De vaatwasser is voor veel mensen één van de grootste uitvindingen van de moderne keuken. De vaatwasmachine wast vieze glazen, bestek, borden en kopjes voor je af, soms zelf beter dan wanneer je het met de hand zou doen. Regelmatig krijgen wij de vraag of normale kookpannen en pannen met anti-aanbaklaag in de vaatwasser gedaan mogen worden.

Normale kookpannen en deksels

Normale kookpannen van RVS, staal of aluminium zijn over het algemeen goed geschikt om machinaal door de vaatwasser af te laten wassen. Wel hebben de agressieve vaatwasmiddelen / tabletten op de lange termijn een (kleine) invloed op de uitstraling van het materiaal. Dat is vooral het geval met kunststof / plastic handgrepen (pan en deksel), die sneller zullen slijten. Vaak worden ze minder mooi of worden ze minder sterk / broos. Ook emaile beschermingslagen slijten sneller. Toch kunnen we over het algemeen stellen dat kookpannen veilig afgewassen kunnen worden in een machine.

Mogen pannen met anti-aanbaklaag in de vaatwasser?

Veel koekenpannen zijn tegenwoordig voorzien van een anti-aanbaklaag. Deze laag is de afgelopen jaren steeds sterker en slijtvaster geworden. Fabrikanten geven dan ook aan dat deze pannen geschikt zijn voor in de vaatwasser. Onze ervaring is dat je na verloop van tijd toch slijtage van de laag ziet ontstaan. Dat komt door de agressieve schoonmaakmiddelen die worden gebruikt in de machine. Pannen met anti-aanbaklaag mogen dus in de vaatwasser, maar het is beter om ze met de hand af te wassen. Zo verhoog je de levensduur van je pan. Is je koekenpan met anti-aanbaklaag versleten door het machinaal afwassen? Dan is het tijd om een nieuwe te kopen!

Lees ook: de beste koekenpan

Tips om pannen met de hand af te wassen

Zowel normale kookpannen als pannen met een anti-aanbaklaag mogen, op advies van de fabrikanten zelf, dus in de vaatwasser afgewassen worden. Toch adviseren wij om met name een pan met anti-aanbaklaag (wok, koekenpan, grillpan) met de hand af te wassen. Hiermee voorkom je slijtage door de agressieve schoonmaakmiddelen die in de vaatwasmachine worden gebruikt. Gebruik voor het afwassen een zachte spons of afwasborstel en een mild afwasmiddel. Voor rvs, stalen of aluminium kookpannen geldt dit advies minder. Deze pannen kunnen beter tegen de schoonmaakmiddelen.

Geef een reactie