Wat is er meer oer-Nederlands dan lekkere frietjes met kroketten en frikandellen? Ja inderdaad, windmolens en klompen misschien, maar die zijn niet zo lekker met een klodder mayonaise en bovendien maak je die niet zo snel zelf in eigen keuken! Iedereen kent wel de typische elektrische frituurpannen, maar wist je dat frituren ook gewoon op het fornuis kan? Gebruik daarvoor wel een speciale pan, wel zo veilig.

Frituur op het fornuis!

Als u slechts af en toe wilt frituren of veel (culinaire) gerechtjes/hapjes klaarmaakt waarbij u moet frituren, biedt een frituurpan voor op het fornuis uitkomst. Dit is in feite een gewone braadpan die speciaal ontworpen is om mee te frituren. Hij is uitgerust met een roestvrij stalen mandje, en u kunt er een thermometer op bevestigen, zodat u precies de temperatuur kunt aflezen. Zo’n pan past gewoon in de kast bij uw andere pannen, na gebruik kunt u hem wegzetten of leeggieten en in de vaatwasser doen. De pan is een stuk makkelijker schoon te maken dan een elektrische variant.

Dit soort pannen zijn geschikt voor elk soort fornuis. Ze werken op gas, inductie, en elektrische kookplaten. Het voordeel van deze manier van friet of hapjes bakken is dat de pan al onder de afzuigkap staat. Op deze manier hoeft u niet moeilijk gaan doen met snijplanken op het fornuis of dergelijke. Een goede pan vinden wij bijvoorbeeld de BK Fortalit Frituurpan met losse thermometer. De BK Fortalit Frituurpan is geschikt voor gebruik op alle warmtebronnen kan in de oven tot 230 graden Celsius.

Hoe werkt het frituren in een normale pan?

Het werken met zo’n pan is heel eenvoudig. U vult hem voor ongeveer de helft met olie en plaatst hem op het fornuis. Let erop dat u de pan nooit te vol doet. Olie die over de rand borrelt is erg brandgevaarlijk! Bevestig vervolgens de thermometer. Let erop dat de thermometer in de olie zit, maar de bodem niet raakt. Zet dan het fornuis aan op de middelhoogvuur en wacht tot de olie de gewenste temperatuur bereikt heeft. Voor de meeste frituurgerechten adviseren wij om op 170-180 °C te bakken.

Wanneer de olie op temperatuur is, zet dan het fornuis iets lager. Hier moet u even mee experimenteren. Doe dan frituurgerechten of friet in het mandje en het mandje in de pan. Als je bevroren eten of eten met veel vochtinhoud wilt frituren, let erop dat er niet te veel ijs of vocht aan de buitenkant zit, om vervelend gespetter te voorkomen. U zult zien dat de temperatuur daalt als de pan gevuld wordt. U kunt dan het fornuis weer iets hoger zetten om de olie op temperatuur te brengen. Het is de bedoeling dat de temperatuur constant blijft. U kunt dan het fornuis weer iets hoger zetten om de olie op temperatuur te brengen. Binnen enkele minuten is het eten heerlijk krokant en kunt u het mandje uit de olie halen.

Waar een frituurpan op de kookplaat voor gebruiken?

Frituren met pan op een kookplaat werkt hetzelfde als een elektrische frituurpan. Je kunt hem overal voor gebruiken, van oliebollen tot loempia’s, van calamaris tot borrelhapjes en van friet tot snacks. De echte koks maken er de lekkerste kleine gerechtjes mee, van gefrituurde garnering als bloemen, dunne wortel, schorseneer, pastinaak, zoete aardappel plakjes, etc. Voor de echte koks en voor de mensen die gewoon weinig ruimte hebben in huis is de emaile frituurpan met een mandje ideaal.

Hoe zit het met de veiligheid

Bij goed gebruik is de pan net zo veilig als een elektrisch frituurpan. Belangrijk is om altijd een thermometer te gebruiken om de temperatuur te monitoren. Laat de olie niet te heet worden. Daarnaast mag de pan niet te ver gevuld worden met olie. De frituurpan mag met maximaal 3 liter olie of frituurvet gevuld worden! Wees ook voorzichtig bij het plaatsen van het mandje (incl. ingrediënten) in de frituurpan met hete olie. Dit kan spatten. Blijf tijdens het frituren bij de frituurpan om het frituren in de gaten te houden. De onderdelen: pan, deksel en mandje, kunnen heet worden. Let daarom op dat u de pan niet met blote handen aanraakt tijdens het frituren of bij het verplaatsen van de pan. Gebruik altijd ovenwanten of pannenlappen! Verplaats een hete frituurpan niet na gebruik. Laat deze op de uitgeschakelde warmtebron staan totdat de pan is afgekoeld. En mocht het toch fout gaan: doe dan het deksel op de pan of gebruik een blusdeken en zet het vuur/fornuis uit. Gebruik nooit water! Kortom, allemaal veiligheidstips die ook op een elektrische frituurpan van toepassing zijn.

Eet smakelijk!

4 Comments
 • Frank
  says:

  Kan prima op een inductie plaat, een frituurpan neemt veel meer ruimte in en is veel lastiger schoon te maken helemaal niet de moeite waard als je 1 of 2x in het jaar frituurt.

 • berends
  says:

  er een thermometer bijkopen is echt heel erg belangrijk, anders is het gokken op wat de temperatuur is. Verder prima manier om te frituren, hebben wij jarenlang in ons oude huisje ook zo gedaan

 • Sara
  says:

  Wij koken in ons kookgroepje vrij veel en dan is zo’n frituurpan zonder snoer zeer handig om bepaalde gerechtjes te bereiden. Werkt snel en handig zo’n pan.

Geef een reactie