Naast een stoompan zijn er ook speciale bamboe stoommandjes te koop. Met dit stoommandje stoom je onder andere dim sum, vlees- of visgerechten, groenten, bapao broodjes, dumplings en diverse andere Aziatische gerechten.

Een bamboe stoommandje kopen

Een bamboe stoommandje is een stoommand die iedereen kan gebruiken. Je hebt er geen passende pan voor nodig. De stoommand zet je gewoon in een kookpan en je stoomt bijvoorbeeld zelf de heerlijkste groente of vis. Als je wel eens op vakantie bent geweest bent dan weet je dat bamboe stoommandjes niet weg te denken zijn uit de Aziatische keuken. Stomen wordt daar al eeuwenlang gedaan. Daarvoor wordt traditioneel nog steeds bamboe gebruikt als materiaal om in te stomen. Het is goedkoop, stevig, behoudt zijn vorm, en is smaak en geurloos. Ideaal dus voor het garen van eten. Het voordeel van bamboe stoommanden is dat deze ook nog eens gemakkelijke zijn op te bergen én een echte eyecatcher kunnen zijn in de keuken! Klik hier voor de stoommandjes van bamboe.

Naast bamboestoommandjes kun je ook stoommandjes van kunststof of metaal krijgen. Het voordeel van metaal is je deze goed kunt afwassen en er geen geuren en kleuren in het mandje achterblijven. Daarnaast kunnen metalen mandjes in de vaatwasser. Bamboe mag niet in de vaatwasmachine. Bekijk de stoommandjes hier. Voordeel van de metalen en kunststofmandjes is dat je ze daarnaast in kunt vouwen en daardoor ruimte besparen. Je hoeft er niet speciaal een stoompan voor te kopen (bespaart je ruimte), ook al werkt een stoompan wel een stuk prettiger.

Voordelen van stomen

Groenten stomen is een gezonde manier om groenten te bereiden. Tijdens het stomen wordt voedsel verhit tot een temperatuur van rond de 90 graden. Gestoomde gerechten zitten vol vitamines en zijn door de bereidingswijze bovendien goed voor jouw lijn. Je voegt geen vet toe. De smaak blijft behouden en wordt niet weggespoeld met het kookwater, zoals bij normaal koken kan gebeuren. Ook bij stomen verdwijnen er wel iets van vitamimen, want als het product gaar wordt dan verliest het altijd vocht en bij verhitting. Er gaan dus altijd vitamines verloren, maar minder dan bij normaal koken. Je zal ook merken dat de textuur en de smaak van gestoomd eten beter is dan met traditioneel koken. Dat geldt ook voor de kleur. Broccoli bijvoorbeeld blijft prachtig natuurlijk donker groen.

Een bamboe stoommandje gebruiken

Het basisprincipe van stomen is dat je een bodempje water in de pan aan de kook brengt. Houd de bodem van je stoommand schoon door er een stuk bakpapier of vetvrij papier op te leggen als je stoomt. Als het water eenmaal aan de kook is zet je het bamboe mandje (of metalen of kunststof) stabiel op / in de pan. Zorg dat het mandje het water niet raakt, want dan gaan de groenten koken in plaats van stomen. Je kunt mandjes op elkaar stapelen als je meerdere gerechten tegelijkertijd wilt stomen. Een product dat op laag vuur gestoomd moet worden, zoals vis, zet je bovenop. Doe het deksel op het stoommandje of pan en laat de groenten even stomen. Haal het deksel eraf en voel of je de groente gaar genoeg vindt. De kooktijd is meestal iets korter (tot een kwart van de tijd minder) dan bij normaal koken in water. Bij stomen is het belangrijk dat het water blijft dampen. Dampt het niet, zet dan het vuur toch wat hoger.

Stomen is dus heel erg makkelijk en helemaal geen gedoe. Het is minstens net zo makkelijk als het normaal koken van je voedsel.

Geef een reactie