de pan opwarmen tot zo’n 150-160 graden Celsius voordat je start met bakken. Met een beetje oefenen weet je intuïtief wel of een pan warm genoeg is. Er is echter ook een simpel trucje om dit te testen.

Zet de pan op het vuur (let op, warm een pan langzaam op) en laat er een beetje water in vallen. Als er niks gebeurd is de pan te koud. Als het gaat bubbelen of stomen dan is het materiaal ook nog te koud. Maar als het water over de oppervlakte glijdt / danst dan is de temperatuur goed. Als de pan eenmaal de goede temperatuur heeft bereikt kun je er alles in bakken, inclusief  een ei, aardappels en natuurlijk vlees. De eerste twee bak je verder op matig vuur, vlees mag op hoog vuur dichtschroeien.

Wij adviseren onze klanten altijd een stalen pan van DeBuyer als veilig alternatief voor de teflon of keramische pan.

Heeft u een vraag? Stel hem dan hieronder of via de mail info@pankopen.nl We helpen u graag met advies.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Pan Kopen
Logo