Verschil tussen PTFE en titanium antiaanbaklaag?

Een antiaanbakpan is gemakkelijk in gebruik. Iedereen kan er in koken: het eten blijft niet plakken aan de bodem, het brandt niet zomaar aan en de pan is heel makkelijk schoon te maken. Het meest gebruikte materiaal voor een anti-kleeflaag is momenteel PTFE – ook bekend onder de merknaam Teflon. Steeds vaker zijn er ook pannen met een Titanium antiaanbaklaag te koop. Wat is het verschil tussen de normale (PTFE) antiaanbaklaag en pannen met een titanium laag? En welke is het beste?

Het verschil tussen een pan met PTFE en Titanium anti-aanbaklaag

Titanium anti-aanbaklagen hebben net als de normale anti-aanbaklaag PTFE als hoofdbestandsdeel. Het verschil zit hem er in dat bij de titanium pan de PTFE laag extra versterkt is met titaniumdeeltjes. Titanium is een licht en hard metaal met een hoog smeltpunt. Door dit materiaal in de toplaag van het PTFE te verwerken wordt de anti-kleeflaag sterker / duurzamer. Titanium zelf heeft overigens geen anti-aanbak eigenschappen. Sterker nog, van zichzelf is het net zo plakkerig, zo niet plakkeriger dan roestvrij staal. Pas wanneer het wordt gecombineerd met een anti-aanbaklaag zoals PTFE ontstaan de voordelen.

Voordeel van Titanium ten opzichte van PTFE

Het voordeel van een met titanium verstevigde anti-aanbaklaag is dat deze daardoor een stuk sterker en krasbestendiger is dan PTFE alleen. Ook heeft de laag betere anti-aanbakprestaties: het eten plakt minder snel aan de pan en als dat toch gebeurd is de pan makkelijker schoon te maken. Titanium zorgt er ook voor dat de laag vormvast is. Daardoor kan het afspoelen van een hete pan onder koud water minder kwaad. Tenslotte is het idee dat de hardere deeltjes gemengd met de PTFE de slijtage van de anti-aanbaklaag verminderen. De pan heeft daardoor een langere levensduur, tot wel 3-5 jaar bij normaal gebruiken.

Daarvoor moet je de pan nog steeds voorzichtig behandelen. Hoewel een met titanium verstevigde laag beter bestand is tegen krassen door harde voorwerpen (metaal) dan PTFE, kan het nog steeds beschadigen. Gebruik daarom ook bij titanium antiaanbaklagen plastic- of siliconen spatels en ga er nooit met een metalen vork, mes of lepel in roeren. De deeltjes titanium verwerkt in het PFTE beschermen ook niet tegen het op hoge temperatuur verwarmen van de pan of tegen de vaatwasser. Ons advies is daarom om ook dit materiaal niet keer op keer op de hoogste temperatuur stand van je fornuis op te warmen en altijd met de hand af te wassen (een zachte afwasborstel en geen schuursponsje).

Is titanium veilig voor mijn gezondheid?

De sterke Titanium anti-aanbaklaag is net als PTFE 100% veilig voor je gezondheid. Zoals beschreven bestaan beiden lagen uit het hoofdbestanddeel PTFE. In een ander artikel schreven we al dat PTFE veilig is, doordat een van de giftige ingrediënten (PFOA) al meer dan 15 jaar niet meer gebruikt wordt in pannen. Op Titanium pannen wordt niet altijd vermeld dat de laag hoofdzakelijk gemaakt is van PTFE. Als je een pan ziet met de beschrijving “vrij van PFOA” dan kun je er vrij zeker van zijn dat het van PTFE gemaakt is.

Samengevat

Titanium pannen zijn dus vrijwel altijd pannen gemaakt van PTFE, maar dan extra versterkt met dit nieuwe materiaal. De titanium laag is zeer sterk en krasvast. Het is dus niet te omschrijven als alternatief voor PTFE, maar als een verbetering daarvan die er voor zorgt dat je prettig kunt bakken en de pan een langere levensduur heeft. De bakeigenschappen van een titanium verharde traditionele anti-aanbaklaag zijn overigens vergelijkbaar met PTFE pannen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Pan Kopen
Logo