Ben je een liefhebber van de Aziatische keuken en wil je zelf heerlijke wokgerechten bereiden? Dan moet je kiezen tussen een wok of een wadjan, twee traditionele kookpannen die hun oorsprong vinden in respectievelijk de Chinese en Indonesische keuken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een wok en een wadjan en welke is het meest geschikt voor jouw kookstijl? In dit artikel zetten we alle feiten voor je op een rij, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken!

Belangrijkste bevindingen:

 • Een wok is een dunne plaatstalen koekenpan met een ronde bodem en een steel, geschikt voor roerbakken, frituren, stoom en meer.
 • Een wadjan is een gietijzeren pan met twee handgrepen, geschikt voor stoven, bakken en sudderen.
 • De keuze tussen een wok en een wadjan hangt af van je kookstijl en voorkeuren.
 • Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor zowel wokpannen als wadjans, zoals plaatstaal, carbon, RVS, teflon en thermolon (keramiek).
 • Kies altijd een pan van goede kwaliteit en houd rekening met het onderhoud en gebruik.

Belangrijk om te benaderukken dat het materiaal leidend is. Je hebt ook pannen met twee handgrepen die meer op wokpannen lijken, omdat je erin wokt en snel opwarmt, terwijl traditioneel een wadjan alleen twee handgrepen heeft (en een wokpan een steel). Een traditionele wadjan is gemaakt van gietijzer en een traditionele wokpan is gemaakt van plaatstaal.

Wat is een wok en hoe gebruik je het?

Een wok is een traditionele Chinese kookpan gemaakt van dun plaatstaal. Deze veelzijdige pan is een essentieel onderdeel van de Aziatische keuken en wordt gebruikt voor verschillende kooktechnieken, zoals roerbakken, frituren en stomen. We hebben een aparte pagina met de beste wokpannen als je daar naar op zoek bent. 

De plaatstalen wok is geliefd omdat het erg snel op temperatuur is en hoge temperaturen aan kan. Door de bolle bodem wordt de hitte goed verdeeld, waardoor ingrediënten snel kunnen garen. Een wok kan op hoog vuur worden gebruikt, wat bijdraagt aan het behoud van de smaak en textuur van de gerechten. De zogenaamde wok-hay.

Het gebruik van een wok vereist een speciale techniek: het constant omschudden van de ingrediënten met een wokspatel of tang. Hierdoor worden de ingrediënten gelijkmatig gekookt en krijgen ze een unieke smaak en textuur. Het is essentieel om constant in beweging te blijven en niet te lang op één plek te laten sudderen.

Naast roerbakken is een wok ook geschikt voor andere kooktechnieken, zoals frituren en stomen. Bij frituren krijgen gerechten een knapperige textuur en heerlijke smaak. Voor stomen wordt er een stoomrekje gebruikt om de ingrediënten boven het kokende water te plaatsen, zodat ze gaar worden zonder echt te koken.

De wok is een veelzijdig en onmisbaar kookgerei in de keuken. Met de juiste techniek en een beetje oefening kun je heerlijke Aziatische gerechten bereiden en genieten van de unieke smaken en texturen die een wok biedt.

In Nederland worden veel wokpannen hebben een (keramische) anti-aanbaklaag. Dat zijn eigenlijk geen echte wokpannen omdat ze niet de hoge temperatuur kunnen halen. Ze zijn echter wel erg gebruiksvriendelijk (ook voor op inductie). En door het gebruik van aluminium erg licht en gemakkelijk om te wokken. 

ONYX COOKWARE™ HYBRIDE ANTIAANBAK WOKPAN 30CM

Voordelen van het gebruik van een traditionele wok:

 • Snelle en gelijkmatige warmteverdeling
 • Mogelijkheid tot roerbakken, frituren en stomen
 • Behoud van smaak en textuur van ingrediënten
 • Veelzijdig en geschikt voor diverse kooktechnieken

Wat is een wadjan en hoe gebruik je het?

Een wadjan is een kookpan met twee handgrepen, oorspronkelijk gebruikt in de Indonesische keuken. Het is gemaakt van gietijzer en heeft een dikke wand en bodem die de warmte goed vasthoudt. Een wadjan is ideaal voor verschillende kooktechnieken, zoals stoven, bakken en sudderen van gerechten.

