Heb je ook zo’n hekel aan het schillen van aardappels, het schrappen van worteltjes, rode bieten en andere knolvruchten. Ik wel! Nu eet ik zelf niet zo vaak aardappels, maar wortels staan wel wekelijks op het menu. Het schoonmaken met een dunschiller vond ik maar irritant en een hoop werk. Zeker als ik een hele zak moest doen.

Elektrische schilmachine

De oplossing is simpel: er zal toch wel een keukenapparaat voor bestaan die dit klusje voor mij kan doen? Ik weet bijvoorbeeld nog dat mijn ouders vroeger een elektrische schilmachine in hun keuken hadden staan. Nu schrijf ik al een aantal jaren over keukengerei, maar in de vele winkel- en beurs bezoekjes die ik in die tijd heb gemaakt ben ik zo’n schilapparaat nooit meer tegengekomen. Tijd dus om een zoekopdracht op internet te doen: schilmachine of schrapmachine. De eerste zoekopdracht was niet echt succesvol. Ik vond vooral hele dure schilmachines voor in de professionele keuken. Schilmachines van minimaal 1500 euro en zo groot als een tafelmodel koelkast. Zo erg vind ik dat schillen ook weer niet.

Na een paar minuten doorklikken in de zoekresultaten stuitte ik echter op een tafelmodel aardappel schrapmachine van Melissa. Een klein apparaat (vergelijkbaar met normaal formaat keukenmachine) van nog geen 70 euro. Ik heb direct op de bestelknop geklikt en de volgende dag werd het apparaat geleverd.

Review elektrische schilmachine

Ik heb het apparaat direct gebruikt voor het schillen van de wortels die ik die avond zou eten. De schilmachine werkt heel eenvoudig. Je zet de RVS schrapschijf in het apparaat, vult het met een beetje water, doet de wortels er in, deksel er op en je zet het apparaat aan. Wat een uitkomst! In 2 minuten had ik mooie schone geschrapte wortels zonder zand en schil. Daarna ook maar gelijk een paar aardappels er in gedaan en ook die kwamen er zonder moeite schoon uit. Ik heb de schilmachine nu een paar weken in gebruik en ik kan oprecht niet anders zeggen dat het een  heel fijn en functioneel apparaat is. Ik kan niet meer zonder voor het schillen van aardappels, wortels, etc. Geen vieze en koude handen meer bij het schillen van aardappels of andere groenten en geen gedoe meer met dunschiller of keukenmesje.  Wat een uitkomst!

De aardappelschilmachine is goed schoon te maken, maar hier ervaar ik wel een klein minpunt. Je maakt het apparaat schoon door de raspschijf te verwijderen en af te spoelen onder de kraan. De kom met het water met daarin de restjes schil kun je ook makkelijk afgieten. Ik doe het water wel eerst door een zeef, zodat ik de pulp gewoon in de vuilnisbak kan gooien en mijn afvoer niet verstopt.

Maar nu komt het minpuntje. De zijkant van de kom heeft ook een raspstructuur en die wil je ook nog even met de afwasborstel schoonmaken. De kom zit echter aan het elektrische deel vast en is daardoor wat moeilijker schoon te maken. Afspoelen met water of vol laten lopen met water onder de kraan lukt wel, maar geeft wat gedoe omdat de kom is samengesteld uit twee delen. Daardoor lekt er water tijdens het schoonmaken. Geen groot minpunt maar goed opletten dat het elektradeel niet te nat wordt en goed kan drogen na het schoonmaken.

Hoe werkt de schrapmachine?

De elektrische aardappelschrapmachine doet zijn werk met behulp van een kom met een raspstructuur en een roestvrijstalen raspschijf op de bodem van de kom. De raspschijf wordt door een elektrische motor aangedreven en gaat op hoge snelheid draaien.  Voordat je kunt schillen moet je het apparaat vullen met ongeveer een halve liter water. Daarna vul je de kom met de te schillen groenten en draai je het deksel op de kom. De machine wordt bediend door middel van één knop aan de voorzijde. Met een druk op de knop gaat de raspschijf snel draaien en zorgt er voor dat de groenten rond worden geslingerd in de kom en tegen de raspschijf. Zo worden ze mooi uniform geschild. De schilletjes blijven in het water achter. Gemiddeld heeft een kilo aardappelen ongeveer 2 minuten nodig om geschild te worden.

Ook voor vruchten / fruit

Ik heb het apparaat zelfs succesvol gebruikt voor het schillen van appels voor de appeltaart. In één minuut 6 appels geschild. Nog even de appelboor er door en even in plakjes snijden. Gemak dient de mens. Ik ben dus heel blij met deze Melissa schilmachine. Een uitneembare kom zou wel fijn zijn. Let op: ik heb het verbeterde model gekocht (met stevig deksel en constructie). Dit model herken je aan de ronde aan/uit knop.

Geef een reactie