Er zijn verschillende soorten snijplanken. Denk aan houten snijplanken, snijplanken van glas of kunststof. Maar welk materiaal kies je? Welke is het meest hygiënisch? Welke spaart je messen? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje. Welke snijplank moet je kopen?

Hout en bamboo snijplank

Een houten of bamboe snijplank ziet er mooi en robuust uit. Hout wordt al heel lang als materiaal voor snijplanken gebruikt. Het is sterk en het maakt de messen niet bot. Het nadeel van hout is dat bacteriën makkelijk achter blijven in de poriën en groeven, met name als het voedsel vochtig is. Over het algemeen is het advies om een houten of bamboe snijplanken daarom met name voor brood en kaas te gebruiken. Tevens kun je houten of bamboo snijplanken niet in de vaatwassen doen of met te heet water wassen, omdat ze dan krom gaan trekken. Na het afwassen vanwege het kromtrekken ook goed afdrogen.

Lees ook: wat is de beste snijplank?

Kunststof snijplank

Kunststof snijplanken worden met name in de professionele keuken gebruikt. Ze werken dan met verschillende kleuren zoals rood voor vlees en blauw voor vis om kruisbesmetting te voorkomen. Ook wanneer je thuis een kunststof snijplank gebruikt, is het aan te raden aparte snijplanken te hanteren voor vlees, vis en kip. Kunststof snijplanken plaats je makkelijk in de afwasmachine en zijn licht in gebruik. Helaas weet je bij een kunststof snijplank niet altijd van welk soort het gemaakt is en of het vrij is van schadelijke stoffen. Ook kunnen slechte kwaliteit kunststof bij slijtage / veelvuldig gebruik stukjes los gaan laten.

Glazen snijplank

Een glazen snijplank is ideaal als je vis of kip wilt bereiden omdat je deze goed met heet water kunt reinigen. Daarnaast neemt een glazen snijplank geen bacteriën op dus werkt het ook zeer hygiënisch. Helaas heeft een glazen snijplank ook zijn nadelen. Jouw messen worden er enorm bot van, omdat glas een zeer hard materiaal is.

Stenen snijplank

Een stenen snijplank ziet er mooi en stijlvol uit. Stenen snijplanken krassen niet en kun je makkelijk schoonmaken met heet water. Toch heeft een stenen snijplank, net als een glazen snijplank, als nadeel dat de messen snel bot worden. Ons advies: niet gebruiken als snijplank, maar om gerechten op te presenteren.

Conclusie: koop een houten snijplank

Houten of bamboe snijplanken hebben onze persoonlijke voorkeur. Ze zijn een mooi design accessoire in de keuken en sparen onze messen. We zijn echter wel altijd scherp op het direct na het snijden goed afwassen, om bacteriën geen kans te geven. Vanwege hygiëne staan kunststof snijplanken op een gedeelde eerste plaats. Glas en steen zijn wat ons betreft niet geschikt.

Geef een reactie