Een gietijzeren wadjan kan ook gebruikt worden voor snelle wokgerechten, maar het vereist wat meer tijd om op te warmen. Het gebruik van een wadjan vereist geen hoog vuur, maar het regelmatig omscheppen van de ingrediënten om ze gelijkmatig te koken.

Met een wadjan kun je heerlijke stoofgerechten bereiden, waarbij de dikke wand zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. Bakken en sudderen zijn ook perfecte toepassingen voor een gietijzeren wadjan. De pan behoudt de warmte goed, waardoor gerechten langzaam kunnen garen en vol van smaak worden.

Verschillen tussen een wok en een wadjan

Het belangrijkste verschil tussen een wok en een wadjan zit hem in het materiaal en het gebruik.

 • Een wok is gemaakt van dun plaatstaal en wordt voornamelijk gebruikt voor snelle roerbakgerechten en andere kooktechnieken.
 • Een wadjan daarentegen is gemaakt van gietijzer en wordt gebruikt voor langdurig stoven, bakken en sudderen van gerechten.

Een wok heeft een ronde bodem en een steel, terwijl een wadjan een platte bodem en twee handgrepen heeft.

Beide pannen hebben hun eigen unieke kenmerken en zijn geschikt voor verschillende kookstijlen.

EigenschapWadjanWok
MateriaalGietijzerStaal
VaatwasserNeeNee
AntiaanbaklaagNeeNee
Vastpakken2 handgrepen1 steel
Wokken / bakkenJaJa
StomenNeeJa
FriturenJaJa
SudderenJaNee

 

Materialen en bodems van wokpannen en wadjans

Er zijn verschillende materialen en bodems beschikbaar voor zowel wokpannen als wadjans. Voor wokpannen zijn er materialen zoals plaatstaal, carbon, RVS, teflon en thermolon. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Plaatstaal is populair vanwege de goede warmtegeleiding en duurzaamheid. Carbon staat bekend om zijn snelle opwarmtijd en lichtgewicht ontwerp. RVS is roestvrij en gemakkelijk schoon te maken. Teflon en thermolon zijn anti-aanbakmaterialen die het koken en reinigen vergemakkelijken.

Voor wadjans zijn er voornamelijk gietijzeren wadjans beschikbaar. Gietijzer heeft uitstekende warmtebehoud- en warmteverdelingseigenschappen, waardoor het ideaal is voor het langzaam stoven en sudderen van gerechten. Gietijzeren wadjans zijn meestal voorzien van een platte bodem. Deze platte bodem zorgt voor stabiliteit op het fornuis en elimineert de noodzaak van een wokring.

 • Plaatstaal: goede warmtegeleiding, duurzaam
 • Carbon: snelle opwarmtijd, lichtgewicht
 • RVS: roestvrij, gemakkelijk schoon te maken
 • Teflon: anti-aanbaklaag
 • Thermolon: anti-aanbaklaag
 • Gietijzer: uitstekende warmtebehoud en warmteverdeling

Je ziet ook weleens stalen wadjans maar die hebben alle eigenschappen van een wok met 2 handvatten in plaats van 1 steel. Ook zie je weleens wadjans met een antiaanbaklaag en die verschillen ook niet veel van een wokpan met antiaanbaklaag.

De keuze voor het juiste materiaal en de juiste bodem hangt af van je persoonlijke voorkeur en kookstijl. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen die van invloed kunnen zijn op de kookprestaties en duurzaamheid van de pan. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van elk materiaal en elke bodem zorgvuldig af te wegen voordat je een wokpan of wadjan kiest.

Beste wokpan PFAS vrij

Wok of wadjan, wat is de beste keuze?

De beste keuze tussen een wok en een wadjan hangt af van je kookbehoeften. Als je van snelle roerbakgerechten houdt, dan is een plaatstalen wok de beste keuze. Het is duurzaam, goedkoop en geschikt voor diverse kooktechnieken. Een plaatstalen wok warmt snel op en zorgt voor gelijkmatige hitteverdeling. Hierdoor kun je ingrediënten snel roerbakken en behouden ze hun knapperigheid. Bovendien kun je met een woksaus je gerecht gemakkelijk op smaak brengen. Een plaatstalen wok is ook lichter dan een gietijzeren wadjan, waardoor het makkelijker is om ermee te werken.

