Fonduen is gezellig en net weer iets anders dan gourmetten. Een fondueset staat garant voor een gezellig avondje met een groep vrienden of familie. Het is een leuke manier om, met bijvoorbeeld het hele gezin of net een groep vrienden, samen te koken en te eten. Ieder heeft zijn eigen fonduevork. Om beurten neemt iemand een stukje kaas, vlees of vis uit de fonduepan. Welk type fonduepan kopen?

Vleesfonduepan?

Om te kunnen fonduen moet je een fonduepan kopen. Hoewel je de meeste fonduepannen kunt gebruiken voor meerdere soorten fondue, willen we je wel enkele tips geven. Voor vleesfondue is het over het algemeen aan te raden om een roestvrijstalen pan te gebruiken. RVS wordt snel warm en is bestand tegen de hoge temperaturen van de olie. Dit soort sets zijn bovendien vaak ontworpen met veiligheid in gedachte. Ze hebben vaak een anti-spat scherm om hete olie of kaas tegen te houden. Belangrijk is ook dat deze sets gemakkelijk schoon zijn te maken. Kies je voor een RVS fonduepan met antiaanbaklaag? Je kunt die pan dan ook gebruiken voor kaasfondue.

Kaasfonduepan?

Wil je liever alleen kaasfondueen? Dan kun je ook kiezen voor een wat traditionelere aardewerken kaasfondue pan of een caquelon. Bij kaasfonduepannen laat je vaak eerst de kaas smelten op het fornuis, om die daarna in gesmolten toestand te houden met een kleine warmtebron (Zie onder). De meeste kaasfonduesets zijn ook geschikt voor chocoladefondue. Let op: vleesfondue is vaak niet mogelijk in een aardewerk pan. Dit komt omdat de warmtebron vaak niet heet genoeg wordt om de bouillon op temperatuur te houden en het aardewerk lastig vrij van olie te krijgen is.

Elektrisch of met brandggel?

De inhoud van je fonduepan kan je op verschillende manieren verwarmen en warm houden. De meest gebruikte manieren om je fondue op temperatuur te houden zijn elektrisch, met een brander of met een waxinelichtje. Moet je nu kiezen voor een elektrische set of op een gelbrander? Een elektrsich set heeft een aantal voordelen. Het grootste voordeel is dat de temperatuur goed te regelen is. Daarmee voorkom je aanbranden of te heet worden van de vloeistof. De meer traditionele kaasfonduepannen van aardewerk werken doorgaans alleen met een brandgel. Als de kaas of chocolade gesmolten is zet je de pan op een onderstel met een brander of waxinelichtje. Die warmtebronnen dienen enkel om de fondue warm te houden.

Ons advies? De beste fonduepan is elektrisch!

Een fonduepan kopen? Koop dan een elektrisch fondueset van RVS met antiaanbaklaag. Die zijn er in moderne maar ook traditionelere designs. Het voordeel van dit soort sets is dat ze zowel in de voorbereiding als tijdens het fonduen en het opruimen erg gebruiksvriendelijk zijn. Daarnaast zijn ze geschikt voor zowel kaas-, vlees- en chocoladefondue. Bekijk hier de elektrische fonduesets.

2 Comments
  • Johan
    says:

    Gietijzer kan eventueel ook nog. Alleen ook die moet je vaak met brandgel op temperatuur houden en eerst op het fornuis opwarmen (gevaarlijk met olie lopen van fornuis naar tafel!). Wel mooi natuurlijk zo’n gietijzeren fondue… Dat wel

Geef een reactie