De beste frituurpan voor het bakken van oliebollen!

De beste frituurpan voor het bakken van oliebollen!

Zelf oliebollen bakken is niet moeilijk. Maar hoe lekker je beslag ook is, om de perfecte oliebollen te bakken heb je ook een goede frituurpan nodig. De lekkerste oliebollen bak je dan heerlijk krokant van buiten en smeuïg van binnen. Wij hebben de beste frituurpan voor het bakken van oliebollen getest en adviseren welke je het beste kunt kopen.

Waar moet een frituurpan voor oliebollen aan voldoen?

De beste frituurpan voor het bakken van oliebollen moet groot genoeg zijn om meerdere oliebollen tegelijk te bakken. Ook is het cruciaal dat het apparaat in staat is de olie tijdens het bakken op temperatuur te houden. Alleen dan krijg je ze krokant van buiten, smeuïg van binnen. Het beslag van oliebollen kan voor bakrestjes in het bakvet zorgen. Naast regelmatig even met de zeef er door tijdens het bakken, helpt het als de pan is voorzien van een koele zone. Alle kleine stukjes die door de mandjes heen vallen komen in deze koude zone terecht en verbranden dan minder snel. Dat zorgt er voor dat de olie langer meegaat. Handig is het als je een frituurpan ook makkelijk kunt schoonmaken. Een demontabele frituurpan waarvan de onderdelen vaatwasmachinebestendig zijn scheelt je een hoop tijd. Voor de veiligheid is het van belang dat je na gebruik de frituurpan kunt afsluiten en dat de buitenkant niet te warm wordt tijdens gebruik.

De beste frituurpan voor oliebollen

Wij adviseren een dubbele frituurpan met twee afzonderlijke mandjes in eigen olie. In veel gevallen is de temperatuur van beide pannen afzonderlijk te regelen. Zo kun je doorlopend bakken. Naast tegelijkertijd oliebollen bakken in beide mandjes kun je natuurlijk ook oliebollen in het ene mandje en appelbeignets in het andere mandje bakken. Zo blijft de olie schoon en gescheiden. Of in het ene mandje bitterballen, terwijl je in het andere mandje oliebollen bakt. Een dubbele friteuse is ook na oudjaar handig. Bijvoorbeeld voor het tegelijkertijd bakken van frites in het ene mandje en snacks in het andere. Zo is alles te gelijk klaar en kun je aan tafel.

De beste frituurpannen voor het bakken van oliebollen vinden wij de Princess 183028 en de Bestron DF402B.

Beide frituurpannen hebben een grote inhoud. Het verschil (en daarmee aan jou de keuze wat je prettig vindt) zit hem in de oliehoeveelheid. De Princess frituurpan beschikt over twee afzonderlijke frituurpannen van ieder drie liter. Ze zijn dus volledig gescheiden en worden afzonderlijk op temperatuur gehouden. De Bestron frituurpan heeft één oliebak van 4,5 liter. Je plaatst daarin de grote of twee kleinere mandjes, die gebruik maken van dezelfde olie. De grote mand is handig als je meerdere oliebollen tegelijkertijd wilt bakken van dezelfde kwaliteit of het hele gezin tegelijk van friet te voorzien. Naast het oliereservoir zijn beide friteuses vergelijkbaar in kwaliteit. Zowel de Bestron als de Princess zijn krachtige kwaliteit friteuses met respectievelijk 2000 en 1800 watt vermogen. Ze kunnen in de vaatwasser, hebben een traploos instelbare temperatuurregeling en hebben een koude zone.

Lees ook: frietsnijder kopen

Oliebollen bakken zonder frituurpan op het fornuis

Wat als je geen ruimte hebt voor een elektrische frituurpan, maar toch oliebollen wilt bakken voor oudjaar? Dan is een friteuse voor op het fornuis mogelijk een optie. Deze pannen beschikken over een mandje en een pan die de warmte gelijkmatig over de pan kan verdelen. Je vult de frituurpan voor op het fornuis met olie en laat dit langzaam opwarmen op het fornuis. Dit type frituurpannen is geschikt voor alle warmtebronnen. Na het bakken van de oliebollen voer je de olie af en maak je de pan eenvoudig schoon in de vaatwasser. Nu berg je de pan gewoon ergens op tot volgend jaar. Tip: koop er wel een thermostaat bij als die er niet al standaard bij zit.

Zelf oliebollen bakken

Het grote voordeel van het zelf bakken van oliebollen is dat je de oliebollen naar eigen smaak kunt bakken. Er zijn duizenden recepten voor het bakken van oliebollen in de friteuse te vinden. Traditioneel gemaakt met krenten of rozijnen of juist zonder. En wat dacht je van gevuld met stukjes appel of gember of cranberry of … lekker hartig met Parmezaanse kaas.

Het frituren van de bollen deeg zelf is niet moeilijk. Verhit olie in de frituurpan tot 175 °C. Doop een olieboltang, ijstang of lepels kort in de hete olie en schep vervolgens uit het beslag een bolletje. Laat nu de oliebol in de hete frituurolie glijden door de tang vlak boven de olie in te knijpen. De oliebollen moeten ongeveer 5 minuten bakken, afhankelijk van het formaat. Keer de oliebollen halverwege de baktijd. Frituur nooit te veel oliebollen te gelijk, wij raden er maximaal 4 tegelijk te bakken.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkelt (waaronder pannen, keukenapparatuur- en gerei). Ze deelt haar ervaringen op onze website en adviseert ze je welke pannen te kopen. Lees meer over Hanneke.

Geef een antwoord

Sluit Menu