Aan de andere kant, als je liever gerechten stooft, bakt en laat sudderen, dan is een gietijzeren wadjan de beste keuze. Een gietijzeren wadjan houdt de warmte goed vast, waardoor je gerechten langzaam kunt garen en de smaken goed kunt laten ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke rendang of andere curry. Door het dikke materiaal van de wadjan blijft de warmte gelijkmatig verdeeld, zonder dat het snel afkoelt. Dit maakt het ideaal voor langdurig koken en sudderen. 

Wat je ook kiest, kijk ook goed naar de maat. De meeste gerechten uit de oosterse keuken hebben veel volume en dus is een grote wokpan of wadjan een goede keuze. Aan de andere kant moet je ook rekening houden met het fornuis. Zeker als je inductie hebt moet je goed kijken aar de diameter! 

Over het algemeen kun je dus stellen dat een plaatstalen wok de beste keuze is voor snelle roerbakgerechten en diverse kooktechnieken, terwijl een gietijzeren wadjan geschikt is voor langdurig stoven, bakken en sudderen. Denk dus goed na wat je precies wil koken en kies de pan die het beste bij jouw culinaire avonturen past!

Onderhoud en gebruikstips voor een wok of wadjan

Om ervoor te zorgen dat zowel je wokpan als wadjan in optimale conditie blijven en een lange levensduur hebben, is specifiek onderhoud en correct gebruik essentieel. Hier zijn enkele belangrijke tips:

Onderhoud en gebruik van een plaatstalen wokpan:

 • Begin met het inbranden van de wokpan voordat je deze gaat gebruiken. Dit voorkomt roestvorming en verbetert de anti-aanbaklaag.
 • Reinig de wokpan na elk gebruik met heet water en een afwasborstel. Gebruik geen schuurspons of schurende reinigingsmiddelen, omdat deze de anti-aanbaklaag kunnen beschadigen.
 • Droog de wokpan grondig af om roestvorming te voorkomen. Hang de wokpan op een droge en goed geventileerde plaats.
 • Controleer regelmatig de staat van de wokpan en breng indien nodig een nieuwe laag olie aan om de anti-aanbaklaag te herstellen.
 • Laat de wokpan eerst goed warm worden voordat je olie en daarna de ingrediënten toevoegt.

Onderhoud van een gietijzeren wadjan:

 • Voer een inbrandproces uit bij de eerste ingebruikname van de gietijzeren wadjan. Dit zorgt ervoor dat er een sterke anti-aanbaklaag ontstaat en helpt roestvorming te voorkomen.
 • Reinig de wadjan na elk gebruik met heet water en een zachte borstel. Bij hardnekkig vuil kun je een stalen schuursponsje gebruiken. Gebruik geen afwasmiddel, omdat dit de laag kan aantasten.
 • Droog de wadjan grondig af met een droge doek en bewaar deze op een droge plaats om roestvorming te voorkomen.
 • Controleer regelmatig de staat van de wadjan en breng indien nodig een nieuwe laag olie aan om de anti-aanbaklaag te herstellen.

Onthoud dat zowel de wokpan als de wadjan kwetsbaar zijn voor roestvorming. Het is belangrijk om ze goed te onderhouden en droog te bewaren om de levensduur te verlengen. Daarnaast is regelmatige controle op beschadigingen en herinbranden indien nodig van cruciaal belang voor optimale prestaties en een langdurig gebruik.

Conclusie

De keuze tussen een wok en een wadjan hangt af van je kookstijl, voorkeuren en kookbehoeften. Als je graag snelle roerbakgerechten wilt bereiden en verschillende kooktechnieken wilt uitproberen, dan is een wok de beste keuze voor jou. Met een wok kun je eenvoudig groenten, vlees en andere ingrediënten roerbakken en snel een smakelijke Aziatische maaltijd op tafel zetten. Daarnaast is de wok ook geschikt voor frituren en stomen, waardoor het een veelzijdige pan is in de keuken.

Aan de andere kant, als je graag gerechten wilt stoven, bakken en sudderen gedurende langere tijd, dan is een wadjan de ideale keuze. Met een wadjan kun je heerlijke Indonesische gerechten bereiden, zoals stoofschotels, gebakken rijst en curry’s. De dikke wand van de wadjan houdt de warmte goed vast, waardoor je gerechten gelijkmatig worden verwarmd en op smaak komen.

Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je een pan van goede kwaliteit kiest. Investeer in een wok of wadjan die lang meegaat en bestand is tegen intensief gebruik. Denk ook aan het onderhoud en gebruik van de pan, zoals het goed inbranden en regelmatig schoonmaken. Daarnaast is het formaat van de pan ook belangrijk. Kies een wok of wadjan met voldoende kookruimte, zodat je gemakkelijk kunt roerbakken of stoven zonder dat de ingrediënten overlopen.

Neem de tijd om de juiste wokpan of wadjan te kiezen die past bij jouw Aziatische kookavonturen. Of je nu een snelle roerbakmaaltijd wilt bereiden of liever langzaam een stoofpot wilt laten sudderen, er is een wok of wadjan die perfect bij jouw kookbehoeften past. Maak een weloverwogen keuze en geniet van heerlijke zelfgemaakte Aziatische gerechten!

 

Veelgestelde vragen over wok of wadjan

Een wok is een dunne plaatstalen kookpot met een ronde bodem en een steel of handgrepen, terwijl een wadjan een gietijzeren pan is met twee handgrepen. Een wok is geschikt voor roerbakken, frituren, stomen en meer, terwijl een wadjan ideaal is voor langdurig stoven, bakken en sudderen.

Een wok is een dunne plaatstalen kookpan met een ronde bodem en een steel. Het warmt snel op en is geschikt voor roerbakken, frituren, stomen en andere kooktechnieken. Om een wok te gebruiken, moet je een hoog vuur gebruiken en de ingrediënten constant omschudden om ze gelijkmatig te koken.

Een wadjan is een gietijzeren kookpan met twee handgrepen. Het is geschikt voor langdurig stoven, bakken en sudderen van gerechten. Het kan ook worden gebruikt voor snelle wokgerechten, maar het vereist wat meer tijd om op te warmen. Bij het gebruik van een wadjan is het belangrijk om regelmatig de ingrediënten om te scheppen voor een gelijkmatige bereiding.

Het belangrijkste verschil zit in het materiaal en het gebruik. Een wok is gemaakt van dun plaatstaal en wordt gebruikt voor snelle roerbakgerechten en andere kooktechnieken. Een wadjan daarentegen is gemaakt van gietijzer en wordt gebruikt voor langdurig stoven, bakken en sudderen. Een wok heeft een ronde bodem en een steel, terwijl een wadjan een platte bodem en twee handgrepen heeft.

Er zijn weinig verschillen tussen een wok en een wadjan als beide pannen gemaakt zijn met een antiaanbaklaag. Het enige verschil is de vormgeving en hoe je de pan vastpakt (met twee handvatten of één steel). Het grootste verschil zit namelijk in het materiaal en als die gelijk zijn, dan vallen de verschillen eigenlijk weg. 

Voor wokpannen zijn er materialen zoals plaatstaal, carbon, RVS, teflon en thermolon. Voor wadjans zijn er voornamelijk gietijzeren wadjans met verschillende bodems, zoals een platte bodem. Elk materiaal en bodem heeft zijn eigen kenmerken en voordelen.

De beste keuze hangt af van je kookbehoeften. Als je van snelle roerbakgerechten houdt, dan is een plaatstalen wok de beste keuze. Als je liever gerechten stooft, bakt en laat sudderen, dan is een gietijzeren wadjan de beste keuze. Het formaat van de pan is ook belangrijk, kies minimaal 35 cm ø voor voldoende kookruimte.

Een plaatstalen wok moet goed worden ingebrand en droog worden opgehangen om roestvorming te voorkomen. Het kan worden schoongemaakt met heet water en een afwasborstel. Een gietijzeren wadjan moet ook goed worden ingebrand en droog worden bewaard. Het kan worden schoongemaakt met heet water en een stalen schuursponsje indien nodig. Beide pannen moeten regelmatig worden gecontroleerd op beschadigingen en opnieuw worden ingebrand indien nodig.

Kies voor een wokpan van plaatstaal met een ronde bodem en goede warmtegeleiding. Kies voor een wadjan van gietijzer met een platte bodem en goede warmtebehoud. Controleer de kwaliteit van het materiaal en de afwerking. Lees ook reviews en beoordelingen van andere gebruikers om de juiste keuze te maken.

De beste keuze hangt af van je kookstijl, voorkeuren en kookbehoeften. Een wok is ideaal voor snelle roerbakgerechten en diverse kooktechnieken, terwijl een wadjan geschikt is voor langdurig stoven, bakken en sudderen. Neem de tijd om de juiste wokpan of wadjan te kiezen die past bij jouw Aziatische kookavonturen.