Een spatdeksel is een praktisch hulpmiddel om opspattend vet (of andere vloeistoffen) tijdens het bakken of koken tegen te houden. Het houdt je muur, fornuis en tegeltjes schoon en zorgt er voor dat rondvliegende spetters niet zomaar op je handen of ergens anders terecht kunnen komen.

Klik hier voor het assortiment spatdeksels.

Verschil met een normaal deksel

Een spatdeksel werkt anders dan een normaal deksel. Een normaal deksel is namelijk gemaakt om vocht en warmte vast te houden. Dat zijn eigenschappen die voor het koken van groenten en deegwaren of het langzaam garen van vlees gunstig zijn. Bij het bakken kan juist het vasthouden van vocht en de extra opbouw van warmte juist ongunstig zijn voor het resultaat. Een biefstukje bakken met een normaal deksel op de pan leidt bijna altijd tot een droog of taai en door en door gaar stukje vlees. Geen succes dus.

Warmte laten ontsnappen en spetters vangen

Een goed spatdeksel is gemaakt om de warmte zoveel mogelijk te laten ontsnappen, maar wel alle spetters tegen te houden. Je kunt de werking vergelijken met bakken zonder deksel, maar wel met het gemak dat spetters je keuken niet onnodig vuil maken. Het liefst heeft een spatdeksel een goed handvat dat niet warm wordt, waardoor je het deksel makkelijk van de pan af kunt nemen.

Anti-spatdeksel

Een spatdeksel kan zowel voor een pan met bijvoorbeeld (een borrelende / spattende) saus of soep gebruikt worden als op een koekenpan. Er zijn spatdekels die volledig open zijn, in de vorm van een fijnmazig gaas. Er zijn ook deksels die van RVS gemaakt zijn met daarin enkele gaatjes geperforeerd. Beide doen goed hun werk en houden het fornuis en keukenblad schoon. De deksels van fijnmazig gaas zijn wat minder geschikt om dikkere spetters (zoals saus) tegen te houden maar laten warme wel goed ontsnappen. De deksels die geperforeerd zijn doen dat wel, maar houden weer iets meer warmte vast. Sommige spatdeksels kun je ook gebruiken voor het afgieten van gerechten.

Een goed spatdeksel kopen

Wij verkopen een aantal goede anti-spatdeksel van verschillende bekende en minder bekende merken in onze webshop (via bol.com platform). De meeste van deze spatdeksels hebben we op kwaliteit beoordeeld, voordat we ze in de webshop hebben opgenomen.

Klik hier voor het assortiment spatdeksels.

Geef een reactie