Pan met houten, metalen of kunststof handgrepen en stelen?

Pan met houten, metalen of kunststof handgrepen en stelen?

Koekenpannen en kookpannen worden uitgevoerd met verschillende soorten handgrepen en stelen. Het meest toegepast worden metaal en kunststof (plastic), maar er zijn ook pannen te koop met houten stelen en handgrepen. Alle materialen hebben zo hun voor en nadelen. In dit artikel helpen we u een goede keuze te maken.

Klik hier voor ons totale assortiment pannen
Wij verkopen via de webshop van Bol.com

Het belang van handgrepen en stelen

De steel of het handvat van een pan zorgen er voor dat u de pan goed en stevig kunt oppakken van het vuur en kunt verplaatsen. Zonder de handvaten is het bijna onmogelijk om een hete en volle ronde kookpan met water op te pakken en af te gieten. De steel van een koekenpan maakt het mogelijk om het eten goed te kunnen schudden zonder jezelf te verbranden. Het materiaal waarvan knoppen en grepen gemaakt zijn speelt bovendien een rol bij de levensduur en de gebruiksmogelijkheden.

Lees ook: het beste pannenset

Hout en kunststof

Houten handgrepen en sommige kunststofgrepen zijn niet bestand tegen hoge temperatuur. Dat betekend bijvoorbeeld dat ze niet in de  oven gebruikt kunnen worden en wanneer ze verkeerd geplaatst worden kunnen beschadigen door de warmte van het fornuis. Ook kan hout en kunststof slecht tegen de corrosieve afwasmiddelen van de vaatwasser. Voordeel is echter wel dat ze warmte niet goed opnemen en dus zonder pannenlappen de pan van het vuur gehaald kan worden.

Metalen handgrepen

Metalen (ijzer, staal, gietijzer, staal, aluminium) grepen hebben die nadelen niet, maar worden wel warm (heel warm) en kunnen meestal niet zonder pannenlap worden vastgepakt. Voordeel van metalen handgrepen is tevens dat ze vaak onverwoestbaar aan de pan zitten, doordat ze mee zijn gegoten of gelast, hoewel het ook voorkomt dat ze net als metaal en houd geschroefd zijn.

Lees ook: Beste koekenpan

Ons advies

Gebruikt u een pan niet in de oven maar alleen om mee te koken en bakken op het fornuis? Dan raden we voor zowel een koekenpan als een kookpan houten of kunststoffen handgrepen en stelen aan. Wilt u een pan ook in de oven kunnen gebruiken dan kunt u niet om metaal heen. Dat betekent wel dat u ook als u op het fornuis kookt/bakt met deze pannen, u altijd een pannenlap moet gebruiken. Zelf vinden wij dat geen probleem, vooral omdat de meeste goede pannen een metalen handgreep of steel hebben. Die pannen zouden we nooit in willen ruilen, omdat ze zo goed hun werk doen. Dat de steel warm wordt vinden we dan ook maar een verwaarloosbaar minpunt.

Klik hier voor ons totale assortiment pannen
Wij verkopen via de webshop van Bol.com

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkelt (waaronder pannen, keukenapparatuur- en gerei). Ze deelt haar ervaringen op onze website en adviseert ze je welke pannen te kopen. Lees meer over Hanneke.

Deze post heeft een reactie

  1. Avatar

    Heeft u nog vragen of aanvullend advies nodig? Laat dan hieronder je vraag achter. We helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Ook uw tips, aanvullingen, correcties en ervaringen zijn welkom in de reacties hieronder, daar helpt u weer andere lezers mee.

Geef een reactie

Sluit Menu