De slowcooker, ook wel bekend als CrockPot , wordt in Amerika al jaren veel gebruikt. In Nederland wint het apparaat nu ook aan populariteit, maar toch weten veel mensen nog niet wat het is en hoe het werkt. En dat is jammer, want slowcooken is een simpele manier om lekker te koken! Daarom leggen we het hier uit en zetten de voor- en nadelen voor u op een rijtje.

De slowcooker: langzaam garen van eten

Zoals de naam het al suggereert, is een slowcooker gemaakt om gerechten langzaam te laten garen. Hij bestaat uit een uitneembare schaal en een elektrisch verwarmingselement. Het apparaat kan ingesteld worden op verschillende temperaturen en is voorzien van een timer. Na wat voorbereidend werk, zoals het snijden van groenten en het licht aanbakken van vlees, doet u alle ingrediënten samen in de slowcooker. Vervolgens doet u het deksel op de pan, zet u hem aan en na zo’n zes tot acht uur is uw maaltijd klaar. Je kunt het apparaat dus gerust ‘sochtends vullen en voordat u naar het werk gaat instellen. ’S Avonds na het werk is uw eten klaar wanneer u thuis komt. Makkelijk he?

De voor- en nadelen van een slowcooker

Door een maaltijd langdurig op een lage temperatuur in een afgesloten pot te laten stoven, blijven alle smaak- en voedingsstoffen optimaal behouden. Uit een normale stoofpan verdampen gemakkelijk veel vetten en smaakstoffen, waardoor een gerecht snel droog kan worden. Het deksel van de slowcooker sluit helemaal af, dus alles wat u erin steekt blijft er ook in. Gezonder koken dan met een slowcooker kan bijna niet! Door de lange bereidingstijd kunnen kruiden goed in de andere ingrediënten trekken, waardoor het gerecht als vanzelf ook erg smaakvol wordt.

Bijkomend voordeel hiervan is dat u bijna geen extra olie of boter hoeft toe te voegen, en dat is wel zo gezond. Verder is het apparaat prima geschikt voor de wat minder getalenteerde kok. Het geeft niet als u de pan een uurtje langer aan laat staan dan gepland. Het gerecht is dan slechts iets gaarder, in plaats van helemaal kapot gekookt of verbrand zoals bij het koken in een pan zou gebeuren.

Een nadeel is natuurlijk wel dat even snel een maaltijd bereiden met een slowcooker niet mogelijk is, maar dit had u vast al door.

Conclusie

Een slowcooker is geen vervanger voor het klassieke fornuis en de oven. Wel is zo’n apparaat de perfecte aanvulling voor iedere keuken als u van lekkere en gezonde eenpansgerechten houdt. Koken met een slowcooker is leuk en eenvoudig. Op internet zijn veel waanzinnige recepten te vinden die bijna niet kunnen mislukken. Als u dus op zoek bent naar iets nieuws, en niet al te veel tijd wilt besteden aan koken, maar wel gezond en fit wilt blijven, kunnen wij een slowcooker ten zeerste aanbevelen!

1 Comment
Geef een reactie