De meeste snelkookpannen worden geleverd met een (papieren) gebruiksaanwijzing. Vaak is die gebruiksaanwijzing echter zeer beknopt en soms onvolledig. Wij geven daarom graag wat extra tips hoe u het beste met een snelkookpan kunt koken en hoe u de pan (veilig) moet gebruiken.
Hoeveel water toevoegen?
Bij het koken met een snelkookpan gebruik je maar een klein beetje water, afhankelijk van de kooktijd. Voor kooktijden onder de 15 minuten gebruik je meestal zo’n 200-400 ml water. Voor langere kooktijden voeg je meer water toe. Ons advies is om zo’n 100 milliliter water per 5 minuten extra kooktijd toe te voegen. Voeg altijd 50-100 milliliter water extra toe om een reserve te hebben. Een deel van het water verdampt en ontsnapt namelijk alsnog uit de pan tijdens het koken en we willen absoluut voorkomen dat een hogedrukpan droog kookt. Kijk in de gebruiksaanwijzing hoeveel water uw fabrikant aanraadt. Nadat je het water hebt toegevoegd vul je de pan met de etenswaren die je wilt koken.
Lees ook: De beste snelkookpan.
De snelkookpan vullen
Een hogedrukpan kan zowel met als zonder rooster of inzetmandje(s) gebruikt worden. Een snelkookpan moet nooit voor meer dan 2/3 gevuld worden, anders is er niet genoeg ruimte voor de stoom om te circuleren. Let op dat producten die uitzetten of schuimen meer ruimte nodig hebben. Vul bij die producten de pan daarom maar tot de helft. Gebruik de snelkookpan niet voor vet / olie of melkproducten.
De pan op het vuur zetten
Wij adviseren om de pan eerst zonder deksel op het vuur te zetten en de inhoud van de pan nabij het kookpunt te verwarmen. Dit doen we om te voorkomen dat bij het verwarmen het eten aan gaat branden. Zonder deksel kunnen we nog een paar keer roeren om dat te voorkomen. Uiteraard kunt u ook warm water gebruiken om het aanbranden van de groeten of vlees te voorkomen, dan moet de pan minder lang op het vuur staan om het kookpunt te bereiken. Als de pan eenmaal onder druk staat zal het gerecht niet snel meer aanbranden.
Als het water – of een gerecht – begint te koken kun je het deksel sluiten. Maak eventueel de rand schoon. Vuil tussen het deksel, de rand en de rubber ring kunnen er voor zorgen dat de pan water lekt tijdens het koken. Een snelkookpan heeft een ‘bajonetsluiting’ de pan moet met een draaiende beweging gesloten worden zo dat de deksel niet meer omhoog kan. Eenmaal gesloten komt de pan langzaam onder druk te staan.
Kooktijd snelkookpan
Wanneer de pan begint te sissen is het moment om het vuur zachter te draaien, zodanig dat de pan net onder druk blijft staan en zacht blijft sissen. De kooktijd zoals aangegeven in een kookboek begint te tellen vanaf het moment dat de snelkookpan op druk is. Als de kooktijd versterken is moet de pan van het vuur gehaald worden om het kookproces te stoppen en de druk van de pan af te halen.
De snelkookpan openen
Een snelkookpan kan (en mag) pas geopend worden als de druk van de pan af is. Het snelst is het om de pan onder stromend koud water te zetten tot de druk er af gaat. Wachten kan natuurlijk ook, maar het gerecht in de pan blijft dan nog een tijdje na garen, wat niet altijd wenselijk is. Let op dat bij het openen van de pan nog wel stoom vrij kan komen.
Veiligheid snelkookpan?
Tenslotte nog een aantal tips voor het veilig gebruiken van een snelkookpan. De meeste nieuwe snelkookpannen, zeker die van de bekendere merken, hebben tegenwoordig een beveiliging om een teveel aan druk te laten ontsnappen. Een snelkookpan kan niet zomaar ontploffen. Zorg er voor dat de rubberring en het ventiel altijd schoon zijn. Zij zorgen er voor dat de druk zich kan ontwikkelen en een teveel aan druk kan ontsnappen. Als ze vies of verstopt zijn lekt de pan meer water / stoom dan normaal en blaast ook meer stoom af dan normaal.
Aanvullende tip: in de meeste snelkookpannen staan ook streepjes voor het vulniveau van water en eten.
Heeft u ook tips of aanvullingen? Laat ze dan in de reacties hieronder weten.